Fiind parte a AFC UTA, în care dețin un loc din cele patru existente în acest moment, Suporter Club UTA, prin liderii Dan Proca și Claudiu Negru, a avut acces la toate sesiunile de discuții dintre grupul celor 4 investitori și Alexandru Meszar. În urma deciziei acestuia din urmă de a-și asuma unilateral respingerea ofertei de intrare în club a celor 4, SCU a decis să dezvăluie tot ce s-a discutat la aceste întâlniri, încercând pe cât posibil să facă lumină în acest caz: „Decizia de a nu da informații despre proiectul investitorilor și despre parcursul negocierilor a fost luată de comun acord, la solicitarea lui Alexandru Meszar, care a invocat riscul ca aceste amănunte să pună sub presiune echipa, care în acel moment nu avea asigurată salvarea de la retrogradare. Pentru a nu arunca în aer liniștea clubului și pentru a nu perturba activitatea sportivă, cei patru au fost de acord cu această solicitare, mai ales că în viziunea lor, Alexandru Meszar urma să rămână în club pentru a asigura continuitatea pe parte sportivă, astfel că a fost un gest de încredere din partea lor să accepte această sugestie. Tot invocând liniștea și imaginea clubului, Alexandru Meszar a sugerat și i-a fost îndeplinită și această dorință, ca să se renunțe la ideea unui audit, obligându-se în schimb să aducă la masa negocierilor toate actele și documentele solicitate. Acum însă, când ne aflăm în punctul în care aceste discuții au fost oprite tocmai de Alexandru Meszar, considerăm că din punctul nostru de vedere, avem o datorie morală față de suporterii UTA-ei să punem pe masă toate informațiile pe care le avem în calitate de participanți la aceste discuții“ a explicat Dan Proca, președintele Suporter Club UTA.

Iată în continuare cele mai importante elemente dezvăluite de fani prin vocea liderilor SCU dar și prin intermediul actelor prezentate și a altor dovezi ale discuțiilor dintre părți:

1. Ce conținea planul managerial al celor 4 investitori

Planul era unul multinanual, pe 5 ani, bazat pe o creștere a bugetului cu 2 milioane de euro față de sezonul trecut, ajungându-se la un buget de circa 7 milioane pentru acest sezon. Se doreau printre altele construirea unei baze de pregătire care să reprezinte un patrimoniu fix al clubului și de asemenea asumarea implementării unor principii profesioniste de organizare a clubului, cu departamente bine determinate și cu angajați care să aibă atribuții clare, remunerate pe măsura responsabilităților asumate și a performanțelor realizate. Erau vizate atât performanța sportivă prin transformarea UTA-ei într-o echipă care în termen de 5 ani să poată lupta pentru titlu și cupele europene precum și schimbarea formei de organizare într-una deschisă inclusiv implicării suporterilor. Ar fi urmat ca în decurs de 1-2 ani, odată ce toate procedurile juridice erau îndeplinite, UTA să se transforme în societate pe acțiuni.

Fanii au prezentat și o schiță preliminară a acestui proiect, pe care o puteți consulta mai jos, precizând că au avut acces la documente foarte detaliate care visau etapele și modalitățile de implementare a fiecăruia dintre aceste obiective.

2. Ce obligații și-au asumat părțile și unde s-au împotmolit negocierile

După săptămâni de zile de ping pong între oferte și contraoferte, cele două părți au ajuns la un consens în ceea ce privește câteva obligații asumate de cele două părți: Alexandru Meszar se obliga să rămână cel puțin un an în club pentru a asigura continuitatea și un transfer treptat de responsabilități în timp ce grupul celor patru se obliga să achite toate datoriile și creditările pe care le are UTA în acest moment, adică aproape 180.000 de euro datorii către persoane fizice, 500.000 de euro către clubul Atletico dar și cele aproximativ 2 milioane de datorii curente, de care suporterii au aflat în această primăvară.

Piatra de poticnire a înțelegerii a reprezentat-o structura membrilor asociației. Alexandru Meszar a avansat o variantă cu 30% reprezentanți ai autorităților locale, 30% membrii actuali ai clubului, 30% noii investitori și 10% Suporter Club UTA. Grupul investitorilor nu a fost de acord, considerând că pe baza relațiilor de colaborare cimentate de-a lungul ultimilor ani, actualii membri ai clubului împreună cu reprezentanții autorităților locale (sau mai exact ai partidului care susține autoritatea locală) ar fi format împreună o majoritate în luarea deciziilor, grupul celor patru a respins acest document pentru că este de la sine înțeles că nimeni nu acceptă să își asume injectarea de capital într-un club precum și munca de reorganizare, fără să aibă forța de a lua deciziile necesare. Cei patru au prezentat propria ofertă, una care la capitolul membri în Adunarea Generală, asigura majoritatea în luarea deciziilor pentru grupul de investitori. Ultimul cuvânt al lui Alexandru Meszar a fost acela că este de acord cu toți termenii înțelegerii însă pentru noua structură a clubului este nevoie de acordul „consiliului local“.

„Într-adevăr a avut o întâlnire și cu Gheorghe Falcă în care acesta și-a arătat sprijinul față de intrarea noilor investitori în club și s-a declarat dispus să ajute cu orice este nevoie. După care Alexandru Meszar a venit cu acea propunere de structură în care primăria avea 30% și care nu putea fi acceptată. Nu putem să spunem dacă aceasta i-a fost impusă de Gheorghe Falcă sau a fost ideea lui și a mințit. Bănuieli putem avea dar răspunsul trebuie să îl dea Alexandru Meszar. Sau chiar domnul Gheorghe Falcă ne poate spune dacă a avut vreo implicare sau nu“ a declarat Dan Proca

Forma de organizare propusă de Alexandru Meszar
Forma de organizare propusă de cei patru investitori
Condițiile financiare agreate de cele două părți
Discuția în care Alexandru Meszar a acceptat condițiile financiare dar și-a declinat responsabilitatea pentru aprobarea noii formule de conducere

3. Discuțiile s-au încheiat brutal și fără explicații

Președintele SCU a declarat că miercuri 15 iunie trebuia să aibă loc la ora 12 o întâlnire între Alexandru Meszar, Sergiu Bâlcea (din partea autorităților locale), Marius Grada (din partea investitorilor), Dan Proca și Claudiu Negru (din partea SCU). „Eram în club, domnul Meszar nu se afla acolo și cu jumătate de oră înainte de întâlnire am primit un sms din partea sa, cum că întâlnirea nu va mai avea loc. La 5 minute după aceea pe site-ul clubului a apărut comunicatul în care se anunța retragerea domnului Meszar de la discuții“ a povestit Dan Proca. Liderii suporterilor au mai precizat că n-au primit nicio explicație ulterioară pentru decizia luată: „La modul cel mai sincer nu știm ce s-a întâmplat. Trebuia să fie întâlnirea în care să cădem de acord și să semnăm actele, Dintr-o dată domnul Meszar, care se declarase în repetate rânduri de acord cu toate condițiile și care repetase public permanent că se fac pași înainte, s-a ridicat, dacă putem spune așa, de la masa discuțiilor. N-am înțeles acel comunicat, nu știm la ce bisericuțe și orgolii se referă, așteptăm și noi ca și dumneavoastră și toți suporterii să ne lămurească“ a mai afirmat Proca.

4. Fanii îi dau șah lui Voinea, cerându-i să își asume funcția de președinte și să… „deschidă clubul“!

Suporterii s-au arătat nu doar siderați și mâhniți de suspendarea discuțiilor ci de-a dreptul revoltați de faptul că Alexandru Meszar și-a asumat în nume propriu blocarea investitorilor. Aceștia îi aduc aminte că nu are nicio funcție oficială în club, fiind un simplu membru în Adunarea Generală, exact ca și… președintele Suporter Club UTA. „Singurul care conform statutului are dreptul să aprobe sau să respingă intrarea de noi membri în AFC UTA, este președintele Florian Voinea. Îi adresăm acestuia solicitarea de a deschide clubul și de a aproba intrarea de noi membri, indiferent că vorbim de oameni de afaceri sau simpli suporteri. Nu mai putem continua în acest mod în care UTA a devenit practic jucăria unui grup restrâns de oameni care pare și ghidonat de interese din afara clubului“ a afirmat vicepreședintele Suporter Club UTA, Claudiu Negru.

5. Fanii nu vor război dar nici nu cedează. Mesaj de liniștire a echipei

Reprezentanții suporterilor spun că situația de față li se pare penibilă și de natură să aducă prejudicii de imagine UTA-ei și încă speră că în al 12-lea ceas părțile vor ajunge la un acord. „Noi nu vrem război, de aceea am și păstrat atâta timp tăcerea, pentru a nu afecta activitatea și imaginea clubului. Din păcate Alexandru Meszar, prin comunicatul de ieri a aruncat în aer exact liniștea pe care clamează că o apără. Noi încă sperăm că lucrurile pot avea o rezolvare. Nu știu, să vină domnul Meszar să spună că cineva i-a furat telefonul și a dat acel comunicat în numele lui. Până la urmă el este cel care s-a ridicat de la masă, așteptăm să revină la discuții. Suntem convinși că și cei patru oameni de afaceri așteaptă acest lucru deoarece în toată această perioadă și-au arătat buna credință și disponibilitatea de a depăși toate obstacolele pentru a putea duce UTA la următorul nivel“ a afirmat Dan Proca.

La rândul său, Colin Mesz, membru în Comitetul Director al SCU a transmis un mesaj către echipă: „Cum spunea și Dan Proca, noi nu vrem război și nu dorim să facem rău clubului. Dorim doar normalitate, transparență și profesionalism. Tocmai de aceea atitudinea noastră față de echipă nu se va schimba. Îi vom susține și încuraja pe băieți, la fel pe domnul Poenaru, nu se pune problema să boicotăm meciurile.“

În același timp reprezentanții suporterilor au afirmat că în cazul în care Alexandru Meszar nu va reveni asupra deciziei, vor lua în calcul toate acțiunile necesare pentru a apăra UTA, pe care o consideră în acest moment în pericol. „Însuși domnul Meszar a afirmat public de nenumărate ori că este tot mai greu să țină echipa și că are nevoie de oameni de afaceri lângă el. Acum este momentul să dovedească faptul că poate lua cea mai bună decizie pentru UTA. De când am promovat, cheltuielile noastre sunt mai mari cu două milioane decât veniturile. Nu putem continua așa pentru că ajungem la… nici nu vreau să rostesc cuvântul aici“ a concluzionat Proca.

  • Cunoşti ? spune:

    Aşa a fost privatizat Arbema

  • Viorel spune:

    Am toată admirația și respectul pentru dl. Meszar în munca depusă pentru creșterea tinerilor jucători la Atletico nu și pentru cum a mijlocit conducerea clubului UTA .Se pare că nu se dorește într-adevăr performanțe superioare. Datorii financiare și interese de grup pot fi în scopul inavuțirii personale și a apropiaților. Să nu accepți intrarea de fonduri private pentru înaltă performanță, este o cale falimentară.

  • Liviu Alexe spune:

    Nu vrea Falcă să i se ia jucăria (pușculița. imaginea sau orice altceva mai crede că reprezintă UTA în capul lui turmentat). Punct! Meszar e un om de paie, ca și Doru Orban, Daniela Pădurean sau alți manageri de instituții patronate de CLM sau CJA.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției