Talibanii din Afganistan promit eradicarea culturilor de mac

Talibanii în Afganistan au venit cu mai multe cereri în cadrul unei reuniuni la Moscova între reprezentanţi ai rebelilor şi membri ai opoziţiei faţă de guvernul de la Kabul. Talibanii cer o nouă „constituţie islamică” pentru Afganistan şi fac apel la formarea unui „sistem islamic incluziv” pentru a conduce ţara, a spus unul dintre reprezentanţii lor, informează Agerpres.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai, şeful biroului politic pe care îl au talibanii în Qatar, a promis să eradicheze cultura de mac din Afganistan, care produce 90% din opiul mondial, şi să ia măsuri pentru a preveni pierderile civile într-un conflict care a făcut zeci de mii de morţi şi de răniţi. Organizaţiile umanitare vor fi invitate, în opinia sa, să pătrundă „fără risc” în teritoriile afgane controlate de talibani.

Constituţia nu este validă

Constituţia actuală a guvernului de la Kabul este invalidă deoarece ea a fost copiată de la Occident (…) Este vagă şi contradictorie. De asemenea, este un obstacol în calea păcii„, a declarat Sher Mohammad Abbas Stanikzai, şeful biroului politic pe care îl au talibanii în Qatar. „Noua constituţie va fi redactată într-un mediu liber de către ulemale (demnitari religioşi) şi universitari. Vrem o constituţie islamică„, a adăugat el.

Talibanii, care au purtat negocieri cu SUA la Doha la sfârşitul lunii ianuarie, au refuzat mereu să discute cu autorităţile afgane, de facto excluse până acum de la discuţii. Insurgenţii, care au guvernat în Afganistan pe baza unei interpretări radicale a Şaria între 1996 şi 2001, „nu vor monopolul puterii, ci un sistem islamic incluziv„, a afirmat Stanikzai, care a cerut de asemenea ca „ONU, OCI (Organizaţia Cooperării Islamice) şi ţările gazdă să furnizeze garanţii în privinţa rezultatului negocierilor de pace„.

Nu vom permite nimănui să folosească teritoriul afgan împotriva cuiva„, a sus reprezentantul talibanilor, reluând principala cerere a SUA, şi anume ca Afganistanul să nu mai fie folosit ca bastion terorist.

 

 

Recomandările redacției