Astăzi pe „Arena Francisc Neuman“ vine lanterna roșie a clasamentului. Nu doar că e ultima în ierarhia Ligii 1 dar Academica e o echipă într-un colaps total. Fără finanțare, echipa ilfoveană s-a târât și în turul campionatului iar în iarnă și-a pierdut aproape toți jucătorii pentru că nu-și mai putea achita datoriile față de aceștia. A reușit cum necum să își plătească o parte din datorii și să încorporeze nu mai puțin de 14 jucători veniți liberi de contract, la care se adaugă alți 7 promovați de la echipele de juniori. Rezultatele au fost evident pe măsură, anume înfrângeri pe linie, una dintre ele chiar la scor, la 2-8 cu Farul Constanța. Criza de efectiv este accentuată și de cea de pe banca tehnică. Antrenori ca Adrian Falub sau Florin Stângă au aruncat prosopul astfel că la Arad, echipa va fi condusă de staff-ul lui Stângă, coordonat de directorul tehnic Constantin Giurescu.

Situația dramatică de la Clinceni nu reprezintă însă nicio garanție pentru speranțele suporterilor UTA-ei într-un rezultat pozitiv. Din păcate UTA n-a reușit să câștige niciunul dintre ultimele 6 meciuri pe care le-a disputat împotriva unor echipe mai slab clasate. Trei dintre acestea au fost chiar înfrângeri și toate au venit pe teren propriu. Nu mai departe de începutul acestui an, Bătrâna Doamnă a primit vizita a două echipe aflate într-un colaps aproape similar cu cel al Academicii. Rezultatele? 0-1 cu Gaz Metan Mediaș și 0-0 cu Dinamo. Din acest punct de vedere întreaga suflare utistă, de la antrenor la jucători, de la staff la suporteri, trebuie să abordeze meciul de astăzi cu maximă responsabilitate și luciditate pentru a nu ne face de râs a treia oară în fața unor echipe care și-au făcut  o obișnuință de a se resuscita la Arad.

UTA vine după trei rezultate de egalitate consecutive. Din păcate doar unul dintre acestea poate fi considerat un succes, cel de pe terenul campioanei CFR. Au urmat remizele cu Dinamo (despre care am amintit) și cea din deplasare cu FC U. Craiova 1948 unde golul marcat în prelungiri de Ongaro ne-a salvat de la înfrângere. Jocul suferă la coerență și consistență, lucru explicabil dacă ținem cont de ceea ce presupune venirea unui nou antrenor cu propriile sale idei tactice, dar și în relație directă cu schimbările din lot sau indisponibilitățile din ultima perioadă. Nici în acest meci Ionuț Badea nu va putea folosi un 11 ideal din ceea ce are la dispoziție. Alexandru Benga și Idriz Batha sunt suspendați, Vinko Medjimorec este accidentat iar Erico da Silva și Ricardo Cardoso sunt incerți sau incomplet refăcuți după accidentări mai vechi. Însă toate acestea sunt probleme care trebuie depășite prin soluții concrete pe care atât antrenorul cât și jucătorii în teren au obligația să le identifice și să le execute.

Nouă întâlniri directe între cele două echipe au avut loc până acum. UTA a învins de cinci ori, a remizat o dată și a contabilizat trei înfrângeri. Pe teren propriu, bilanțul este, surprinzător poate, unul negativ: o victorie, un egal și două înfrângeri. Însă în ceea ce privește strict duelurile de pe prima scenă a fotbalului românesc, lucrurile stau diferit. În sezonul trecut UTA a remizat pe teren propriu și a câștigat în deplasare cu 3-0, același scor care a fost consemnat și duelul din turul acestei ediții de campionat, când Ioan Hora printr-o dublă și David Miculescu au punctat pentru victoria obținută în deplasare împotriva echipei conduse atunci de Ionuț Chirilă.

Meciul va fi condus la centru de o brigadă condusă de Rareș Vidican (Satu Mare). Acesta îi va avea ca asistenți pe Raul Ghiciulescu (Lugoj) și Doru Zamfir (Slatina) în timp ce al patrulea oficial va fi Viorel Flueran (Craiova). Arbitrajul va fi supervizat de Szekely Zoltan (Baia Mare). Fluierul de start se va auzi la ora 17.30, acesta și desfășurarea ulterioară a jocului putând fi urmărite și în transmisiune directă pe posturile Digi Sport 1, Telekom Sport 1 și Look Sport.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției