Asociația Județeană de Fotbal Arad a încheiat al patrulea an sub „gestiunea” lui Adrian Lucaci. După ce în 2016 s-a ieșit din insolvență cu ajutorul FRF, 2017 a fost un an al numeroaselor proiecte puse în practică, iar în 2018 fostul fundaș al UTA-ei nici măcar nu a avut contracandidat la președinția Asociației.
– Adi, anul 2018 a coincis cu începerea celui de-al doilea mandat la cârma Asociației Județene de Fotbal Arad. Practic, ai alergat de unul singur în așa-zisa campanie electorală…
– Da, a fost o situație mai specială și cred că, deși planul strategic de dezvoltare al AJF, dar și obiectivele realizate în primul mandat și cele propuse până în anul 2022 au avut un rol important, decisiv a fost modul de abordare al creșterii nivelului de participare la fenomenul fotbalului de bază în județul Arad.
– Echipa formată la conducerea AJF în acest an e în mare măsură aceeași ca și în precedentul mandat, ești mulțumit de implicarea ei în dezvoltarea proiectelor gândite?
– Adevărata unitate a unui colectiv se vede în momentele grele, în momentele de criză, atunci putând să-ți dai seama de caracterul tău și a celor de lângă tine. Unii te abandonează, alții încearcă să te submineze provocându-ți dezamăgiri și zdruncinându-ți încrederea, dar cu atitudinea corespunzătoare și echilibru emoțional, echipa devine treptat o familie. Din acest punct de vedere am crescut de la an la an, existând o atmosferă de lucru plăcută în AJF. Colaborarea e bună, comunicarea eficientă, lucruri care invariabil trebuie sa ducă spre realizarea obiectivelor propuse, iar provocările interesante de care am avut parte în mandatul precedent au creat o strânsă unitate. Toate s-au materializat prin câștigarea împreună a alegerilor și continuarea proiectelor începute pentru încă patru ani.
– Ajungem invariabil la proiecte, iar în 2018 ați adăugat în calendar Cupa Aradului, desfășurată pe parcursul unei luni de zile. Vor fi modificări în formatul de anul viitor sau vor apărea și altele noi?
– Cupa Aradului, alături de Turneul Internațional Regional, au fost două proiecte noi derulate în vara anului 2018, pe care sperăm să le implementăm și în anii care vor veni într-un format care va suferi ușoare modificări în ceea ce privește numărul și vârsta partici­panților. De un real ajutor a fost proiectul prin care am obținut finanțarea baremului de arbitraj pentru turul acestui an competițional. Apoi, ediția a doua a Turneului Selecționatelor a fost o reușită, iar Cupa Satelor, Campionatul Străzilor și-au dovedit eficiența. Anul 2019 va debuta cu Memorialul Nicolae Ardelean, Campionatul Județean de Fotbal în Sală, Memorialul Ionuț Leac, urmate de Cupa Cartierelor și în premieră vor fi: Cupa Firmelor, Cupa Instituțiilor, Cupa Grădinițelor și Campionatul de old-boys al AJF Arad. De asemenea, avem un centralizator al competițiilor sportive școlare pe anul 2019 unde în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și UAV vom derula Cupa Iepurașul, Football Dream, Aurel Vlaicu Cup, Children”s Day Football Cup, Junior Cup Grassroots ,Arad Cup, Nicholas Indoor Cup și Cupa Mos Crăciun.
– Cât la sută v-ați atins scopul cu primele două ediții ale Cupei Satelor, ați câștigat un număr suficient de echipe la nivelul Ligii a VI-a?
– Scopul principal al acestei competiții este creșterea numărului de practicanți și participanți la fenomenul fotbalistic, iar faptul că în urma derulării acestei acțiuni am avut o creștere substanțială în rândul membrilor afiliați, inclusiv în comunități din care fotbalul dispăruse, înseaamnă că suntem pe calea cea bună.
– Cred că ești un președinte fericit din moment ce campioana județului Arad a promovat pentru al patrulea an consecutiv în Liga a III-a. Doar Pecica a stricat puțin media în 2014, dar se poate revanșa anul acesta.
– Din 2014 până în prezent, din campionatul Ligii a IV-a au promovat: UTA, Gloria Lunca Teuz Cermei, Șoimii Lipova și Crișul Chișineu – Criș. Sunt convins că toate cluburile din fotbalul județean care i-au avut în ultimii ani parteneri de întrecere se bucură pentru reușitele lor, pentru că județul Arad este bine reprezentat la nivelul la care acestea evoluează. Au stabilitate financiară, eficiență organizatorică datorită unor conducători pricepuți și pasionați. De menționat este faptul că toate aceste cluburi își continuă activitatea și la nivel de AJF Arad, având înscrise pe lângă echipe de juniori și echipa a II-a de seniori în campionatele județene. Și în acest sezon competițional avem o luptă interesantă la vârful clasamentului, oricare din echipele angrenate având potențial pentru promovare în Liga a III-a.
– Chiar dacă nu intră în sfera de activitate a AJF-ului, te doare că UTA nu va reveni nici în anul 2019 acolo unde îi este locul? Până la urmă ai jucat cu Bătrâna Doamnă în Divizia A pe un stadion care se află tot în reconstrucție…
– Când vorbim despre Liga 1, vorbim de performanță care pentru a fi susținută necesită investiții pe mai multe paliere, un factor determinant fiind cel financiar. În 15 august 2019 se vor împlini 120 de ani de când Aradul a fost gazda primului joc oficial de fotbal desfășurat în România. Probabil că finalizarea construcției noului stadion va da imboldul necesar pentru realizarea promovării și întoarcerea către ceea ce a însemnat Aradul fotbalistic în toți acești ani: familie, tradiție și valoare.
– Tot în 2018, mai precis în luna februarie, Aradul, prin parteneriatul FRF – Universitatea Aurel Vlaicu Arad, intermediat de tine, a scos prima generație atestată de administratori ai structurilor sportive. Orașul nostru a fost practic un deschizator de drumuri…
– Universitatea Aurel Vlaicu Arad, prin doamna rector, Ramona Lile și domnul profesor Gabriel Marconi a fost prima instituție cu care AJF Arad, în mandatul 2014- 2018, a încheiat un protocol de colaborare. Acest lucru s-a dovedit benefic pentru ambele entități, care au derulat acțiuni comune, remarcate inclusiv de către Federația Română de Fotbal. Pasul următor a fost parteneriatul UAV – FRF, iar organizarea și desfășurarea în premieră în România a cursului de administratori de structuri sportive a fost primul proiect derulat împreună. Anul 2019 va marca debutul modulului doi și o nouă generație de absolvenți ai acestui curs și probabil inițierea unui proiect european unic în țara noastră. Acesta va avea o amploare și mai mare, se va desfășura pe tot teritoriul României în următorii ani și va fi coordonat chiar de AJF Arad, iar lucrurile nu se vor opri aici.
– În 2018, după câștigarea unui nou mandat de președinte, spuneai că Aradul are șanse mari să devină centrul regional. În ce stadiu ne aflăm?
– În primul rând, trebuie definitivat cadrul legislativ necesar prin care să fie înființate federațiile regionale. Urmează înființarea de birouri regionale pe criterii de competență, implicare și dezvoltare în tot ceea ce înseamnă fenomenul fotbalistic, semnarea de parteneriate cu autoritățile publice locale care să fixeze repere clare în ceea ce privește infrastructura sau gradul de implicare în activitățile ce urmează a fi desfășurate. Ca realizări și perspectivă, cred că Aradul are tot ceea ce este necesar pentru a deveni centru regional.
– Tu pe Cătălin Vulturar îl cunoști destul de bine, l-ai însoțit și la Barcelona în cadrul proiectului dezvoltat de FRF, în colaborare cu Gilette. El, cu ocazia ultimei etape de Liga a II-a, a devenit cel mai tânăr debutant din istoria fotbalului românesc la nivelul primelor trei eșaloane, o adevărată mândrie pentru fotbalul arădean.
– Aradul a avut, are și va avea întotdeauna potențial în materie de descoperire și creștere a tinerilor jucători. Există cluburi care la nivel de copii și juniori sunt bine organizate, unde se muncește cu pasiune, iar rezultatele apar atât prin performanțele colective materializate prin câștigarea de trofee și participarea la competiții interne și internaționale, precum și prin promovarea individuală a acestor talente, la vârste din ce în ce mai fragede, către fotbalul de performanță. Generatia 2004 a beneficiat în premieră în România de competiția Turneul Speranțelor, realizată de către Federația Română de Fotbal în anul competițional 2017-2018, o excelentă acțiune de depistare, selecție și formare a unui lot național la această grupă de vârsta. Selecționata Aradului a avut rezultate deosebite, terminând competiția neînvinsă, mai mulți jucători fiind considerați de mare perspectivă pentru echipa națională. Cătălin Vulturar a fost unul dintre cei care au confirmat atât din punct de vedere valoric, cât mai ales prin prisma caracterului și seriozitații de care dă dovadă. Debutul lui la nivelul Ligii a II-a reprezintă o bucurie pentru întreaga comunitate fotbalistică a județului Arad. Cu toții avem speranța ca prin el și prin toți cei care îl vor urma, Aradul fotbalistic va renaște.
– Finalul îți aparține…
– Vreau să mulțumesc tuturor celor care se implică pentru ca fotbalul să crească în județul Arad. Dezvoltarea înseamnă în primul rând investiție, iar la nivelul fotbalului județean principalele realizări țin de pasiunea și mai ales de dragostea pe care le investim în acest fenomen. Pentru că până la urmă rămânem cu ce am adunat, dar mai ales cu ce am dăruit din inimă. La mulți ani pentru un 2019 și mai bun pe toate planurile!

Recomandările redacției