IMG_4916 IMG_4930 IMG_4932 IMG_4934 IMG_4939 IMG_4949 IMG_5011 IMG_5014 IMG_5016 IMG_5017Sărbătoarea deosebită care a avut loc în comuna Almaș săptămâna trecută a fost una cu totul deosebită. Două zile de activități deosebite cu mulți vizitatori  – atât din comună (care este compusă din: Almaş – centru de comună, Cil, Rădeşti şi Joia Mare) cât și din comunele învecinate. De Sfânta Maria, ca în fiecare an, s-a ținut și Târgul Cilului, unde au putut fi văzute o anume diversitate de animale, existente în expoziția ce s-a organizat cu această ocazie.
Despre Târgul Cilului…
De ani de zile, la Târgul Cilului – organizat de sărbătoarea Sfântei Marii oamenii vin să vadă și să achiziționeze animale. De la animale domestice obișnuite – achiziționate pentru treburi în gospodărie (caii – de exemplu) ori  pentru hrană, până la animale mai exotice, cumpărate ca animale de companie. În această ultimă categorie intră de câțiva ani tot felul de rase de câini, de pisici, dar și de iepuri precum și numeroase păsări.
Pe lângă expoziție, se organizează și diverse concursuri unde cele mai frumoase exemplare sunt premiate cu premii simbolice în bani.
La deschiderea târgului, primarul comunei Almaș, inginer Teodor Avram a urat bun-venit tuturor participanților și i-a asigurat pe posesorii de animale că „o comisie va trece pe la fiecare pentru evaluarea animalelor în vederea premierii“.
În cuvântul de deschidere edilul a prezentat pe scurt și câteva puncte din programul întregii sărbători. „Mai avem și unele puncte cu surprize, de asemenea vom premia cetățenii comunei care au vârsta peste 90 de ani, vom premia și pe cel mai bun gospodar  și  crescător de animale. Simbolic acesta va primi o… talangă. Aceasta a fost deținută de domnul Ancateu Nicolae din Cil, timp de doi ani, care deține 26 de capete de animale“.
Din comisia de evaluare și premiere a făcut parte primarul, viceprimarul, doi medici veterinari, ingineri, consilieri. În urma deliberării s-a trecut la premiere. În acest an „talanga“ a trecut de la Nicolae Ancateu, la o crescătoare de animale: Petronela Farcaș din Joia Mare.
După premierea crescătorilor de animale a urmat extragerea câștigătorilor la tombolă, premiile constând în obiecte de uz casnic.
Surpriză pentru cei mai vârstnici localnici
A urmat surpriza manifestării: premierea celor mai vârstnici locuitori ai comunei. Li s-a înmânat o Diplomă de excelență și un premiu constând dintr-o sumă simbolică de bani următorilor: Persida Tătar – de 96 de ani, Ioan Dașcău – de 96 de ani,    Ștefan Rada – de 93 de ani, Iosana Ilca – de 95 de ani, Dumitru Coser, Militon Dascău și Ivan Bărbătei.
În ianuarie anul viitor, o localnică – Florica Florea va împlini 100 de ani.
La invitația viceprimarului Aurel Ginu Costea s-a servit câte o porție de gulaș unguresc pregătit de personalul Primăriei.
A urmat apoi un meci de oină și unul de fotbal iar seara a urmat un program cultural-artistic cu câteva ansambluri de dansatori: Pădureanca din Chisindia, Doina Crișului din Ineu ș.a., totul încheindu-se cu un foc de artificii care a luminat cerul din zona Cil-Rădești-Almaș timp de câteva minute.
Ziua a doua a sărbătorii
Cea de-a doua zi sărbătorii a avut în desfășurare Festivalul Fanfarelor și Nedeia Almășană. În deschidere, primarul Teodor Avram le-a urat tuturor un bun-venit după care a prezentat desfășurarea sărbătorii ce a conținut și un program de rugăciuni. Cele două fanfare: din Cil și Almaș s-au reunit și au prezentat un program ce a surprins plăcut audiența.
La deschidere preotul paroh a oficiat și o slujbă e binecuvântare.
La eveniment au participat: deputatul Eusebiu Pistru, Adrian Țolea – președintele interimar al Consiliului Județean Arad. În cuvântările lor fiecare a spus cuvinte de apreciere la adresa primarului și a realizărilor acestuia din comună.
Au urmat evoluțiile unor ansambluri de dansuri populare și a umoristului Radu Moș. Au evoluat și numeroase interprete de muzică populară bihoreană. La final a urmat un foc de artificii care a luminat tot cerul Almașului într-o mulțime de culori, minute în șir.
„Acum, la 86 de ani, am ajuns să văd pe viu un foc de artificii“ – ne spunea cu bucurie în priviri un localnic așezat pe o bancă în fața bisericii.

Recomandările redacției