Ne mai despart câteva zile de începutul returului Ligii 1. Echipa fanion a Aradului a avut parte de o binemeritată perioadă de reîncărcare a bateriilor fizice dar mai ales mentale. Odată cu antrenorii și jucătorii, au putut și suporterii să se liniștească după finalul destul de agitat al primei părți a sezonului regular. Discuțiile despre posibile probleme în interiorul clubului, înfrângerea dramatică de pe teren propriu cu Chindia, jocul mai puțin reușit de la Mioveni au făcut ca tonul concluziilor la finalul turului să fie unul „tensionat“ dacă nu negativ în zona social-media, acolo unde suporterii UTA-ei sunt foarte activi în această perioadă în care sunt ținuți departe de stadion. Fără a contesta total ideea că „ultima impresie contează“, credem însă că au trecut suficiente zile astfel încât concluziile la cald să lase locul unei analize reci, care să acopere evoluția UTA-ei pe întreaga durată a turului de campionat. Și ce bază mai bună pentru analiză poate fi decât cea oferită de cifrele și parametrii măsurați și puși în contextul întrecerii?! De aceea, în cele ce urmează, încercăm să vă oferim o imagine a ceea ce a fost UTA în acest tur de campionat, așa cum este reliefat în cifrele și parametrii oferiți de IsStat.

1. Așezare și principii de joc

Oscilând între 4-2-3-1 și 4-4-2 (cu un atacant retras puțin față de colegul său din avanposturi), UTA s-a dovedit a fi o echipă care în primul rând alege să stea sus în terenul advers. O dovedesc următorii parametri: în primul rând echipa lui Laszlo Balint se află pe locul 1 în campionat în ceea ce privește intercepțiile în jumătatea adversă (15) și locul 3 la recuperări în jumătatea adversă (26). Mai mult de jumătate dintre faulturi au fost făcute în jumătatea adversă ceea ce dovedește mai degrabă intenția de a recupera mingea imediat ce a fost pierdută decât o tendință de retragere imediată în defensivă. De altfel media campionatului în ceea ce privește distanța medie față de poarta adversă în momentul pierderii mingii este de 39,7 metri în timp ce la UTA această distanță este cu peste un metru mai mică: 38,5 metri. De asemenea, echipa noastră este pe locul 2 la capitolul dueluri câștigate în ultimii 25 de metri.

În ceea ce privește ideea de joc pe momentele de posesie, UTA se află pe locul 5 în ceea ce privește procentul din timp în care are mingea pe parcursul unui meci (54%), ceea ce denotă faptul că este o echipă pozitivă, orientată spre atac. Spre deosebire însă de echipe gen Universitatea Craiova care par a-și fi făcut un scop în sine din păstrarea mingii pe perioade cât mai lungi de timp, ideea de joc a Bătrânei Doamne pare însă a fi raportarea la posesie ca la un mijloc de a ajunge cât mai repede la poarta adversă și nu ca la un scop în sine. Astfel, UTA este pe locul 1 într-un clasament al echipelor care păstrează posesia în medie între 5 și 15 secunde (ceea ce reprezintă durata medie a unui atac) și pe locul 2 la posesia progresivă, cu o medie de 117 înaintări cu mingea (pe primul loc e FC Argeș, cu 118)

Din punct de vedere al duelurilor câștigate, UTA este una dintre cele mai bune echipe ale campionatului

2. Defensiva

Pentru acest capitol ne-am făcut deja o idee din subcapitolul anterior, unde am văzut că UTA preferă să se apere sus, în terenul advers. Cum o face? Răspunsul este o surpriză pe care îl oferă indexul acțiunilor defensive, care calculează numărul de dueluri și intercepții al echipei în apărare într-un minut de posesie al adversarului: ei bine, acest index (11,3) o plasează pe UTA pe locul 1! De asemenea, echipa noastră este ocupă poziția a doua în clasamentul deposedărilor (56% la egalitate cu FC Botoșani). Tot pe locul 2 se află trupa lui Laszlo Balint în ierarhia reușitelor acțiunilor de pressing în jumătatea adversă (58%), locul 1 fiind ocupat de CFR Cluj. Și tot pe locul 2 e UTA într-un clasament al mingilor pierdute în propria jumătate (doar 13)

Ce se întâmplă însă când această barieră a apărării agresive și înaintate este trecută? Constatăm că UTA a luat 10 goluri, toate din interiorul careului. 5 au fost primite din acțiune (capitol la care doar CFR Cluj stă mai bine), 3 fiind atacuri poziționale și 2 contraatacuri. Referitor la golurile primite din fază fixă, dintre cele 5, două au fost penaltyuri, unul a fost gol din corner și două… aici e un aspect care cu siguranță ar supăra orice antrenor, din aut de margine!

3. Ofensiva

În ceea ce privește ofensiva, câțiva parametri sunt foarte relevanți. Astfel, aceștia dovedesc faptul că UTA atacă mult, este pe locul 2 în ceea ce privește numărul atacurilor dintr-un meci (96), însă este doar pe 7 la numărul ocaziilor create: 4,3 pe meci. De asemenea, în ceea ce privește rata de conversie a ocaziilor de gol în reușite, UTA este sub medie, aceasta fiind de 24% iar echipa noastră având 23% (1 gol la 4,3 ocazii). Un alt aspect pe care-l putem observa este acela că băieții lui Gyuszi Balint au doar două goluri marcate din afara careului și, în același timp, se află pe locul 2 la media numărului de pase în careu efectuate într-un meci.

De remarcat și faptul că dintre cele 11 goluri marcate din acțiune (la care se adaugă două din corner, unul din lovitură liberă și unul din penalty), mai mult de jumătate au venit din zona dreaptă a terenului (6). Aceeași tendință se observă și în numărul de atacuri care la rândul lor sunt în majoritate efectuate în zona dreaptă de atac.

4. Prestații individuale

La acest capitol am luat în calcul jucătorii din lotul echipei noastre, care au reușit prin realizările lor, să intre între primii 5 clasați la diferitele categorii. Constatăm de departe că cel mai influent jucător din echipa UTA-ei este olandezul Desley Ubbink. Acesta ocupă prima poziție a clasamentului la numărul de pase decisive (în medie 3 pe meci dintre care 1,20 reușite). Tot Ubbink este pe locul 2 la numărul de pase în careul advers (7 pe meci dintre care 2,2 reușite) și pe locul 4 la driblinguri (4,9 pe meci, dintre care 3,2 reușite) Fiind jucătorul cel mai implicat în acest gen de acțiuni, este cumva firesc ca Ubbink să fie în top la duelurile desfășurate la sol (locul 4 cu o medie de 16 meci dintre care jumătate câștigate) dar și la capitolul mingi pierdute (tot locul 4 cu o medie de 10 pe meci însă doar 0,9 în propria jumătate).

Alte prestații individuale remarcabile sunt cele ale lui Vukcevic (locul 3 la centrări cu o medie de 4,8 dintre care 1,20 reușite – ceea ce explică astfel preponderența acțiunilor noastre pe flancul drept), Erico da Silva cu locul 1 la dueluri aeriene și locul 2 la dueluri defensive și dueluri (în general), Iacob (locul 4 la pase lungi, cu o medie de 13 pe meci dintre care 10 reușite) și Batha (locul 5 la deposedări cu 6 încercări pe meci, dintre care 3,4 reușite).

Adunându-se toți parametrii s-au efectuat și clasamente pe posturi care să reflecte calitățile adunate ale jucătorilor. În aceste ierarhii, UTA nu are niciun jucător între primii 5 dar are două prezențe în Top 10: Desley Ubbink (locul 7 la mijlocași centrali) și David Miculescu (locul 8 la mijlocași stânga)

Dessley Ubbink, probabil cea mai reușită achiziție a UTA-ei din această vară

Concluzii

Fără a contesta dreptul fiecărui cititor în a interpreta după cum consideră cifrele prezentate, din punctul nostru de vedere reies câteva trăsături generale ale echipei după prima jumătate a sezonului regular: UTA este o echipă agresivă, bine organizată defensiv, care caută să țină jocul în jumătatea adversă și care în zona de teren cuprinsă între centrul terenului și careul advers are jucători de calitate care pot face diferența. Suferă din păcate la eficiența în fața porții unde își creează ocazii puține raportat la orientarea tactică a echipei și de asemenea convertește în goluri un număr prea mic dintre oportunitățile create. Mai are de lucrat la concentrare (vezi golurile primite din aut) și nu i-ar strica mai multă diversitate în atac printr-o creștere a impactului ofensiv în banda stângă și aducerea în ecuație a șuturilor de la distanță. De asemenea, din punct de vedere ofensiv, fazele fixe sunt un capitol pe care echipa noastră nu l-a exploatat suficient. Nu ne rămâne decât să sperăm că în retur, parametrii pozitivi se vor menține și vom vedea o corectare a minusurilor reliefate de aceste cifre. Cert este că atât numărul de puncte acumulate cât și cifrele defalcate pe zone și arii de joc arată că UTA este una dintre echipele bune ale campionatului, iar speranțele la play-off nu sunt nejustificate.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției