Prezent pentru prima oară în emisiunea Glasul Tribunei de la postul local TV Arad, Ionuț Badea a detaliat o parte din gândirea sa tactică și felul în care vede fotbalul pe care vrea să-l practice echipa sa. Însă cum de la teorie la practică drumul e presărat și cu sincope, tehnicianul Bătrânei Doamne a trebuit să explice care au fost cauzele pentru care echipa sa a fost învinsă în etapa trecută la Botoșani:

„A fost un meci în care lucrurile n-au funcționat așa cum le-am pregătit. Era un meci important pentru că veneam după o serie de meciuri bune și așteptările erau mari. A fost într-adevăr o deplasare grea, pe un teren care nu avantajează echipele dispuse la construcție ci dimpotrivă cele care pun accent pe dueluri. Au fost multe momente în care în construcție nu am avut acea încredere de a găsi culoarele între linii, echipa adversă a venit cu un pressing avansat bine făcut, chiar dacă ne-a dat profunzimea noi n-am avut acea minge descoperită pentru a putea juca în spatele liniei adverse. Dar în primul rând cred că a contat faptul că Botoșaniul este o echipă care te pune în dificultate la duelurile individuale. Deși am lucrat în săptămâna premergătoare jocurilor și duelurile, pentru că știam ce ne așteaptă acolo, n-am reușit să facem lucrurile așa cum ni le-am dorit.

Nu aș spune neapărat că e un barometru dar e un punct din care e important să învățm.

După meci, unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei în acest moment, Dumitru Cardoso a declarat că echipa sa a fost taxată de adversar pentru că jucătorii n-au intrat suficient de concentrați pe teren. Badea crede că mai degrabă a fost o problemă nu atât de lipsă de concentrare cât de o incapacitate de a gestiona tehnic și apoi mental provocările la care echipa a fost supusă de către echipa adversă: „Atunci când nu reușești să ieși din apărare cu mingi scurte, așa cum ne dorim noi să facem și greșind în anumite momente, supuși presiunii pe care adversarul a făcut-o, balansul încrederii scade în partea noastră și crește în partea celor de la Botoșani. Eliminarea acestui tip de pressing se poate face în două modalități: fie ieșim în zonele laterale și intermediare, între linii, cu mișcări gândite dinainte fie cu minge lungă prin care poți câștiga mingea a doua. Riscul la care te expui ieșind cu mingile scurte din apărare este mare atunci când terenul nu te ajută foarte mult și atunci când joci împotriva unei echipe mai bune decât cele pe care le-am întâlnit anterior.“

Antrenorul UTA-ei a răspuns și la o parte a observațiilor critice venite dinspre suporteri, care au reclamat faptul că în deplasare UTA nu este la fel de agresivă în pressing precum în meciurile de pe teren propriu, lăsând adversarului inițiativa: „Sunt foarte atent la caracteristicile jucătorilor pe care îi am la dispoziție. Eu văd ce am și apoi acționez. Au fost momente în care am făcut pressing avansat, au fost momente în care am controlat aproape 90% din meci, cum a fost la Ploiești cu Chindia. Când nu avem mingea vreau să o recuperăm cât mai sus, când o avem vreau să fim noi cei care controlăm, care conducem jocul. În momentele când nu avem mingea putem să facem pressing în jumătatea adversă, median sau pressing în jumătatea noastră. Și această tipologie a pressingului nu e una singură pentru că fotbalul nu e playstation. Nu putem sta numai în jumătatea adversă pentru că asta înseamnă că 40 de metri între linia de fundași și portar e spațiu de manevră pentru atacanții adverși dacă aceștia au în maniera lor de joc o tendință către contraatac.“

În concluzie la discuțiile despre partea tactică, Badea a cerut voalat răbdare, explicând că un joc coerent nu se naște peste noapte și că, în ciuda unor sincope inerente în cadrul acestui proces de construcție, UTA se îndreaptă către o identitate clară din punct de vedere al jocului. „UTA lui Ionuț Badea vrea să aibă o construcție a jocului ofensiv mai clară. Vreau ca publicul arădean să se aștepte ca atunci când mingea e  într-o anumită zonă, ea va ajunge în poarta adversarilor. Trebuie să fim atenți însă la riscurile la care expunem echipa. Da, înainte poate se creau mai multe ocazii dar s-au pierdut foarte multe puncte pe aceste riscuri. Când tu ratezi, adversarul prinde încredere. S-a ratat una, două, trei, patru ocazii și în momentul acela adversarul a profitat. Dar eu văd UTA construindu-se treptat, pe mini obiective. Este un proces și unul de lungă durată până ce mecanismul echipei va deveni unul bine uns. Sunt adeptul unui fotbal complet, pentru mine ambele faze ale jocului au importanță egală pentru mine.“

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției