Rutina, lipsa de activitate şi stre­sul cotidian ne îmbătrânesc creierul în fiecare zi! Cum pu­tem să ne întinerim creierul şi cum reducem riscul pierderilor de memorie? Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că nu avem ne­voie de mai mult de două ore şi treizeci de minute de plimbare pe săptămână pentru a ne întineri creierul cu cel puţin 10 ani, scrie Click.
Mersul pe jos, cititul şi odihna sunt esen­ţiale pentru un organism sănătos şi o minte ageră şi după vârsta pensionării.
Cu cât facem mai multă mişcare cu atât ne întinerim creierul şi reducem riscul apa­riţiei unor boli precum demenţa, Alzheimer şi Parkinson. Aşa sună concluzia unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Boston.
Conform unor studii realizate pe 1.200 de voluntari cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, activitatea creierului se îmbu­nătăţea vizibil după fiecare oră în plus de activitate. Experimentul a durat o lună şi voluntarii au acceptat să crească timpul de antrenament cu câte o jumătate de oră de la o săptămână la alta.
Concluzia studiului a confirmat că ne întinerim creierul cu 1,1 ani dacă mergem timp de 150 de minute pe săptămână, dormim în medie 7-8 ore şi citim 30 de mi­nute înainte de culcare. Un rol important pentru persoanele de peste 50 de ani îl au jocurile minţii (sudoku, integrame sau rebus).
În cazul voluntarilor, după trei luni, în care au făcut exerciţii, în parc, timp de trei ore pe săptămână, a fost constatată o întinerire a creierului de 4,5 ani. Doctorul Nicole Spartano de la Universitatea din Boston a remarcat că intensitatea cu care lucrau plămânii, inima şi muşchii influenţa în mod direct activitatea cerebrală.
Care este durata optimă de exerciţii săptămânale pentru a ne feri de demenţă? Cercetătorii susţin că 250 de minute pe săptămână pot face diferenţa între un creier de 80 de ani şi unul de 40.

Recomandările redacției