Niciodată o confruntare între cele două echipe nu a fost mai dezechilibrată în favoarea Bătrânei Doamne, precum astăzi. De la clasament și punctaj până la valoarea jucătorilor și atmosfera din jurul echipei, totul este în favoarea UTA-ei. În plus, entuziasmul suporterilor, care au umplut stadionul la capacitatea maximă permisă, meciul fiind sold out, obligă jucătorii echipei noastre la o prestație care să reflecte cât mai fidel acest statut de favorită clară pe care-l are UTA.

Primul meci între cele două echipe a avut loc pe 14 noiembrie 1948, dată la care Dinamo era nou apărută în prima divizie iar UTA mergea la București din postura de campioană en-titre. A fost un 2-0 pentru arădeni în capitală iar apoi la retur, în ceea ce avea să fie prima confruntare dintre cele două echipe la Arad, pe 19 iunie 1949, UTA s-a impus la fel de clar, cu 4-0.

De atunci au avut loc zeci de dueluri între cele două echipe și pe măsura trecerii timpului, cu susținerea politică a regimului comunist, Dinamo devenea o forță a fotbalului românesc în timp ce UTA, după 30 de ani de istorie glorioasă, se retrăgea spre zonele umbrite ale ligii secunde. Diferența s-a păstrat și în anii de după 1989 când Bătrâna Doamnă a avut apariții meteorice pe prima scenă în timp ce „câinii roșii“ rămâneau printre protagoniștii primei ligi.

Lucrurile s-au schimbat însă după cea mai recentă promovare a echipei noastre. UTA a regăsit în 2020 o primă ligă în care Dinamo gâfâie an de an, salvându-se in extremis de la retrogradare, inclusiv prin ceea ce numeam odată „mijloace specifice“, mergându-se până la mărirea numărului de echipe din campionat, de la 14 la 16 la finalul sezonului trecut, modificare de structură care practic a salvat-o pe adversara de azi a Bătrânei Doamne. Cu toate astea, duelurile au continuat să fie extrem de palpitante. UTA în sezonul trecut a învins de două ori în deplasare (1-0 atât în sezonul regular cât și în play-out) dar a pierdut pe teren propriu, cu același scor. În turul acestei ediții a Ligii 1, în „Ștefan cel Mare“, Dinamo a condus cu 2-0 dar, deși în inferioritate numerică, Aradul a revenit prin dubla lui David Miculescu și a obținut un punct.

Astăzi însă nimeni nu mai acceptă alt rezultat decât victoria. UTA s-a reînscris pe un trend ascendent după ultimele rezultate (1-0 cu Sepsi și 0-0 în deplasare la CFR ) în timp ce Dinamo a ajuns la șase înfrângeri consecutive, ultimele dintre ele chiar rușinoase (0-4 la Botoșani și 1-6 acasă cu CS Universitatea Craiova).

Ionuț Badea nu va putea conta azi pe David Miculescu, care este suspendat. În plus Dumitru Cardoso și Philip Otele vor lua loc doar pe banca nefiind pregătiți fizic să joace mai mult de o repriză. Dinamo are și ea câteva absențe importante. Torje este învoit din motive de familie (decesul tatălui său), Aloe și Jonathan Rodriguez sunt suspendați iar fostul utist Marius Tomozei este accidentat.

Pentru acest meci Federația Română de Fotbal și-a mai trecut în „palmares“ o delegare dubioasă, trimițându-l la centru pe Cătălin Popa din Pitești, adică exact arbitrul care în campionatul trecut, în meciul dintre cele două echipe de la Arad, le-a acordat dinamoviștilor un penalty inexistent și le-a refuzat utiștilor unul clar. Arbitri de linie sunt Adrian Vornicu (Iași) și Romică Bîrdeș (Pitești). Rezervă este Florin Andrei (Târgu Mureș). Prestația celor numiți va fi supervizată de Sezekely Zoltan din Baia Mare în timp ce sarcinile observatorului de joc vor fi îndeplinite de către Ion Craiu din București.

Partida dintre UTA și Dinamo va începe la ora 17 și va fi transmisă în direct pe posturile Digi Sport 1, Telekom Sport 1 și Looksport +.  

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției