Zeci de milioane de lei se plătesc lunar pentru miile de arădeni asistaţi social

0
138

asistatiPrimesc bani de la stat pentru că suferă de dizabilităţi, au mulţi copii ori ca să-şi poată asigura subzistenţa. Aradul are peste 120 de mii de asistaţi social – beneficiari de alocaţii, indemnizaţii, ajutoare sociale ori subvenţii. Mulţi întreţinuţi de stat primesc bani fără a fi îndreptăţiţi. Bugetul statului este împovărat de aşa-zişii nevoiaşi, care în acte figurează fără surse de venit, iar în realitate au câştiguri peste medie, desigur, nedeclarate.
Sute de arădeni sunt dependenţi de redistribuiri de la buget, adică de venituri sub formă de alocaţii, indemnizaţii sau ajutoare. În luna iulie a anului, potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, judeţul nostru avea zeci mii de mii de asistaţi social – beneficiari de indemnizaţii de creştere, alocaţii pentru familii nevoiaşe, ajutoare sociale, pentru persoane cu dizabilităţi şi ajutoare de încălzire. Dacă numărul asistaţilor social ar creşte, sistemul ar risca să nu mai fie sustenabil, raportat la numărul contributorilor la bugetul statului. Lunar, agenţia de prestaţii sociale plăteşte miilor de arădeni asistaţi, între 14 şi 18 milioane de lei. Luna trecută, instituţia a plătit în total prestaţii de peste 18,4 milioane de lei.
Dependenţi de banii de la stat
Un raport al Ministerului Muncii, pe trimestrul I al anului arată că, Aradul se situează unde la mijlocul unui clasament al judeţelor, raportat la numărul de asistaţi social. Cu alte cuvinte, nu suntem printre primii ca număr de persoane dependente de banii de la stat, dar nici printre judeţele cu număr mic de beneficiari.
Astfel, raportul ministerului arată că, la nivel de judeţ, peste 77 de mii de copii şi tineri elevi primesc alocaţii de stat, această categorie, distinctă deasistaţi social fiind cea mai mare, ca număr de beneficiari. În ceea ce priveşte alocaţia de creştere a copilului, numărul mediu lunar de beneficiari la nivel de Arad este de aproximativ 3.800. Mamelor li se plătesc lunar indemnizaţii de peste 3,6 milioane de lei. Din totalul de alocaţii de creştere a copilului, un număr de 2.000 de mame au optat ca plată, pentru varianta de 85 la sută din venituri, în timp ce în jur de 1.500 de mame au primit doar cei 600 de lei garantaţi de stat.
În luna iulie, 465.000 de lei au totalizat alocaţiile pentru susţinerea familiilor nevoiaşe din judeţul nostru, în baza Legii 277 din 2010. În total, 2.62 de famii au primit bani de la stat.
Un număr de 3.193 de arădeni au ca sursă de venit ajutorul social, iar într-o lună, de la stat s-au plătit pentru aceştia peste 600.000 de lei. Un calcul simplu, arată că într-un an, acestei categorii de persoane dependente de stat i se alocă un buget de circa 7,2 milioane de lei.
Ajutor pentru persoanele cu handicap
Într-o altă categorie sunt persoane cu dizabilităţi şi cele care suferă de boli incurabile. De indemnizaţii pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru însoţitori pentru persoane, buget aferent şi indemnizaţii pentru HIV au beneficiat 27.496 de persoane. Acestora li s-a plătit doar într-o lună un buget total de peste 4,7 mili­oane de lei. S-au mai acordat şi peste 700 de alocaţii de plasament
În trimestrul I al anului, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială a plătit aproape un milion de lei ca ajutoare de încălzire, cele mai multe pentru încălzirea termică.
Transferurile făcute de agenţie, între unităţi ale administraţei publice au totalizat aproape cinci milioane de lei.
În mare parte din cazuri, prestaţiile sociale sunt justificate şi câştigate. Din păcate, în unele cazuri, banii de la stat îi fac pe beneficiari să nu fie preocupaţi de angajare
La nivel de ţară, în timp au fost depistate şi forme de plată care reprezintă mite electorale. Listele asistaţilor social au fost întotdeauna încărcate în timpul campaniilor electorale, pentru voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.