Lista cu toate clădirile instituțiilor de învățământ preuniversitar expertizate pentru riscul seismic a fost publicată vineri de Ministerul Educației. Instituția precizează că va publica în fiecare vineri actualizările listei, așa cum sunt completate de către școli, pentru că au apărut diferențe deja, la doar trei zile distanță, între datele comunicate acum și cele publicate marți, pe 21 februarie.
Un exemplu este în privința clădirilor cu risc seismic I, adică cele cu risc de prăbușire la cutremur – sunt acum 45, cu 6 mai multe decât anunțaseră Ministerul Educației. „Eventualele diferențe se datorează actualizărilor ulterioare operate în SIIIR”, explică Ministerul Educației.
„Începând de astăzi, 24 februarie, Ministerul Educației va face cunoscută, prin afișare pe site-ul instituției, situația clădirilor așa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităților de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).
Lista cuprinzând încadrarea/neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii”, potrivit comunicatului.
Precizările instituției sunt că „Lista cuprinde informațiile introduse la nivelul instituțiilor/unităților de învățământ preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare/în uz/cu activitate didactică relocată/în reabilitare/consolidare” și că sunt „informații privind toate clădirile aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar, indiferent de destinație”.
În această listă sunt 33.509 clădiri, din care 29.116 clădiri sunt neevaluate din punct de vedere seismic sau încă neîncadrate în nicio clasă de risc. De menționat că orice clădire ar fi expertizată, aceasta va primi o clasificare de la I la IV, unde Risc seismic I înseamnă risc de prăbușire, iar Risc seismic IV înseamnă clădirile noi, care nu vor suferi avarii.
La nivelul județului Arad, conform listei publicate pe site-ul edupedu.ro, următoarele clădiri în care funcționează instituții de învîțământ sunt încadrate ân categoriile de risc seismic II și III
Inspectoratul Școlar Județean Arad – RS II;
Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Arad – RS -risc seismic- II;
Grădinița „Gosen” Arad – proprietate privată – RS II;
Școala Profesională „Astra” Arad – proprietate privată – RS III;
Grădinița PN Chesinț – RS III;
Școala Gimnazială Chesinț – RS III;
Grădinița PN Nr. 1 Ghioroc – RS III;
Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniș – RS III;
Școala Primară Neudorf – RS III;
Școala Gimnazială „Adam Muller Guttenbrun” Zăbrani – RS III (2 clădiri);
Grădinița PN Zăbrani – RS III.
Am solicitat lămuriri de la Inspectoratul de Stat în construcție pentru a afla ce semnificație au categoriile de risc seismic. ”Stabilirea riscului seismic pentru o anumită clădire se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc:
clasa de risc seismic Rsl, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire, totală sau parţială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării- limită ultime;
-clasa de risc seismic Rsll, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbușirea totală sau parţială este puțin probabilă;
-clasa de risc seismic RsIII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care poate pune în pericol siguranța utilizatorilor”, ne transmit reprezentanții instituției.
Sursa edupedu.ro