Data nașterii soției, copiilor, părinților și altor rude; aniversările de botez sau căsătorie; sărbătorile naționale și religioase… sunt date pe care fiecare om le are însemnate în calendarul personal. Suporterii UTA-ei au însă una în plus: 18 aprilie, dată încercuită cu roșu, pentru că este ziua când în 1945 s-a pus piatra de temelie a unei legende: ITA. O cameră simplă, o discuție la fel de simplă și o declarație care prin concretețea ei a produs un cutremur în fotbalul românesc: „Bugetul echipei este garantat cu averea mea“. Cuvintele Baronului Neuman au avut efect imediat; la doi ani de la acel eveniment, echipa sa și a familiei textiliste câștiga en fanfare primul titlu postbelic de campioană a României. Baronul construise o echipă care domina categoric competiția internă și, probabil că dacă n-ar fi fost oprit de cancerul comunismului, ITA ar fi fost acum una dintre echipele importante ale Europei, deoarece priceperea și ambiția sa nu aveau limită.

Anii au trecut, numele echipei s-a schimbat, rezultatele au oscilat și ele ducând Bătrâna Doamnă când pe culmi, când în abis, însă două lucruri au rămas neschimbate: ADN-ul de club mare pentru care orice rezultat sub locul 1 e doar etapă și nu țel final și, de asemenea, capacitatea de seducție aproape inexplicabilă, pe care o exercită deși au trecut mai bine de cinci decenii de la ultima mare performanță. Și tocmai de aceea, indiferent de vremuri și conjuncturi, 18 aprilie este o zi de mare sărbătoare pentru orice utist și pentru orice arădean (pentru că ce arădean e cel care nu e utist?!)

În acest an, conducerea clubului a avut ideea inspirată de a-i dedica această sărbătoare unuia dintre cei mai mari și mai carismatici jucători din istoria clubului: Ladislau „Gioni“ Broșovszky. Astfel, în această seară, de la ora 19, în salonul VIP de la Arena „Francisc Neuman“ va avea loc lansarea cărții „Gioni Broșovszky – ultimul mare romantic“ purtând semnăturile lui Radu Romanescu și Ionel Costin. Va fi prezentă, cu siguranță, toată lumea bună a familiei UTA, păstrătoare a istoriei, tradiției și valorilor acestui club.

Ladislau „Gioni“ Broșovszky s-a născut la 23 martie 1951. A jucat fotbal doar în orașul natal, întâi la Vagonul, apoi la UTA, încheindu-și cariera la Rapid Arad. Are și 4 selecții în echipa națională. Tricoul Bătrânei Doamne l-a îmbrăcat de 314 ori, marcând 100 de goluri în prima ligă, performanță care-l face și astăzi golgeterul all-time al clubului. A câștigat titlul în 1969 și 1970, are 16 meciuri și 4 goluri în cupele europene, fiind component al marii echipe care în 1970 a eliminat pe Feyenoord Rotterdam. A plecat dintre noi pe 23 decembrie 1990 dar a lăsat mai departe o moștenire de familie: tatăl său a fost primul marcator din istoria extraordinară a clubului iar urmașii săi au devenit la rândul lor repere importante în sportul arădean și nu numai: fiica sa Monica Broșovszky este una dintre cele mai mari nume din istoria baschetului feminin românesc, iar nepotul său Attila, un poloist de valoare și un manager sportiv de viitor, care face parte din organigrama actuală a clubului UTA. Așadar, putem concluziona că aniversarea clubului este legată de un nume care cuprinde în el tradiția, prezentul, viitorul UTA-ei și legătura sa cu comunitatea arădeană.

La mulți ani UTA!

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției