Asociația Cetatea Voluntarilor a prezentat astăzi două dintre proiectele sociale care vor fi realizate în prima parte a acestui an. Ambele au o importantă componentă sportivă, beneficiind din acest motiv de sprijinul direct al unor entități cum ar fi Federația Română de Baschet, clubul  FCC Baschet UAV Arad sau Clubul Sportiv al Universității Aurel Vlaicu.

Primul dintre proiecte prevede realizarea unei creșe sportive în cadrul Grădiniței PP 14 din municipiul Arad. Proiectul este unul inovator și presupune amenajarea unei săli, cu echipamente specifice pentru practicarea de exerciții adaptate copiilor antepreșcolari. Cel de-al doilea prevede reabilitarea totală, practic reconstrucția de la 0 a sălii de sport din satul Nadăș, sală care deservește peste 200 de copii din patru sate aparținătoare comunei Tauț. Vorbim de o sală care ajunsese într-un stadiu de degradare care o făcuse impracticabilă, învățătorul școlii, Adrian Grec, mărturisind că „dădeam la o parte băncile din clasă pentru a face exerciții sportive.“

Cum a ajuns baschetul arădean și baschetul românesc să susțină într-un mod decisiv acest proiect, ne-a fost povestit de președintele clubului FCC Baschet UAV Arad, Marcel Urban: „Când Federația Română de Baschet a organizat Cupa României de Baschet 3×3, s-a decis ca fiecare echipă să prezinte o cauză socială pentru care să intre în competiție. Majoritatea echipelor au decis să susțină un copil bolnav sau o familie nevoiașă, noi am vrut să venim cu ceva mai deosebit. Anamaria Popa și Cetatea Voluntarilor ne-au prezentat cazul sălii de sport din Nadăș și am decis să susținem acest proiect. Din păcate n-am reușit să ne calificăm la acea competiție între echipele care au fost premiate cu bani care să susțină proiectul social ales, lucru care chiar le-a întristat pe fetele participante. Anamaria a decis însă să mergem mai departe cu acest proiect, să căutăm sprijin în comunitate și mă bucur că am reușit să aducem alături de noi și Federația Română de Baschet, care va contribui anual cu toate echipamentele și dotările pe care le va avea această sală.“

Prezentă la eveniment, Carmen Tocală, președintele Federației, a avut emoționanta surpriză să afle că sala de sport din Nadăș îi va purta numele, existând deja o hotărâre de consiliu local în acest sens. Cea de al cărui management se leagă speranțele de renaștere a unui sport aflat în mari dificultăți financiare și, pe cale de consecință, și al rezultatelor, a explicat ce a determinat instituția pe care o conduce să se implice în acest proiect:

„Viața este mișcare, ea începe chiar cu mișcarea intrauterină. Noi avem deja programe în grădinițe deoarece avem nevoie de performanțe. Performanța înseamnă să îți depășești propriile limite, dar limitele nu există atunci când ai suflet. Ne-am implicat în a oferi acestor copii posibilitatea de a face sport și prin asta vom ajuta inima lor, vom ajuta creierul lor și îi vom ajuta să fie pregătiți pentru viață. Baschetul te învață echilibrul, te învață că atunci când ai mingea trebuie să i-o dai și colegului tău și te mai învață, prin înălțimea la care este ridicat coșul, să țintești sus. Rolul sportului este unul social dovadă fiind faptul că în jurul acestui proiect s-a unit întreaga comunitate arădeană, voluntari, cluburi sportive, mediu academic, mediul financiar, politicieni, administrație locală și sper să rămâneți la fel de uniți în toate proiectele, inclusiv cele pentru sportul arădean.“

Partener al clubului de baschet, Universitatea Aurel Vlaicu, prin președintele clubului sportiv, Ovidiu Șerban s-a aliniat acestor proiecte pentru a oferi copiilor, prin sport o șansă la o dezvoltarea sănătoasă, fizică și mentală: „Sportul ne va ține departe de metavers, care va fi cangrena societății viitoare. Sportul este un mod în care ne putem apropia de un copil dependent de telefon și internet. Sunt proiecte, sunt bani, construim, construim dar nu e suficient. Trebuie să avem și ce pune înăuntru.“

Deși foarte activă pe zona de sănătate, Cetatea Voluntarilor nu este străină de sportul arădean, aceste proiecte nefiind neapărat o mare surpriză. Colaborările cu UTA și mai recent cu FCC Baschet UAV Arad au transformat-o pe Anamaria Popa în omul potrivit de fiecare dată când sportul a ținut să menține sau să reînnoade legătura cu comunitatea, legătură fără de care nu-și are sensul: „ Ideea cu creșa sportivă ne-au dat-o cei de la Fundația Ion Țiriac, nimeni n-a reușit să o pună în practică în România până acum. Noi vom reușit pentru că a venit alături de noi Federația Română de Baschet, va veni și Federația Română de Gimnastică, cea care se va ocupa de pregătirea celor care vor sta cu acești 40 de copii. La Nadăș inițial s-a vorbit de renovarea unui tava dar ne-am dat seama că e nevoie de mult mai mult. Va fi pentru prima dată în aproape 80 de ani când copiii vor face sport într-o sală care va fi extraordinar de frumoasă, bine dotată și bine gândite. De precizat că nu doar elevii școlii se vor folosi de ea ci toți tinerii din comună, ea va fi deschisă non stop, încurajându-i astfel să facă sport. Evident nu puteam fără sprijinul companiilor private care ne-au oferit finanțare. Cele două proiecte ne aduc foarte multe zâmbete pentru că noi muncim pentru Aradul nostru. Acest sprijin primit din partea acestor parteneri aduce rezultate reale de care Aradul are mare nevoie.“

Proiectul a mai fost susținut de companiile GualaPack Nădab, Aptiv și FCC Environment România, cele care au asigurat finanțarea de Biserica Harvest care se ocupă de lucrările efective de construcție și de Societatea Civilă Profesională de Avocați „Momeu, Palcu & Asociații“ care a asigurat susținerea din punct de vedere juridic a documentației necesare.

(foto: baschetarad.ro)

Recomandările redacției