Interviu cu Ştefan Muscă, primarul comunei Olari

primar Olari si Napotica Andra sala evenimenteOlariAflat la al cincilea său mandat în fruntea comunei Olari, care este și comuna sa natală, primarul Ștefan Muscă este unul dintre acei primari care-ți poate vorbi zeci de minute în șir despre lucrările, modernizările ori proiectele de viitor ale comunei fără să se uite în nici un act ori document; viața comunei se împletește cu viața lui și a familiei sale. În prag de Sărbători Pascale am purtat o discuție cu domnia sa despre lucrările mai deosebite care au pregătit comuna și comunitatea pentru sărbătorile ce vin.
– Suntem la mijloc de primăvară și este firesc să vă întrebăm de agricultură – știut fiind că este ocupația de bază; iar după perioada lungă de vremea rea din anul acesta sunt ceva îngrijorări?
– Este adevărat că a fost o primăvară târzie, foarte friguroasă și ploioasă anul acesta dar acum vremea s-a îndreptat și la noi există capacitatea de a surmonta întârzierea. Faptul că 95% din terenul agricol este dat în arendă la firma C.A.I. Olari aduce un element de siguranță proprietarilor acestor pământuri deoarece de la înființarea ei firma nu i-a dezamăgit. Indiferent de vreme, având utilaje moderne, performante și oameni calificați, firma a fost capabilă să realizeze la timp și cu eficiență maxi­mă toate operațiile și tratamentele necesare în așa fel încât la finalul sezonului fiecare acționar și-a primit partea de bucate conform înțelegerilor. Ba, peste ani, cotele primite au mai și crescut fără alte solicitări. De exemplu, dacă la început se primea circa 1.000 kg de cereale (grâu și porumb) pentru fiecare hectar, acum se primesc 1.250 kg, producțiile obținute fiind de regulă producții record comparativ cu toată zona de vest a țării – putem spune; puțin avans având doar C.A.I. Curtici, condusă după cum știți de fratele meu Dimitrie Muscă. În Olari nu există de ani buni nici o bucată de pământ nelucrată; nici din cele 5% terenuri lucrate de proprietarii lor. Asta dovedește că localnicii sunt oameni harnici și prețuiesc pământul acesta bun. De exemplu, acum, în aceste zile a fost în derulare – până la Paște va fi sigur finalizată – însămân­țarea porumbului pe toată suprafața planificată pentru această cultură.
– Pentru că ați adus vorba de producții record: unde sunt stocate, pentru că e greu de crezut că piața „înghite“ atâta cantitate pe timpul recoltării?
– Atât la Curtici cât și aici, la Olari, firma a construit silozuri uriașe: la noi sunt trei de 12.000 tone fiecare, plus două magazii. Apoi, o parte din acțio­nari își iau bucatele acasă; se poate opta însă și pentru primirea contrava­lorii ei în bani, la prețul pieței, după cum se știe. Pe de altă parte, lăsând modestia la o parte, producția noastră este – prin tradiția unor zeci de ani – de cea mai bună calitate, deci nu avem nici o problemă cu piața de desfacere: acest lucru se știe. Iar în plus avem și varianta să așteptăm până când prețul ajunge la o valoare care să aco­pere costurile și să aducă și profitul me­ritat pentru calitatea bucatelor.
– Aveți acum un obiectiv în curs de finalizare în comună. Spuneți-ne despre ce este vorba?
– Prin sponsorizarea majoritară a directorului Dimitrie Muscă, cu sprijinul parohiei Olari și al administrației suntem în prag de finalizare a unui edificiu ce va avea o sală de evenimente la parter și câteva spații de cazare la etaj. Spațiul de la parter este deja dotat cu mobilier și cu o parte din veselă, tânărul preot paroh Călin Dragoș fiind cel care se ocupă intens de acest obiectiv deoarece are în plan unele inițiative prin care să se întâlnească în acest spațiu cu enoriașii comunei; în special cu cei tineri, în ideea revigorării acțiunilor de ordin social. În plus vreau să mai amintesc și despre fântâna – de circa 140 m adâncime, din fața Bisericii Ortodoxe și unde mai e de lucru, de unde tot mai mulți localnici vin să ia apă datorită mineralelor pe care le conține.
– În altă ordine de idei, am văzut că aveți și unele „ajutoare“ în activi­tate, ceea ce nu-i rău de fel pentru viitorul comunei; dimpotrivă…
– Este adevărat, așa cum v-am spus de la început, familia mea este aici –nepoțica Andra (de trei anișori!) mă vizitează mereu când sunt la birou. Pot spune astfel că tot ceea ce fac trece și prin acest filtru: al unui viitor împreună. Olariul s-a schimbat mult și încă mai sunt o serie e obiective în curs de realizare. Așa că în loc de alte enumerări și considerații economice doresc acum să adresez tuturor consătenilor mei, tuturor colaboratorilor mei cele mai sincere urări de sănătate și belșug iar sărbătoarea sfântă a Învierii Domnului Iisus să ne aducă armonie şi pace în suflete: „Sărbători Fericite!“.

Recomandările redacției