Casa Ștefan Cicio Pop, locul în care s-a gândit și pus în practică Marea Unire, arată jalnic. Chiar dacă imobilul este în custodia unor rude ale marelui om politic, iar administraţia nu poate, cel puţin teoretic, să facă nimic, este umilitor pentru orice român sau chiar cetăţean al acestei ţări, să ştie că locul în care a fost pus la punct fiecare pas al Marii Uniri arată în acest hal. Este jignitor pentru noi, în primul rând, ca arădeni, să păstrăm în acest hal un loc atât de important, poate chiar crucial, pentru istoria neamului românesc.

Autoritățile au putut doar să mărească impozitul cu 500%, dar totuși oare nu se putea ajunge la un punct comun cu proprietarii? Răspunsul este NU, proprietarii nu locuiesc în țară, iar nimeni nu poate acționa dacă aceştia nu sunt de acord. Astfel, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului se desprinde cărămidă cu cărămidă, până când se va alege praful de locul în care marii corifei ai Marii Uniri, în noiembrie 1918 au organizat consfătuirile Consiliului Național Central Român, fapt ce a convocat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

În scurt timp se vor împlini 101 ani de la Marea Unire, iar noi când vom trece pe lângă această clădire cu valoare istorică inestimabilă pentru întreaga Românie, vom recita cu mândrie cele trei cuvinte ce reprezintă orașul nostru: „Atenție, cade tencuiala!“

Lăsând la o parte orice dezamăgire, casa trebuie recondiționată urgent deoarece reprezintă un pericol pentru trecători, nu doar tencuiala stă să cadă, dar și țigle sau bucăți din acoperișul casei.

Românii au prins 100 de ani de la Marea Unire, dar oare vom prinde 200 de ani cu această atitudine?

 

Recomandările redacției