După cum se știe, ziua Înălțării Domnului – sărbătoare ce cade în Joia săptămânii a șasea după Paști – este și Ziua Eroilor Neamului Românesc. Pentru prima dată în 4 mai 1920, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotarât ca sărbătoarea Înălțarea Domnului să fie numită și „Ziua Eroilor”, hotărâre actualizată în 1999 și 2001. În luptele mondiale de la începutul secolului trecut „România a pierdut circa un milion de soldați și oameni de rând“. Astfel, această zi cu totul deosebită a fost marcată cum se cuvine – ca în fiecare an – și în orașul Chișineu-Criș.
Festivitatea a cuprins un amplu ceremonial religios și militar la care au participat alături de persoanele oficiale și numeroși elevi și localnici.
După parada Pompierilor Militari – respectiv a plutonului din oraș, a urmat o slujbă religioasă de pomenire oficiată de înalte fețe bisericești.
Ceremonialul a continuat cu o alocuțiune de suflet ținută de
primarul orașului Chișineu-Criș,
Gheorghe Burdan care a elogiat „jertfa ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din toate timpurile pentru apărarea Patriei, pentru reîntregirea neamului românesc, pentru libertatea și demnitatea poporului român“.
Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor, de către oficialitățile locale – coroana Primăriei orașului Chișineu-Criș fiind depusă de primarul Gheorghe Burdan și viceprimarul Ioan Tripa –, reprezentanți ai instituțiilor publice și private, reprezentanți ai partidelor  politice.
Ca de obicei, acordurile muzicale ale fanfarei „Sunetul Aradului“ au însoțit întreaga ceremonie – interpretând cunoscute cântece patriotice românești, precum și derularea solemnului ceremonial al depunerii de coroane de flori. (F.B.)

Recomandările redacției