vizite biblioteca23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă, s-a marcat după revoluţia românească din decembrie 1989, în plan mirean, ca fiind ziua uneia dintre cele mai neînsemnate categorii de slujitori ai culturii: bibliotecarii.
Dacă azi bibliotecarul este un insignifiant funcţionar public, nu acelaşi statut l-a avut de-a lungul istoriei.
În Antichitate a fi bibliotecar era sinonim cu prestarea unui serviciu cultural de mare respectabilitate şi respectabilitate.Bibliotecarul era un om învăţat, cu o cultură solidă, un luminat al epocii: poet, filosof, savant.
În Evul Mediu, bibliotecar era călugărul, care pe lângă cultură, avea abilităţi caligrafice, contabiliceşti şi organizatorice.El ţinea evidenţa cărţilor, supraveghea lectura şi copia cărţi sau texte sub o formă standardizată.
Epoca istorică Modernă aduce o schimbare în statutul bibliotecarului.Acesta nu mai are obligativitatea apartenenţei la biserică, pentru această profesie fiind acceptaţi, condiţionat, oamenii de litere.
Conform lui Melvil Dewey, bibliotecarul a trecut de la poziţia de „şoarece de bibliotecă” la cea de „educator în sensul cel mai nobil al termenului”.Factor de educaţie complementară, non – formală, acesta ar fi rostul slujbaşului din biblioteca publică contemporană.
De Ziua Bibliotecarului, ziua porţilor deschise, începând cu ora 9.00 şi până la ora 18.00 vă aşteptăm în secţiile bibliotecii.De asemenea, lansăm înspre voi provocarea de a deveni partenerii noştri pentru o zi: Poţi fi şi tu bibliotecar pentru o zi.
Lucia Bibarţ
Responsabil P.R. al Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”

Recomandările redacției