Unul dintre lucrurile pe care unii suporteri i-l reproșează lui Laszlo Balint, cu precădere în mediul online, este acela că nu dă foarte multe șanse tinerilor jucători din lotul UTA-ei. Acuzația este una care poate părea ciudată în condițiile în care sezonul trecut Balint a făcut notă discordantă față de omologii săi din Liga 1, care scoteau de regulă după doar câteva minute al doilea jucător U21 impus de regulament în primul 11. La UTA lucrurile au stat diferit și au fost destule meciuri în care Bătrâna Doamnă termina nu doar prima repriză dar uneori chiar și partida, cu doi jucători U21 pe teren.

Sezonul acesta regula s-a schimbat și obligativitatea de a avea jucători U21 în primul 11 s-a restrâns la unul singur. În plus echipa s-a întărit și a fost din ce în ce mai greu pentru tinerii jucători din lotul UTA-ei să prindă minute. În afara lui Miculescu și parțial Isac, fotbaliști care deja s-au impus în lotul echipei, singurii care au prins minute în campionat au fost Claudiu Negoescu și Paul Mercioiu. Negoescu a cedat rapid în lupta cu mai experimentații săi colegi și a cerut împrumutul la Metaloglobus. Mercioiu a rămas și dincolo de câteva apariții meteorice pe final de meci, devenise un jucător care prindea cu regularitate banca. De câteva etape încoace însă, fanii au constatat că tânărul atacant nu mai apare nici în lotul de 18, asta deși opțiunile în zona ofensivă nu sunt foarte numeroase. Spre exemplu la meciul cu FC Argeș, UTA a avut pe bancă trei fundași și doar doi atacanți iar la meciul cu FC Botoșani, locul lui Mercioiu a fost luat de un mijlocaș defensiv, Tudor Călin.

Laszlo Balint a încercat să facă lumină în acest caz și, chiar dacă nu a făcut-o foarte direct, a dat de înțeles că tânărul fotbalist al UTA-ei nu se pregătește așa cum ar trebui în ultima perioadă: „Chiar săptămâna trecută am avut o discuție cu el pentru că vedeți ce se întâmplă cu jucătorii tineri, când vorbește cineva frumos de ei, mai ales în public, gata, se cred fotbaliști. Nu-i chiar așa. Până la urmă au foarte multe de demonstrat, au foarte mult de muncă în fața lor dar încrederea noastră nu se știrbește însă totul depinde de ei. Nimic nu se obține gratis în viața asta, totul vine în urma unei atitudini corespunzătoare.“

Antrenorul UTA-ei a mers chiar mai departe și a vorbit despre anumite carențe de mentalitate, specifice nu doar atacantului ci întregii generații de tineri fotbaliști. Dacă ne amintim, Laszlo Balint a mai fost recent înșelat în așteptările sale de jucători ca Denis Rusu ori Alexandru Oroian, care deși au primit multe șanse de a juca și a acumula experiență, au preferat să plece la primele oferte, deși s-a dovedit că acestea n-au reprezentat un pas înainte în carierele lor. De asemenea și în cazul lui Negoescu, Balint a mărturisit că n-a fost dorința lui ci a jucătorului ca acesta să plece la Metaloglobus. Toate acestea au constituit probabil piese importante în puzzle-ul prin care tehnicianul Bătrânei Doamne a definit mentalitatea noii generații de fotbaliști: „Pentru un antrenor, în special în România, este extrem de greu să schimbe mentalitățile. Cu asta ne luptăm zi de zi, să schimbăm mentalitatea jucătorilor pentru că s-au schimbat generațiile, nu mai este nimic asemănător nici măcar cu perioada în care eram eu fotbalist. S-au schimbat realitățile, au apărut o grămadă de tentații, au apărut aceste platforme de social media care se pare că le ocupă foarte mult timp acestor jucători tineri. Noi încercăm să le aducem în atenție ceea ce trebuie pentru a înțelege că totul este la mâna lor și că au o oportunitate fantastică în fața lor, de care trebuie să profite.“

Șapte jucători sub 21 de ani au fost cuprinși în lotul cu care UTA a început acest sezon: Haralambie Mociu, Adrian Mar, Tudor Călin, Damian Isac, David Miculescu, Claudiu Negoescu și Paul Mercioiu. Așa cum era de așteptat, cele mai multe minute le-a prins Miculescu (1471), decarul UTA-ei fiind de altfel și golgeterul echipei, cu 5 reușite. Îl urmează, la mare distanță, Damian Isac, cu 229 de minute, destul de puține dacă ținem cont că vorbim despre un jucător care evoluase destul de mult sezonul trecut și era de așteptat ca anul acesta să facă un pas în față din punct de vedere al randamentului, în ciuda concurenței acerbe pe care o are cu fotbaliști experimentați ca Batha, Vorobjovas sau Passaglia. Ultimii care au punctat în clasament sunt Mercioiu (34 de minute) și Negoescu (intrat în prelungirile meciului cu Farul). Așa cum spuneam, mijlocașul a plecat împrumut la începutul lui septembrie. De asemenea, doi dintre jucătorii care nu au apărut niciun minut în tricoul Bătrânei Doamne, au motive justificate pentru asta: Tudor Călin s-a accidentat grav în perioada de pregătire din vară și a revenit la antrenamentele cu echipa doar de câteva săptămâni iar Adrian Mar a avut o situație juridică complicată, care nu a permis utilizarea lui până acum. Singurul dintre jucătorii tineri care se poate plânge că nu a avut șanse în acest sezon, este al treilea portar din lot, Mociu.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției