* La Conferinţa internaţională sunt înscrise 629 de lucrări ştiinţifice: 314 de lucrări ale cadrelor didactice şi 315 lucrări ale studenţilor

conducere-uvvgConducerea UVVG a prezentat în cadrul conferinţei de presă din data de 16.05.2013, care s-a desfăşurat în Sala de Conferinţe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, importanţa Zilelor Academice Arădene ediţia a XXIII-a, în perioada 16-18 mai 2013, organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşe­dintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat că Zilele Academice Arădene reprezintă un concept apreciat de Asociaţia Universităţilor Europene, care fost în atenţia fondatorilor Universităţii, încă din anul 1990. „Cercetarea ştiinţifică din cadrul Zilelor Academice a fost în atenţia noastră pe parcursul celor 23 de ediţii a celor 23 de ani de activitate a Universităţii noastre. Participarea la toate manifestările Asociaţiilor Europene, din acel moment şi până astăzi demonstrează faptul că am fost conectaţi în permanenţă la conceptul cercetării ştiinţifice, pentru a ne aduce aportul, prin lucrări ştiinţifice, la dezvoltarea cercetării ştiinţifice. Este un fapt îmbucurător că Zilele Academice Arădene au fost menţinute şi amplificate prin activi­tatea antreprenorială de cercetare, deci transferul cercetării ştiinţifice la nivelul întreprinderilor, IMM-urilor şi la nivelul unor unităţi productive”.
Preşedintele Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a declarat că, întreaga activitate a cercetării ştiinţifice din cadrul Zilelor Academice este una aplicativă. „În prima zi, în cadrul preconferin­ţelor Zilelor Academice s-a desfăşurat un workshop cu tema: „Optimizarea calităţii educaţiei în Clinicile universitare arădene”. Colaborarea dintre Institutul de Ştiinţe ale Vieţii şi Clinicile universitare se concretizează, pentru prima dată, în Arad, prin cercetări în domeniul geneticii şi în domeniul hematologiei. Consiliul de administraţie a Universităţii noastre a aprobat dotarea specială a hematologiei şi pregătirea specialiştilor din clinici pentru a putea combate bolile sângelui. Avem cercetări în domeniul urologiei şi metabolismului şi am pus la punct o Clini­că de chirurgie cardio-vasculară, printre cele mai bine dotate din România. Suntem singura Universitate din România care dispune de un Institut de cerce­tare a bolii Alzheimer, care are un indice exponenţial de penetraţie foarte mare printre populaţie. Aş vrea să amintesc încă două obiective pe rol: Centrul de geriatrie de la Nădab, care va fi deschis în curând, iar în fostul local al Facultăţii de Ştiinţe Economice pregătim un centru de criptogenetică, unde la ora actuală se fac măsurători şi este adusă aparatură de la Milano”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a precizat că Zilele Academice reprezintă şi un prilej de prezentare a activităţii pe care o desfăşoară UVVG, în domeniul cercetării ştiinţifice atât în Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, cât şi la nivelul facultăţilor. „Prin darea în folosinţă a Institutului de Ştiinţe ale Vieţii, Universitatea şi-a intensificat cercetarea ştiinţifică astfel, încât putem să spunem că, publicarea unor lucrări ştiinţifice de mare valoare, în reviste cotate internaţional, ne-a adus un prestigiu recunoscut în Europa. De asemenea, prezenţa unor foşti şi actuali Doctori Honoris Causa a Universităţii noastre la Zilele Academice reprezintă o înmănunchere a colaborării care se statorniceşte între Universitate şi aceste personalităţi. Suntem onoraţi de prezenţa, la Zilele Academice, a preşedintelui Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare, dl. profesor Edouard Jagodnik. În urmă cu două săptămâni, în Parlamentul European, am sărbătorit împreună 50 de ani de la înfiinţarea acestui organism participativ în comisia de învăţământ, FEDE. De asemenea, în aceste zile, vom fi onoraţi de prezenţa mai multor delegaţii din străinătate, precum delegaţia Şcolii de Magistratură din Sao Paulo (Brazilia), delegaţia Ambasadei Indiei din Ungaria, Consulatul României de la Szeged, dar şi de alţi reprezentanţi ai importantelor universităţi europene şi nu numai. În contextul Zilelor Academice, mai menţionăm emblema UVVG ca şi promotoare a sportului de performanţă. Suntem singura Universitate din România care are o echipă câştigătoare a unui sport olimpic internaţional, baschetul. Studentele şi masterandele noastre de la echipa de baschet feminin ne-au adus titlul de campioană a României şi le felicit pe această cale”, a subliniat preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, a declarat că Zilele Academice Arădene au un număr 16 secţiuni pentru cadrele didactice şi 13 secţiuni studenţeşti. Sunt înscrise 314 de lucrări ale cadrelor didactice, care acoperă toate domeniile ştiinţifice şi 315 lucrări ale studenţilor, împărţite pe facultăţi. „De asemenea, vor prezenta comunicări în plen şi pe secţiuni, un nu­măr de opt personalităţi internaţionale, care sunt Doctori Honoris Causa ai UVVG şi un număr de 31 de personali­tăţi din străinătate”.
Conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, a precizat că facultatea se va bucura de prezenţa unui ilustru penalist, reprezentant al Şcolii de Magistratură din Brazilia, Armando Sérgio Prado de Toledo, care sâmbătă, în Aula Cicio-Pop, va susţine o conferinţă despre combaterea drogurilor şi lupta antidrog”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a declarat că Zilele Academice Arădene reprezintă o sărbătoare a cadrelor didactice academice, a soluţiilor ştiinţifice şi a studenţilor în primul rând. „Am început Zilele Academice cu sărbătoarea fetelor de la echipa noastră de baschet, iar miercuri am continuat cu aniversarea Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, care a împlinit frumoasa vârstă de 22 de ani. Mâine (n.n. astăzi) îl aşteptăm de dl. secretar de stat Raed Arafat, care va prezenta o lucrare în cadrul unei secţiuni dedicate studenţilor. Noutăţile Zilelor Academice de anul acesta sunt conti­nuarea tradiţiei de a serba managementul academic de înaltă ţinută ştiinţifică, prin combinarea cu activităţile culturale şi sportive, pe care le dedicăm studenţilor. Mă bucur că au fost prezenţi în număr atât de mare astăzi (n.n. ieri), când am inaugurat Centrul de Consiliere şi Orientare Vocaţională, care este dedi­cat în primul rând studenţilor Universităţii noastre, dar care totodată are rolul şi de a ţine legătura cu liceele şi absolvenţii UVVG – ALUMNI. Ne pregătim pentru un program foarte încărcat pe care l-am început deja, dedicat ştiinţelor, cadrelor didactice, care au primit de fiecare dată cu bucurie această manifestare, considerând că este momentul oportun de a-şi prezenta roadele muncii lor. Suntem o Universitate de tradiţie, deşi suntem o Universitate tânără. Nu ne-am ascuns niciodată că am trecut prin momente grele, dar important este că activitatea noastră continuă la înalte standarde de management, educaţie şi performanţă academică”.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției