tutun

Astăzi este ziua internaţională fără tutun. Cîţiva voluntari EVS au făcut un experiment interesant, prin care au încercat să-i determine pe trecători să renunţe la ţigarete, în schimbul fructelor. Practic, tinerii au cerut ţigarete, iar cei care au fost darnici, au primit cîte un măr.

Reacţiile oamenilor au fost dintre cele mai diverse. Majoritatea fumătorilor au acceptat să ofere o ţigaretă, fără să ştie că primesc ceva la schimb, probabil din solidaritate. „Bună, ai ţigară, te rog? Mulţumim, mere pentru ţigară, astăzi este ziua internaţională fără fumat”.

Conştienţi sau nu de problemele grave de sănătate pe care le genereaza acest viciu, unii dintre cei implicaţi în acest experiment nu au dorit să renunţe nici în ruptul capului la singura ţigară pe care o aveau.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigarete, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt fumători.

Studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat, doar că acest lucru ar fi destul de greu de realizat, fără ajutor de specialitate.

În mai puţin de o oră, voluntarii EVS au împărţit, la Arad, 5 plăsuţe cu fructe şi au retras din circuit zeci de produse din tutun.

„Sunt voluntar EVS, în programul “Youth Fashion”, ne aflăm astăzi, aici, pentru a face o campanie prin care să îi convingem pe oameni să se lase de fumat. Până acum am schimbat ţigarete cu mere, până acum am luat 3 ţigarete, este haios”, a spus Lolo, voluntary din Togo.

Voluntarii sunt parte a proiectului “Open Doors”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acţiune, Serviciul European de Voluntariat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt fumători activi, iar aţi 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează  doar la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650 000 victime; dintre acestea, 80 000 de decese survin ca urmare a fumatului pasiv.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției