În această seară pe Arena „Francisc Neuman“ se va desfășura ceea ce va fi cu siguranță meciul primăverii pentru arădeni care, ajunși în play-out, au parte de o rețetă mai puțin atractivă din punct de vedere al adversarilor, dar care compensează prin replay-ul unui meci care în sezonul regulat a ținut capul de afiș în ceea ce privește interesul pentru o partidă a UTA-ei de pe teren propriu. Și, pentru că totul este pregătit, așezat și decantat, nu ne mai rămâne decât să așteptăm orele până la startul meciului și să recapitulăm cele mai importante informații legate de acest meci:

Context

Meciul contează pentru etapa a patra a play-out-ului Ligii 1,  competiție în care se detașează patru echipe (printre care cele cele două protagoniste) care se bat pentru primele două locuri, cele care duc în primul baraj pentru accederea în Conference League. În acest moment, Rapid este pe primul loc, cu 29 de puncte iar UTA pe 4, cu 26. Dacă Bătrâna Doamnă câștigă astăzi trece practic înaintea giuleștenilor deoarece criteriul de departajare în caz de egalitate (după cel al posibilei rotunjiri de puncte înaintea play-out-ului, unde din nou ambele sunt egale), îl reprezintă meciul direct.

Atmosferă

În accepțiunea sa largă, termenul de „derby“ poate include și acest duel dintre UTA și Rapid, aici totul depinde de interpretarea personală sau de grup a acestui concept. Însă dincolo de această discuție, este evident că între cele două cluburi există una dintre cele mai înverșunate adversități din fotbalul românesc. Provocată în special de prieteniile celor două galerii cu „dușmanii de moarte“ ai adversarilor, această adversitate a fost amplificată și de tensiunile de pe teren și din jurul lui, apărute la ultimele confruntări dintre cele două formații. Cert este că deseară vom avea un stadion care este pentru prima dată sold-out la întreaga capacitate de la reconstrucție, fanii UTA-ei pregătesc o atmosferă ultra-motivantă pentru echipă și sufocantă pentru adversari, iar giuleștenii la rândul lor vor umple sectorul oaspeților pentru a-și susține favoriții și a ține sus steagul „rapidismului“.

Istoric

Confruntarea dintre UTA și Rapid este una dintre cele mai vechi din fotbalul românesc. Cele două echipe s-au duelat de zeci de ori pe prima scenă a fotbalului românesc, fiind printre protagonistele campionatului în perioada dintre Al Doilea Război Mondial și intensificarea dictaturii regimului ceaușist. Ultimele patru decenii au rărit aceste întâlniri dar poate tocmai de aceea, virulența cu care cele două se înfruntă de fiecare dată când se întâlnesc, a crescut. Deși UTA a dominat autoritar primele două campionate de după război, unul dintre puținii spini care au înțepat-o a fost echipa ceferiștilor bucureșteni. Prima confruntare dintre cele două echipe la Arad a avut loc pe 3 noiembrie 1948 și s-a încheiat cu scorul de 2-2. Sezonul următor, CFR București chiar se impunea la Arad cu 2-0. Prima victorie a venit pe 5 decembrie 1948. A fost 3-2 în ultima etapă a turului unui campionat la capătul căruia, culmea, UTA a terminat la mijlocul clasamentului. Cea mai recentă victorie împotriva Rapidului am consemnat-o pe 25 noiembrie 2007, 1-0 pe vechiul „Francisc Neuman“. UTA a retrogradat apoi iar cele două echipe s-au reîntâlnit în Liga 1 în această toamnă. Povestea acelui meci o știm cu toții, 2-2, cu echipa noastră revenind de la 0-2 în ultimele 10 minute.

Tactic

Pentru ambele echipe este vital să nu piardă un meci care înseamnă foarte mult pentru suporteri. Deficitul în clasament și faptul că joacă pe teren propriu o va face probabil pe UTA să aibă însă inițiativa. O echipă în general de atac, de posesie, cu un antrenor care însă este preocupat ca prin așezare și mișcarea jucătorilor să nu se expună riscului de a fi surprins pe contraatac. După ce am văzut frenezia ofensivă a Rapidului pe teren propriu, urmează să vedem și capacitatea echipei lui Adrian Mutu de a se apăra organizat și disciplinat. Elementul surpriză poate veni de la execuțiile individuale sau de la eventualele erori. Este de anticipat de asemenea un meci cu dueluri aspre, la limita regulamentului pentru că jucătorii vor fi cu certitudine încărcați de adrenalina care se va revărsa din stadion. UTA îi are ca absenți pe Isac și Ongaro în timp ce la Rapid vor absenta Goge și Romario Moise iar Sefer este declarat incert.

Detalii tehnice

Partida va fi condusă de o brigadă formată din centralul Iulian Călin (Ștefănești), asistenții Radu Ghinguleac (București) și Daniel Mitruți (Craiova) plus rezerva Kovacs Szabolcs (Carei). Observator FRF pentru arbitraj este Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) iar observator LPF pentru joc a fost desemnat Ioan Mironaș (Piatra Neamț). Meciul începe la ora 20.30 și este transmis în direct pe posturile Digi Sport 1, Orange Sport 1, Look Sport și Prima TV.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției