Șoferii se grăbesc să alimenteze, având în vedere că de duminică noapte, carburanții se vor scumpi din cauza majorării accizelor. Începând cu 1 iulie, un plin de combustibil va costa cu 20 de lei mai mult, o veste neplăcută în plin sezon de vacanță. Creșterea prețurilor la pompă va duce la majorări de prețuri pentru toate produsele.

Benzina și motorina se scumpesc

La o stație din București, prețul actual pentru un litru de benzină este de 7,04 lei, iar pentru motorină 7,18 lei. De luni, prețurile vor crește cu 43 de bani pe litrul de benzină și cu 40 de bani pe litrul de motorină. Astfel, un plin de carburant va costa în jur de 380 de lei, cu 20 de lei mai mult decât în prezent.

Impactul scumpirii carburanților

Din prețul unui litru de combustibil, statul colectează 41% prin TVA și accize, restul de 59% fiind partea producătorului și distribuitorului. Față de februarie 2022, înainte de război, carburanții costă cu un leu mai mult.

Gabriel Biriș, expert fiscal, explică: „E un impozit suplimentar pe care statul a decis să-l ia de la noi toți. În mod sigur, vom vedea și creșteri care nu sunt generate de accize, la fel cum vedem și scăderi, în ciuda accizelor crescute la 1 ianuarie.”

Val de scumpiri

Majorarea tarifelor la carburanți va aduce scumpiri în lanț, de la alimente până la vacanțe. Bogdan Glăvan, analist economic, avertizează: „Chestiunea aceasta nu are decât să inflameze puțin inflația cu care ne lăudam că o domolim. La asta se va adăuga mai departe creșterea cheltuielilor cu pensiile în toamnă. Adică alți bani în piață, bani fără acoperire.”

Plafonarea tarifelor RCA

În schimb, tarifele la polițele RCA au rămas înghețate, guvernul adoptând prelungirea plafonării până la finalul lunii septembrie. Regulile rămân aceleași, fiind luate în calcul tarifele practicate de asigurători pe 28 februarie 2023, plus rata inflației de 6,8%. De asemenea, punctul de amendă a fost plafonat de Executiv.

România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cei mai ieftini carburanți, după Bulgaria și Malta.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției