Cîte bordeie, atîtea obiceie, zice-o vorbă din bătrîni, și bine mai zice ce zice!

Ceahlăul literaturii românești cu rădăcinile-n Oltenia (despre Sadoveanu-i vorba), scria cu pana-i măiastră Zodia Cancerului și explica mai departe și pe-ndelete că-n carte-i vorba de vremea Ducăi Vodă.

Pe pămîntul acesta de pămînt (geniul lui Nichita Stănescu a zis-o), sunt tot atîtea zodii cîte obiceie, deci tot atîtea cîte bordeie – și parca-parcă nu-s îndeajuns…

Cea mai nouă zodie sub blagoslovirea căreia ne mișcăm stînd locului e zodia fricii. Nu-i trecută în nici un zodiac, dar ne plutește-n sînge, ni-i scrisă definitiv în ADN, în informația genetică.

De parcă n-ar fi îndeajuns că sîntem viteji precum iepurii și curajoși precum dezertorii de pe fronturi, mai vin și bunii și dragii noștri de legiuitori (reprezentanții, nu-i așa…, prin care ne guvernăm și-n curînd ne vom și hrăni, ne vom și-nmulți și ne vom face multe alte cele…), și ne fac niște legi frumoase și bune și drepte și care ne obligă să-i spunem și hoțului, și mincinosului, și pervertitului, domnule. Dacă te pune Ăl de Sus ori Necuratul să-i spui unui oarecare din ăștia (și altora asemenea), pe nume, te-ai ars: vine legea peste tine, te leagă potera, te saltă portăreii și-ajungi în fața judelui care te privește impasibil ca un sfinx și-ți arde o amendă de te ustură la buzunarele tuturor neamurilor sau te bagă la carceră pentru ofensă. Știind bine toate astea, îți înfunzi cu vrednicie capu-ntre umerii săltați, îți sudezi buzele și le mai și ranforsezi ca nu cumva să se deschidă accidental și taci de-ți țiuiesc urechile pînă la asurzire.

Cîndva, pe vremea-n care mă scremeam (de la Brucan citire), să fac liceul (și l-am făcut: pulbere!), aveam un profesor de istorie, economie și filosofie tobă de carte – sau părea că-i așa. După colicile sociale din decembrie 1989 a plecat de la catedră și s-a mutat la primărie – ca jurist, că făcuse dreptul. După vreo doi ani l-am văzut în strai vărgat orizontal, într-o ceată de deținuți, dînd la lopată la un capăt de bandă transportoare-n carieră. M-am interesat și-am aflat că la primărie el răspundea de legea aia agrară cu restituirea terenurilor de pe la CAP și IAS și că jupuia șapte piei de pe om ca să-i dea ăluia ce-i dădea legea pe drept – da’ l-au prins, l-au judecat și l-au pus „la răcoare” pentru ceva vreme. Văzîndu-l așa pe fostul meu dascăl, m-am întrebat fulgerător: acuma dac-am să dau ochii cu el, eu cum a să-i spun: domnule profesor sau domnule hoț? Răspuns n-am aflat nici azi, dar frică-mi e că de-l întîlnesc și-i zic domnule hoț mă dă pe mîna legii și-ajung eu cu lopata-n mînă la capăt de bandă…

Istoriile mi se repetă parcă, şi-acum mă aflu în aceeași situație ingrată: știu bine că primarul Aradului a mințit cu nerușinare, că am dovezi și nu-mi trebuie o sentință judecătorească prin care să i se atesteze statutul de mincinos, însă dac-o să dau ochii cu el și-o să trebuiască să mă adresez lui, cum am să-i spun: domnule primar sau domnule mincinos? Dacă-i spun domnule primar mă descalific pe mine însumi ca om vertical și mi-o fi rușine-apoi să mai dau ochi cu fiul meu și cu domnia sa Doamna, mama fiului meu și soția mea, iar dacă-i zic băi mincinosule vin arnăuții puterii și-mi aplică necesara corecție spre-a mă-nvăța minte…

Din dilema asta nu pot ieși, așa că zac în zodia fricii (ca tot românul imparțial și demn), și-ntreb numai pe cel care mi-ar putea spulbera toate-ndoielile astea: cum să-ți zic Sire, dacă de-adevăr te-ai lepădat cît ai zice minciună, da’ de primărie n-ai să te lepezi oricît ți s-ar repeta-n urechile-ți surde demisie?

De-asta zic iarăși: trăim în zodia fricii și nimic nu ne poate vindeca de rîia asta care ni s-a-ncuibat în oase și-n suflete.

Da’ și cînd ne-o trece…!

  • A.Rădeanu spune:

    Zodia Fricii poate fi extinsă la orice situaţie în care putem fi puşi, cu voia sau fără voia noastră, de instituţii „dedicate cetăţeanului” gen DNA, SRI, parchete, instanţe, politicieni, funcţionari, şamd. Stalinism curat!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției