În zodia cătuşelor

0
229

Se-aude zdrăngănit de cătuşe de se sparie gîndul, de parc-ar fi concurs de prigoniri sau întrecere de priponiri, Doamne apără şi păzeşte! Fiare de pus la mîini (în loc de ghiulele la picioare), se zgîlţîie-n toată ţara, dar zornăit ca al celor scuturate prin Bucureşti n-auzi prea des. Nici chiar bolşevicii autohtoni nu-şi trîmbiţau întemniţările şi deportările cu-atîta înverşunare şi cu asemenea spectacol. Cineva de la Sighet mi-a spus că pe malul Tisei se-aud cătuşele din Bucureşti mult mai bine decît cîinii din Giurgiu.
Cutremurul provocat în lumea politicii de lumea procurorilor pare oarecum ciudat: în Palatul Cotroceni încă miroase-a prezident-lup de mare, iar voievodul sas încă nu ştie bine drumul de la poarta palatului la poarta biroului, deci nu-i de mirare că justiţia oarbă le dă-n bot politicienilor. Vezi însă că pălitura spre Parlament s-a parat cu… (pardon!) Elenei Udrea, iar croşeul aplicat Guvernului s-a blocat cu anatomia feţei lui Vosganian.
Una peste alta, cu ochii în sticla televizorului şi cu urechile ciulite spre DNA şi spre analişti de toate soiurile, tragem linie şi ne dă următorul rezultat: un guvern-două de miniştri puşi după gratii (cu speranţe că s-ar putea şi mai bine), şi-un parlament arătînd ca un pui de Gostat în galantarele comerţului socialist: jumulit şi fără piuit.
O fi bine? O fi rău? Nici naiba nu ştie, că nici naiba nu era pe-acolo cînd se lingeau ăia (ăştia!), pe deşte de mierea banilor mulţi şi plăcuţi la pipăit, numărat şi cheltuit la shoping pe diferite meridiane ale Parisului (oare-o veni şi rîndul Dubaiului? Doamne dă!)
Toată ţigăneala asta-mi aminteşte de un refren al unui cîntec foarte recent al trupei Direcţia V (prescurtat: DNA), şi care sună cam aşa: „Banii foşneşte, cătuşele zornăieşte”, şi răspunsul metaforic de la tribuna Parlamentului: „Foicică de şoric;/ faceţi cu toţi ciocu’ mic,/ că n-am dat pe goarnă nimic/ deci ţineţi-vă rîtu’/ că vă rup ăia gîtu’/ măi, măi, măăăi”. Se-nţelege, sper, că refrenul cu deştu’ la nas (pardon: cu cîntecu’), se adresa cuiva foarte drag din public, nicidecum
Date fiind datele hărmălaiei care se tot înteţeşte, am gîndit o propunere legislativă scurtă, deasă, întru binele democraţiei şi-ntru slava justiţiei, pe care-o supun atenţiei fără să cer drepturi de autor:
1: să fie arestaţi toţi membrii guvernului, fără discriminare, imediat după depunerea jurămîntului de credinţă faţă de ban (iertare: faţă de patrie).
2: să fie arestaţi toţi parlamentarii, fără excepţie, la juma’ de minut după validarea mandatelor.
3: toţi să fie condamnaţi la ani grei de temniţă, cu executare de canal nou Dunăre-Marea Mediterană, pentru hoţiile pe care le-ar înfăptui de n-ar fi băgaţi la zdup.
În felul acesta simplu s-ar economisi mulţi ani (patru la fiecare năvălire a procurorilor), nervi, resurse şi bani (s-ar lichida-n două cincinale toată datoria publică, internă şi externă, cu banii hoţiţi pînă acum şi cu cei care nu s-ar mai hoţi de s-ar aproba propunerea de mai sus).
Cine votează „pentru”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.