Începând de luni, 8 iulie, circulația rutieră pe Valea Oltului (DN7) va fi închisă timp de o lună, pe timpul zilei, pentru defrișările necesare construcției autostrăzii Pitești – Sibiu. Măsura a fost anunțată de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și este menită să protejeze participanții la trafic și să asigure respectarea termenelor de finalizare a autostrăzii.

Rute alternative

Decizia a stârnit critici din partea organizațiilor de afaceri și a celor din industria turismului, care au argumentat că astfel de măsuri ar trebui anunțate din timp și executate în extrasezon pentru a minimiza impactul asupra traficului și turiștilor.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat mai multe rute ocolitoare pentru perioada închiderii circulației pe DN7, între km 242+600 și km 250+000. Printre acestea se numără:

  • Pentru vehiculele cu Masa Totală Maxim Autorizată (MTMA) mai mare de 7,5 tone:
    • București – Ploiești – DN1A – Brașov – DN1 – Veștem – intersecție cu DN7.
    • Pitești – DN73 – A3 – Râșnov – Brașov.
    • București – A1 – Pitești – DN7 – Râmnicu Vâlcea – DN67 – Târgu Jiu – DN66 – Simeria – Nod Rutier Simeria A1.
    • Variante alternative: București – A1 – Pitești – DN65 – DEx12 – Craiova – DN6 – Filiași – DN66 – Târgu Jiu – DN66 – Simeria – Nod Rutier Simeria A1.

Circulația pentru vehiculele mai mici

Pentru vehiculele cu MTMA mai mică de 7,5 tone, se pot utiliza drumurile naționale și județene din proximitatea sectorului închis. În intervalele orare 7:30 – 8:00 și 16:30 – 17:00, măsura de închidere a traficului va fi temporar ridicată pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localitățile din proximitatea acestuia.

Excepții și măsuri suplimentare

Va fi permisă circulația autovehiculelor cu regim de circulație prioritară, conform OUG 195/2002, și a autovehiculelor speciale de transport pacienți. Trecerea acestor vehicule se va realiza sub supravegherea constructorului pentru a elimina riscurile de accidente.

CNAIR a demarat acțiuni pentru a permite accesul pe DN10, Buzău – Brașov, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 30 de tone. De asemenea, pe rutele ocolitoare nu vor fi instituite alte restricții de circulație ce ar putea afecta fluența și siguranța traficului.

Importanța autostrăzii Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Pitești este esențială pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, asigurând o traversare de la Vest la Est a teritoriului național. Este prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați, conectând Transilvania și Muntenia printr-o infrastructură modernă și sigură.

Circulația pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie și 9 august 2024, între orele 6:00 și 20:00, pentru a permite desfășurarea lucrărilor necesare construcției autostrăzii.

sursa digi 24

Recomandările redacției