scoala prima okAradul parcă s-a trezit, ieri, din amorţeala obişnuită, străzile munici­piului fiind pline de strigătele şi voioşia copiilor, care se îndreptau sau veneau de la festivităţile de deschidere ale noului an şcolar. Părinţii au fost prinşi şi ei în forfota copiilor, aglomerând străzile oraşului ca într-o zi de sărbătoare. Deschiderea anului şcolar a scos pe stradă mai mulţi poliţişti ca oricând, munca lor fiind aceea de a descurca traficul infernal al maşinilor, în special în zona centrală.
Liceul Pedagogic a fost şcoala care s-a trezit cea mai de dimineaţă, festivitatea de deschidere a anului şcolar începând la ora 09.00. Organizată, ca de obicei, cu mare fast, festivitatea i-a avut în prim plan pe bobocii de clasa I care după intonarea imnului naţional al României au păşit, cu multă seriozitate, în mijlocul careului, îndrumaţi de învăţătoarele lor. La festivitate a participat şi Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. „În fiecare an particip la festivitatea de deschidere, în dublă calitate, atât de preşedinte al CJ cât şi de părinte. Din această ultimă calitate vreau să le mulţumesc dascălilor pentru munca pe care o depun în formarea copiilor noştri. Această şcoală are alături de ea istoria şi performanţa, având toate circumstanţele de a rămâne şi pe viitor un nume de referinţă în învăţământul românesc. Dumnezeu să ne ajute!“, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean.
Moise Nicoară şi-a primit   elevii în haine noi
Colegiul Naţional Moise Nicoară din Arad şi-a primit elevii  într-o atmosferă specială, odată cu finalizarea reabilitării edificiului care împlineşte 140 de ani de existenţă. Emoţiile organizatorilor s-au extins şi asupra elevilor, conştienţi că fac parte acum din colectivul unei şcoli de elită. „Vreau să iau note maxime sau măcar să mă menţin la nivelul foarte ridicat la care am fost la Şcoala Generală nr.4. Îmi doresc să devin medic pediatru şi să îmi aloc mult timp sănătăţii copiilor“, ne-a mărturisit Rebeca Farcaş, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Moise Nicoară. Colega ei, Alexandra Creţ, ne-a declarat că „îmi doresc să petrec clipe minunate alături de colegii mei şi de noii profesori pe care îi voi avea. Nu ştiu încă pe ce drum vreau să apuc în viaţă, însă sper ca profesorii de aici să mă ajute să îmi clădesc o carieră“.
Colegiul Economic
Prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac, a participat la ceremonia de deschiere a anului şcolar de la Colegiul Economic Arad. Alături de ceilalţi invitaţi ai direcţiunii Colegiului, prefectul Cosmin Pribac a transmis tuturor profesorilor şi elevilor succes în noul an şcolar şi rezultate foarte bune la învăţătură. „Suntem iarăşi la începutul unui drum frumos, un drum pe care îl vor parcurge profesorii şi elevii împreună, împărtăşind sau acumulând cunoştinţe. Doresc să-i felicit şi să le mulţumesc tuturor celor care contribuie la bunul mers al procesului de învăţământ din judeţul nostru. De asemenea, doresc tuturor profesorilor şi elevilor din judeţul Arad să aibă mult succes în activitate iar rezultatele să fie cât mai bune!”, a declarat prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac.
Alături de Prefectul Aradului, invitaţii Colegiului Economic au fost Înalt Prea Sfinţia Sa Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Ramona Lile, rectorul Universităţii Aurel Vlaicu Arad şi Florin Dumiter, membru în Senatul Universităţii de Vest Vasile Goldiş. Arhiepiscopul Aradului a binecuvântat pe toţi elevii şi profesorii care sunt angrenaţi în procesul de învăţământ, subliniind totodată importanţa educaţiei în viaţa unei persoane, precum şi legitimitatea pe care o are Biserica Ortodoxă strămoşească, primele instituţii şi opere cultural-artistice luând fiinţă sub oblăduirea Bisericii „Şi astăzi, valorile educaţionale oferite de Biserică prin educaţia religioasă din şcoli sunt foarte necesare, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti, întrucât ele reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline. Actul educaţional presupune implicare şi responsabilitate, corectitudine şi fidelitate faţă de idealurile unei educaţii integrale şi permanente. Nu pot fi înlocuite valorile constante ale educaţiei religioase, cu modele efemere ale umanismului autosu­ficient şi antireligios, pentru a susţine o pretinsă emancipare ba­zată pe vidul spiritual al seculari­zării, care provoacă în om un deficit de transcendenţă şi de umanitate. Educaţia religioasă şi morală îl învaţă pe copil şi pe tânăr iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni, credinţa, speranţa şi solidaritatea, dreptatea şi recunoştinţa faţă de părinţi şi faţă de binefăcători, dărnicia şi hărnicia, sfinţenia vieţii şi valoarea eternă a fiinţei umane“, a spus ÎnaltPreasfinţia Sa.
Profesoara Mariana Tocaciu a transmis mesajul inspectorului şcolar ge­neral, Claudius Mladin, cu ocazia deschiderii unui nou an şcolar: „Pentru noi, cei implicaţi în procesul de învăţământ, există două anotimpuri principale: toamna şi vara. Toamna începe şcoala, în timp ce vara efectuăm bilanţul, prin examenele pe care le organizăm. Sperăm ca acum, la momentul unui nou început, să avem parte de bucurii, iar finalul anului şcolar să ne găsească mulţumiţi şi împliniţi de rezultatele pe care le vom avea, prin performanţele voastre, ale copiilor“.
Prima zi şi la grădiniţă
Csilla Aur, directoarea Grădiniţei PP 16 alături de educatoarele din unitate au participat la acest eveniment de început de an şcolar, iar preoţii Constantin Rusu şi Ciprian Briciu au binecuvântat începutul anului şcolar printr-o slujbă de sfinţire la care au participat şi părinţii copiilor din grădiniţă.
Preşcolarii grupelor mici au fost primiţi de colegii lor pe sub un pod de flori şi au fost conduşi de educatoare în grupele lor. Pornind de la acest crez, Grădiniţa Prieteniei, a început noul an scolar cu binecuvântarea lui Dumnezeu, dăruită prin preoţi, de a avea parte de duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, al credinţei şi al evlaviei, spre dobândirea a toată învăţătura cea bună şi folositoare. „Încă din primii ani de grădiniţă  educaţia religioasă şi morală îi insufla copilului iubirea faţă de Dumnezeu, credinţa, solidaritatea şi recunoştinţa faţă de părinţi şi faţă de cei din jur. Într-un cadru festiv, copiii de la grupele mari şi mijlocii predau ştafeta celor mici care păşesc pentru prima dată în grădiniţă“, ne-a declarat Csilla Aur.
Noutăţi în anul şcolar    2013-2014
O noutate pentru anul şcolar nou este extinderea evaluărilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în toate şcolile din ţară. O altă noutate o reprezintă simularea naţională la clasa a XI-a pentru toate liceele din ţară. Anul acesta vor fi făcute simulări la clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.
Cea mai importantă noutate o reprezintă modificare modului de calculare a mediei de admitere la liceu. Astfel, media celor patru ani de gimnaziu va conta la admiterea în liceu în proporţie de 25%, şi nu 50% ca până acum.
Media obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum.
Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a, acestea relevând diferenţe notabile între mediile mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici de la evaluarea naţională.

Recomandările redacției