Aradul va sărbători și în acest an Ziua Învățătorului în perioada 28 – 30 iunie. Cadrele didactice au fost așteptate sâmbătă, 29 iunie, de la ora 11, în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad la Simpozionul Internațional „Portrete de dascăli”- ediția a XIII-a, sub genericul „100 de ani de administrație românească în Arad”, eveniment organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, la inițiativa și sprijinul Consiliului Județean Arad, al Centrului Cultural Județean Arad și al Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți, Ucraina, Asociația Generală a Învățătorilor din România–filiala R.Moldova, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa, Ucraina, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Inspectoratul Școlar al Județului Arad, Primăria Municipiului Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și Complexul Muzeal Arad.

            S-au acordat și premii în cărți câtorva dintre cei 400 de elevi care au participat la concursul internațional „DESPRE LOCALITATEA MEA”. Vor avea loc conferințe, cursuri de formare și lansare de carte.

 

„Profesorii, educatoarele şi învăţătorii din România s-au simţit onoraţi să fie serbaţi şi felicitaţi de ziua apostolilor în fiecare an. Şi an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte că au cea mai nobilă misiune pentru care merită făcute orice sacrificii asumându-şi apostolatul. În 1923, la un congres al lor ţinut în Arad, învăţătorii au fost numiţi ,,cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubiri de moşie,,.

Nu cunoaştem altă sărbătoare care să fi dănuit la români în calendare atât timp. Ziua Învăţătorului a fost atât de împământenită încât şi regimul comunist a păstrat-o la 30 iunie trecând însă sub tăcere sau nedându-şi seama şi de semnificaţia ei creştină.

30 iunie a fost aleasă şi ca dată de ,,naştere,, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România fiindcă aceasta a ales pentru autentificarea statutului său la tribunalul Ilfov chiar data de 30 iunie (1927). Se oficializa atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la nivelul României Mari -corolar al tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 în diferitele provincii în care exista şcoală românească. Mai mult, sediul din perioada interbelică a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România a fost ales în Bucureşti pe chiar strada Sfinţii Apostoli la nr 14“, ne-a declarat Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

Recomandările redacției