În ziua în care a oficializat despărțirile de Shlyakov și Ongaro, UTA și-a prezentat și noile achiziții. Marile noutăți sunt fundașul central Andrei Chindriș, care vine să completeze un compartiment în care îi va avea ca și concurenți pe Erico da Silva, Alexandru Benga sau Erion Hoxhallari și Albert Stahl, jucător format de UTA și readus în Calea Aurel Vlaicu de la Rapid. Tot astăzi a mai fost prezentat și Cristian Maxim, jucător eligibil pentru regula U21 și pentru care a garantat Ilie Poenaru, cel care l-a avut elev la Gaz Metan Mediaș.

Andrei Chindriș are 23 de ani și o înălțime impresionantă; 1,91. Este jucător „de ambele picioare“, astfel că UTA și-a asigurat serviciile unui al doilea fundaș central care își poate folosi cu succes piciorul stâng în centrul defensivei. La nevoie, Chindriș mai poate juca și fundaș lateral dreapta sau mijlocaș defensiv. Originar din Cluj, a început fotbalul la juniorii Universității după care s-a transferat la FC Botoșani. Călit în împrumuturile la Clinceni sau Miroslava, a explodat în prima ligă în perioada 2018-2021, când s-a remarcat ca unul dintre cei mai promițători fundași centrali din România. A intrat inclusiv în vizorul celor de la FCSB dar până la urmă a preferat un transfer în Portugalia, la Santa Clara. Din păcate acolo nu s-a adaptat, jucând un singur meci. Vine la UTA liber de contract pentru a-și relansa cariera. Este clar că după un sezon întreg de pauză va avea nevoie de timp pentru a-și reveni dar dat fiind vârsta lui și faptul că Ilie Poenaru nu are nevoie în acest moment de o soluție stringentă ca titular pe acest post, poate deveni pe termen mediu un pariu câștigător. ”UTA m-a dorit cel mai mult și mi-a oferit cel mai bun plan pentru mine prin care pot juca din nou și să îmi demonstrez din nou valoarea” și-a motivat fundașul opțiunea de a semna cu UTA. La rândul său Ilie Poenaru a explicat alegerea lui Chindriș: ”Are șanse bune de a juca deoarece plecăm de la 0 cu toții, eu nu am un prim 11 făcut. Sigur că el are nevoie de timp pentru adaptare, mai ales că nu are jocuri în picioare dar totul depinde de el.”

UTA și-a asumat ambiția de a-l readuce pe Andrei Chindriș în prim planul fotbalului românesc

Albert Stahl (23 de ani) este poate marea surpriză a acestei zile. Este un jucător care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind un produs al UTA-ei. Aripa dreaptă a jucat cu UTA în liga a doua, de unde a plecat în probe la Borussia Dortmund. N-a reușit să obțină un contract în Germania dar i s-au deschis ușile Ligii 1, Astra Giurgiu cumpărându-l în 2019. După colapsul aceste echipe a plecat la Rapid reușind menținerea în prima ligă cu giuleștenii. Are 68 de meciuri, 4 goluri și 3 pase decisive bifate în prima ligă. Stahl a venit deocamdată sub formă de împrumut dar clubul are opțiune de cumpărare la finalul sezonului. ”Este un pas mare pentru un arădean să ajungă să joace pentru UTA în Liga 1. Sunt fericit că mă întorc dar trebuie să arat că pot ajuta echipa să ne îndeplinim obiectivele” a declarat Stahl. Despre mijlocașul arădean, Ilie Poenaru a declarat: ”E un jucător pe care mi-l doream, pentru că este tipul de jucător de care am nevoie pentru ceea ce vreau să joc, deoarece are calitate în duelurile unu la unu, are viteză iar faptul că este arădean este un factor motivațional suplimentar pentru el”

Cristian Maxim este cea mai tânără achiziție a UTA-ei, având 19 ani. S-a născut la Mediaș și a jucat doar la echipa din orașul natal. Este fundaș dreapta dar poate juca la fel de bine și în stânga defensivei. Profitând de situația în care s-a aflat clubul său, a acumulat în campionatul trecut experiența a 13 meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc. ”Mă bucur că am venit la această echipă de mare tradiție și sper să cresc aici și să fac performanță. Știu că am concurență grea cu Vukcevic dar așa este bine la o echipă, să fie concurență” au fost primele cuvinte ale lui Maxim în calitate de jucător al UTA-ei. ”Este un copil serios, talentat și care prinde foarte repede ceea ce-i cer. Are un viitor foarte frumos dar trebuie să înțeleagă că UTA nu este Mediaș dar mental stă foarte bine și o să vedeți că atunci când va intra va face o figură foarte frumoasă” l-a caracterizat Ilie Poenaru pe elevul său.

Deși tineri, Maxim și Stahl au deja suficientă experiență în prima ligă

Dacă Stahl este, așa cum spuneam, împrumutat, Chindriș și Maxim au fiecare contract pe două sezoane cu opțiune de prelungire din partea clubului pentru un al treilea. Ilie Poenaru a afirmat că încă nu s-a încheiat campania de transferuri. UTA mai vizează aducerea a șase jucători: doi fundași stânga, un mijlocaș central, un mijlocaș ofensiv și doi atacanți. Antrenorul speră să-i aibă pe toți la dispoziție până pe 20 iunie când are loc plecarea în cantonament, dar a declarat că e posibil ca unul sau doi jucători să ajungă direct în Slovenia. De asemenea, Raul Șteau a primit acordul de a se antrena cu UTA deși formalitățile între jucător și Gaz Metan Mediaș nu sunt finalizate.

Între timp, clubul arădean i-a prelungit contractul lui Florentin Matei, jucător care reprezintă un „pariu“ al lui Ilie Poenaru, antrenorul fiind convins că îl poate readuce pe mijlocaș la forma care l-a așezat în urmă cu mai mulți ani chiar în vizorul echipei naționale. Cât despre plecări, deși nu a fost oficializată încă (motiv pentru care clubul a și schimbat un comunicat oficial inițial), despărțirea de croatul Vinko Medjimorec este iminentă. Aceasta ar urma să fie probabil ultima renunțare a clubului la un jucător, dincolo de asta mai fiind posibile doar plecări sub formă de împrumut a unor jucători tineri pentru care acumularea de meciuri la nivel de seniori în ligile inferioare este considerat a fi un pas obligatoriu pentru creșterea lor.

Recomandările redacției