Astăzi, 2 iulie, absolvenții de liceu din România susțin proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2024.
La această probă, candidații de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info și științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică vor susține examenul la Matematică, în timp ce candidații de la filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, pedagogic, teologic) vor susține examenul la Istorie.
Amintim că 27.000 de elevi înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat.
Organizarea probei
Accesul candidaților în săli a fost permis până la ora 8:30, conform comunicatului publicat de Ministerul Educației (ME). Fiecare probă începe la ora 9:00, după ce subiectele sunt distribuite din plicurile sigilate către fiecare candidat.
Calendarul examenului
- 2 iulie: Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
- 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării
- 5 iulie: Proba la limba și literatura maternă
Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, zi în care candidații nemulțumiți pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi publicate pe 12 iulie.
Reguli stricte
Candidații au fost legitimați pe baza actului de identitate în intervalul 8:30 – 9:00. Timpul de redactare a subiectelor este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea subiectelor. Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului alocat pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor.
Candidaților le este interzis să intre în sală cu materiale ajutătoare (manuale, dicționare, notițe), telefoane mobile sau alte mijloace electronice. Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă și va duce la eliminarea din examen.
Egalizarea șanselor
Ministerul Educației a luat măsuri pentru a asigura egalizarea șanselor pentru candidații cu deficiențe, oferind adaptări ale condițiilor de examen și materiale-suport specifice.
Comunicare și contestații
Rezultatele obținute vor fi comunicate anonimizat, utilizând coduri individuale. Candidații pot depune contestații, fiind informați că nota finală poate varia în funcție de reevaluare.
Examenele naționale continuă conform calendarului stabilit, în ciuda provocărilor și controverselor întâmpinate. Peste 134.000 de candidați sunt așteptați să participe la această sesiune de Bacalaureat.
sursa edupedu