Mihaela VASIL, director executiv la Casa Judeteana de Pensii Arad, explică elementele de noutate introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, precum și reglementările referitoare la cumulul pensiei cu alte venituri.

Printre principalele modificări aduse de noua lege se numără eliminarea perioadei de invaliditate din categoria stagiilor asimilate. Conform noilor prevederi, persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate nu mai au această perioadă considerată ca stagiu de cotizare. În schimb, aceste persoane primesc un punctaj lunar în funcție de gradul de invaliditate, variind între 0,10 și 0,25 puncte.

O altă modificare semnificativă se referă la acordarea punctelor suplimentare pentru persoanele cu handicap grav sau cu deficiență vizuală severă, precum și pentru cei care au desfășurat activități în condiții speciale de muncă. De asemenea, noua lege permite cumulul pensiei de invaliditate cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate, promovând astfel continuarea activității profesionale pentru cei apți.

În ceea ce privește cumulul pensiei cu alte venituri, s-a clarificat că pensionarii din sistemul public pot desfășura activități pentru care se datorează contribuții sociale, dar există excepții, cum ar fi soțul supraviețuitor care beneficiază de pensie de urmaș și realizează venituri lunare peste salariul minim brut. De asemenea, beneficiarii pensiei anticipate nu pot cumula pensia cu veniturile obținute din activități specifice, cum ar fi cele în baza unui contract individual de muncă sau de serviciu.

Noua lege intrată în vigoare la 1 septembrie 2024 aduce schimbări importante pentru pensionari, încurajând rămânerea în activitate și reglementând mai clar drepturile și obligațiile acestora în contextul cumulului de venituri.

 

 

Iată comunicatul integral:

 

 

 

  1. Elemente de noutate introduse de legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii;

 

Perioada de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat

Prin noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, perioada în care o persoană a beneficiat de pensia

de invaliditate NU mai constituie stagiu asimilat.

Această categorie de pensie se acordă persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată, la

ivirea riscului invalidității, iar la stabilirea acestei categorii se acordă și un stagiu potențial, după

caz, indiferent de gradul de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din

cauza afecţiunilor invalidante (art. 66 din lege).

Astfel, potrivit art. 87 din lege, pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o

pensie de invaliditate, punctajul lunar este de 0,25 puncte pentru gradul | de invaliditate, 0,20

puncte pentru gradul II de invaliditate și 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate.

 

Observație: Începând cu 01 septembrie 2024, cuantumul indemnizației pentru însoţitor, acordat

pensionarilor de invaliditate încadrați în gardul | de invaliditate, reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata.

 

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată dacă au

realizat stagiu de cotizare contributiv, în sistemul public de pensii.

Potrivit dispozițiilor legii, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite

activități profesionale, pensionarii de invaliditate având dreptul de a desfășura anumite activități.

Legea permite cumulul pensiei, indiferent de gradul de invaliditate, cu venituri realizate din

activităţi profesionale, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate.

 

Acordarea pensiei pentru limită de vârstă persoanelor încadrate în grad de handicap respectiv

persoanelor cu deficiență vizuală gravă, în raport de stagiul de cotizare contributiv realizat după

data ivirii handicapului (art. 52 și art. 53 din lege).

În cazul persoanelor prevăzute la art. 52 din Legea nr. 360/2023, la calculul stagiului de cotizare

contributiv pentru stabilirea eligibilității nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare (art. 52 alin. (2) din lege). Aceste perioade vor fi valorificate doar la calculul numărului total de puncte realizat.

La stabilirea drepturilor în baza Legii nr. 360/2023 pentru persoanele prevăzute la art. 52 alin.(1) lit. a) şi art. 53 din lege se acordă un număr suplimentar de 0,50 puncte pentru fiecare lună de

stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap grav respectiv deficiență vizuală gravă (la art. 88 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 56 alin. (1) din Anexa la HG nr.

181/2024).

De asemenea, la stabilirea drepturilor în baza Leşii nr. 360/2023 pentru persoanele prevăzute la

art.52 alin.(1) lit. b) se acordă un număr suplimentar de 0,25 puncte pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat (la art. 88 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 56 alin.(2) din Anexa la HG nr.181/2024).

 

Acordarea numărului suplimentar de puncte în cazul persoanelor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I/a II-a/ condiţii deosebite/speciale de muncă, potrivit art. 88 alin. (1) și (4) din Legea nr. 360/2023, în cazul drepturilor de pensie stabilite începând cu data de 01.09.2024.

În procesul de reformă a sistemului de pensii, care vizează corectarea inechităților din sistemul

public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului egalității, a fost reglementată și acordarea unui număr fix de puncte lunare pentru perioadele de

activitate desfăşurate de asigurați în locuri de muncă încadrate în grupele I/a II-a/ condiţii deosebite/speciale de muncă.

Astfel, conform art. 88 alin.(1) lit a) din lege se acordă un număr de 0,25 puncte suplimentare

corespunzătoare grupei II/condițiilor deosebite de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributive realizat în aceste condiții, iar potrivit art. 88 alin.(1) lit. b) din lege se acordă un număr de 0,50 puncte suplimentare corespunzătoare grupei I/condițiilor speciale de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții.

Excepţie: Pentru persoanele care au desfășurat activități în locurile de muncă prevăzute la art. 28

lit.a) și b) (din unităţi miniere și zonele I și II de expunere la radiații), legea acordă diferențiat un

punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții. (art. 88 alin.(4) din lege).

 

Punctajul lunar, pentru perioadele de stagiu de cotizare realizat începând cu data de 01 septembrie 2024, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv (art. 85 alin. (7) din lege).

Pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate anterior datei de 01 septembrie 2024, raportarea

se face la câştigul salarial mediu brut sau net, după caz, comunicat de Institutul Naţional de

Statistică.

Reglementarea opțiunii de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, situație în care plata pensiei anticipate încetează cu luna următoare opțiunii (art. 60 alin. (2) din Legea nr. 360/2023,

coroborat cu art. 35 alin. (2) din Norme).

De asemenea, este reglementată opțiunea de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, situație în care încetează plata pensiei de invaliditate (art. 72 alin. (4) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 42 alin. (2) din Norme).

 

Suportabilitatea cuantumului pensiei de invaliditate a cărei cauză o constituie accidentul de muncă sau boala profesională (art. 160 alin. (1), (2) și (5) din lege).

 

Cuantumul pensiei pentru invaliditate a cărei cauză o constituie accidentul de muncă sau boală profesională, se suportă din sumele prevăzute pentru asigurarea pentru accidente de muncă și boli

profesionale în bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Începând cu data de la care pensia de invaliditate stabilită conform legii, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale devine/se transformă în pensie pentru limită de vârstă, cuantumul pensiei în plată se suportă din bugetul sistemului de asigurări sociale.

În cazul pensiei de urmaş, chiar dacă decesul susţinătorului s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, ca urmare a abrogării Legii nr. 263/2010, în speță a art.187

alin.(4), începând cu data de 01 septembrie 2024 cuantumul pensiei se suportă din bugetul

asigurărilor sociale de stat.

 

În situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş în condiţiile prevăzute la art. 74 lit. b)

din lege, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs, conform prevederilor art. 101 alin. (3) din lege.

 

Pot solicita recalcularea pensiei o singura dată într-un an calendaristic conform art.94 alin.(6) din legea nr.360/2023 pensionarii care au realizat stagiului de cotizare după data înscrierii la pensie prin adăugarea acestuia.

 

  1. Cumulul pensiei cu alte venituri

Cine poate cumula pensia cu alte venituri?

Pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri în următoarele situații:

  • Activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  • Activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

 

 

Noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.

Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?

  • Soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunaremai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
  • Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:
  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu;
  • ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.

 

De reținut !!

  • În vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstăpot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.

Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate.

 

Recomandările redacției