Deși nu au organizat proteste la Arad, nici nu au luat hotărârea de suspendare a activității, procurorii din județul Arad susțin argumentele Secției pentru procurori din cadrul CSM, împotriva adoptării OUG 7/2019.

„La data de 26 februarie 2019, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, întrucât modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale. Totodată, a mai hotărât însuşirea în integralitate şi susţinerea punctului de vedere formulat de Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 19.02.2019 cu privire la modificările aduse legilor justiției prin OUG 7/2019”.

Articolul 54, eliminat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat luni seară, concluziile întâlnirii de la Guvern pe care a avut-o cu asociaţiile de magistraţi și a anunţat două schimbări la controversata OUG 7.

Mai exact, Toader a decis eliminarea articolului 54 care permitea judecătorilor să fie numiţi drept şefi de parchete, articol contestat drept unul neconstituţional pentru că încalcă separaţia carierelor.

Cea mai dezbătută problemă e articolul 54 din OUG, cel care dă voie unui judecător să devină procuror șef. Am avut acest precedent în istoria din România, legile permit schimb de carieră. Dată fiind preocuparea exprimată în principal de procurori, nedumeriți la perspectiva de a le fi șef un judecător, am convenit să abrogăm complet articolul 54„, a arătat Tudorel Toader, scrie b1.ro.

A doua prevedere despre care Toader a spus că va fi abrogată este mutarea avizului pentru candidații la postul de șef de parchet de la Secția de procurori a CSM la Plenul CSM.

Cu toate acestea, procurorii din țară continuă protestele.

Recomandările redacției