Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad celebrează în data de 2 aprilie Ziua Internațională a Conştientizării Autismului şi organizează Campania cu sloganul: „Să înţelegem autismul! Şanse egale şi participare activă!”

Campania din acest an dedicată Zilei Internaționale a Conştientizării Autismului are ca scop informarea și conștientizarea profesioniștilor din sănătate şi educaţie despre problematica autismului și metodele de

management al pacienților cu autism; părinților în general, părinților și aparținătorilor pacienților cu autism asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu autism, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

În data de 2 aprilie, persoanele care suferă de autism, familiile acestora, părinții în general, organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, personalul din educație şi psihologii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu autismul.

La nivel județean se vor organiza evenimente de informare și conștientizarea despre autism.

În județul Arad, conform statisticii Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Județean de Urgența Arad, la sfârșitul anului 2018, situația cazurilor cu tulburări din spectrul autist, era următoarea: 0-4 ani: 18 copii; 5-14 ani: 32 copii; peste 15 ani: 5 copii.

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, de aceea implicarea părintelui este esenţială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.

Semnale de alarmă pentru părinţi

Primele semne sunt vizibile încă din perioada în care copilul este sugar. Nu îşi caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mişcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu gângureşte, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacţionează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rosteşte niciun cuvânt, toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburări.

Există însă şi situaţii în care copilul se dezvoltă normal până la vârsta de 2 ani, are toate abilităţile necesare vârstei sale, adică merge, vorbeşte, interacţionează firesc, iar brusc, în jurul vârstei de 2 ani, îşi pierde toate aceste achiziţii.

Recomandările redacției