Galeria Bătrânei Doamne a făcut din nou dovada atașamentului nemăsurat față de echipă. Sute de suporteri au luat sâmbătă dimineața drumul Bucureștiului, îndurând frigul și oboseala, cântând neîncetat și ținând sus steagul Aradului pe cel mai mare stadion al țării și în fața uneia dintre cele mai mari galerii din țară, cea a Rapidului. Întărită cu „frații“ de la Corvinul și CSA Steaua, peluza UTA-ei a fost la înălțime din punct de vedere cromatic și sonor. Deși în evidentă inferioritate numerică, ultrașii arădeni nu au dat înapoi nici în fața perspectivei unei confruntări fizice cu rivalii, care la pauză au spart cordonul de stewarzi și s-au îndreptat amenințător spre sectorul oaspeților. Arădenii au fost gata de contraatac însă jandarmeria a intervenit rapid și a blocat întâlnirea dintre cele două grupuri. Deși cu o cantitate „respectabilă“ de gaze lacrimogene inhalată după intervenția forțelor de ordine, peluza Aradului a continuat să cânte non stop; inclusiv la final în ciuda dezamăgirii produse de ratarea victoriei.

Spre cinstea lor, fanii UTA-ei n-au dat glas imediat după meci nemulțumirilor firești după al zecelea meci fără victorie, fideli principiului că rufele se spală în familie și nicidecum în fief-ul rivalilor. Mai mult decât atât, odată reveniți acasă, membri peluzei arădene au postat pe rețelele de socializare următorul mesaj: Felicitări celor aproximativ 200 de arădeni care au făcut deplasarea la București! Suntem mândri de fiecare dintre voi! Alături ne-au fost și frații de la Peluza Sud Steaua și Peluza Nord Hunedoara cărora le mulțumim pentru sprijinul important și pentru cât suflet au pus pentru ca UTA să aibă parte de o susținere cât mai puternică pe Arena Națională. Utiștilor de pretutindeni le transmitem că nu vom renunța la luptă! Ne așteaptă încă un meci important sâmbăta viitoare, acasă, cu Sepsi și trebuie să rămânem uniți și vocali. Echipa are nevoie de un stadion plin și de încurajările noastre mai mult decât oricând!“

Așadar în ciuda dezamăgirilor, de care sunt primii vinovați, jucătorii pot conta în continuare pe sprijinul fanilor, lucru cu atât mai de apreciat cu cât mentalitatea din fotbalul românesc este una contrară de multe ori spiritului de fidelitate și de unitate la greu. Însă e dificil de spus în ce măsură de aceeași încredere se bucură și staff-ul tehnic. Ruptura dintre suporteri și antrenorul Laszlo Balint era vizibilă de multe săptămâni pe rețelele de socializare. Ea a erupt pe stadion la meciul cu Gaz Metan Mediaș iar acum, o săptămână mai târziu fanii au trăit o nouă dezamăgire. Mai mult, aceștia au fost și deranjați de tricoul arătat publicului după golul marcat de Ubbink. Mesajul „pentru utistul necunoscut“ era unul de mulțumire pentru un suporter care prin sms a trimis încurajări echipei după meciul cu Gaz Metan dar fanii care au făcut deplasarea s-au simțit lezați de faptul că efortul făcut de ei n-a fost considerat la fel de relevant.

Ținând cont de toate acestea e de așteptat ca animozitatea față de Laszlo Balint să se transforme din acest moment în opoziție fățișă, vocală. E un lucru până la urmă inevitabil într-o lume a fotbalului în care indiferent de realizările din trecut, 10 meciuri la rând fără victorie erodează chiar și cea mai trainică relație. Este interesant de văzut cum va reacționa conducerea UTA-ei în această situație. Alexandru Meszar este cunoscut ca un tip echilibrat, adept al răbdării, al deciziilor gândite din timp și al calculării fiecărui pas. În același timp însă, chiar dacă nu mereu a făcut pe plac galeriei, este un președinte atipic, care întotdeauna a încercat să țină cont de pulsul suporterilor și care a transpus în fapte afirmația „UTA este o familie, fără suporteri nu am fi fost niciodată aici.“ Ori în contextul în care până și cei mai fideli adepți ai lui Laszlo Balint par să-și fi pierdut încrederea în capacitatea tehnicianului brașovean de a readuce UTA pe linia dorită, afirmațiile făcute imediat după meci de Bogdan Apostu în la televiziunile centrale, anume că „nu se pune problema demiterii lui Balint, conducerea îl susține în continuare“ par unpic hazardate. Alexandru Meszar știe că susținerea suporterilor este cu mult mai importantă, deoarece aceștia, buni sau răi, sunt cei care vor rămâne aici indiferent de venirile și plecările antrenorilor sau jucătorilor. În acest context, ne așteaptă cu siguranță zile „interesante“. Din păcate, nu ne-am fi dorit niciunii dintre noi astfel de turbulențe dar până la urmă ele sunt periodic inevitabile în viața unui club de fotbal. Să sperăm că vom ieși din furtună cu avionul întreg și că indiferent ce motoare vor fi gripate, pilotul va reuși să aducă aeronava la sol.

(foto: facebook / UltrasArad)

Recomandările redacției