Voicu Sida 

De Ziua Națională a României, Sebișul a avut parte de o vreme frumoasă, însorită. Piața Tineretului din fața Primăriei a fost plină de spectatori, dornici să participe la acest eveniment organizat cu ocazia marii Sărbători Naționale a României. Programul a fost organizat de Primăria orașului Sebiș.

Înainte de începerea activității am purtat o discuție cu domnul Radu Demetrescu, primarul interimar al orașului Sebiș.

Domnule primar, ce înseamnă pentru dumneavoastră ziua de 1 Decembrie?

1 Decembrie este Ziua Națională a României și marchează un eveniment istoric: Unirea Transilvaniei cu Regatul României. La 1 Decembrie 1918 a fost data la care în cadrul Marii Adunări de la Alba Iulia s-a votat Unirea Transilvaniei cu patria mamă România, cerându-se astfel un singur stat național. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc în stradă, la paradele militare din Alba Iulia, București și așa cum puteți observa și la noi la Sebiș.

O sărbătoare sfântă

Este frumoasă istoria românilor, sfântă, dar trebuie respectată. În apropierea noastră se afla o persoană de 60 – 65 de ani, care a spus: „Odată și odată și cei de sus trebuie să înțeleagă că suntem un popor, o națiune, un neam și o limbă. Acest popor merită mai mult“.

Cei prezenți s-au așezat într-un careu, unde au ascultat discursurile prezentate de către primarul interimar Radu Demetrescu și domnul Gheorghe Feieș, din partea Consiliului Județean Arad, viceprimarul Teodor Toma, Cristian Feieș – administrator și consilier județean, Cristian Sârb – directorul Spitalului din Sebiș, reprezentanți ai poliției, directorul liceului, reprezentanți ai pompierilor și jandarmilor, dar și agenți economici.

Evenimentul a început cu o rugăciune

Ca de obicei, la noi la români, un lucru care încă se păstrează, spre onoarea noastră, toate activitățile încep cu o rugăciune închinată bunului Dumnezeu. Rugăciunea în cadrul acestui eveniment a fost susținută de un sobor de preoți, după care a început programul artistic alcătuit din cântece patriotice, interpretate de elevi de la școlile din Sebiș. La eveniment au fost prezenți și o parte din reprezentanții Consiliului Local.

Depunere de coroane

Coroane au fost depuse din partea Primăriei, Consiliului Local, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, școală, reprezentanții cultelor, din partea celor două ocoale silvice de pe raza orașului Sebiș, din partea partidelor politice și din partea unor agenți economici.

După terminarea depunerilor de coroane a continuat un program cultural, unde a fost prezentă renumita orchestră „Frații Șandru“, pe ale cărui armonii s-a întins o horă în jocuri și cântece din zonă.

Coadă mare la fasole cu ciolan

Toți cei prezenți au fost invitați să servească mâncarea tradițională și întorsurile cu brânză dulce, varză, mere, dulceață și cartofi. Toate aceste mâncăruri tradiționale au fost însoțite de crampă (țuică fiartă), vin și răcoritoare, cafea, ceai.

La Sebiș este unitate și colaborare, ceea ce se poate observa foarte limpede. Ne respectăm reciproc și facem o echipă bună în favoarea cetățeanului“, a precizat domnul Demetrescu.

Întotdeauna la Sebiș administrația a dat dovadă de preocupare, au fost pe baricade, iar oamenii din conducere și-au făcut treaba.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției