Suporter Club UTA a prezentat ieri în conferință de presă un act prin care Alexandru Meszar propunea grupului investitorilor ca în viitoarea structură de conducere a clubului, trei locuri să fie acordate „autorităților locale“. Propunerea a fost respinsă deoarece în formula propusă, grupul investitorilor, care își asuma cea mai mare parte a finanțării clubului precum și munca de implementare a noului proiect, nu ar fi avut majoritate în luarea deciziilor. Fanii suspectează că întreruperea intempestivă și unilaterală a discuțiilor de către Alexandru Meszar este cauzată de dezacordul pe această formulă de conducere. Pentru că e foarte posibil ca aici să fie cheia întregii probleme, ne-am propus să analizăm puțin mai în detaliu situația.

Așadar, Meszar propunea ca din club să facă parte reprezentanții autorităților locale. Lăsând la o parte discuția despre numărul mandatelor care revin acestor autorități, ideea în sine ca principiu nu este absurdă. Autoritățile locale au fost încă de la început unul dintre pilonii pe care s-a construit acest proiect și, până la promovarea în Liga 1, au reprezentant principala sursă de finanțare a clubului. Așadar, prezența acestora în club, atât în calitate de pilon al proiectului cât și în calitate de reprezentanți ai comunității, era una de bun simț. Întrebarea care se pune însă, e următoarea: cine sunt de fapt „autoritățile locale“?

Cu excepția unor sume mai degrabă modice (raportat la bugetul și necesitățile clubului) acordate de Consiliul Județean, cea mai mare parte a banilor publici au venit de la Primăria Municipiului Arad (pe bază de proiecte, prin Centrul Municipal de Cultură). Așadar, dacă e să o luăm logic, am putea crede că Alexandru Meszar a insistat ca în club să intre trei reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Municipal. Surpriză însă, lucrurile nu stau deloc așa. Intrat în direct la emisiunea „În prelungiri“ de la postul TVR Timișoara, primarul Călin Bibarț a afirmat următoarele: „Nu m-am întâlnit niciodată cu grupul celor patru investitori și nici nu am fost interesat de asta. Domnul Meszar m-a informat că există discuții cu un asemenea grup și m-a întrebat dacă sunt dispus să mă întâlnesc cu dânșii. Am agreat să ne întâlnim după finalizarea discuțiilor dintre ei, pentru a-i asigura în continuare de sprijinul Primăriei, dar nimic mai mult. Nu suntem interesați nici noi Primăria și, cred că pot vorbi și în numele Consiliului Local, de procente în club. Noi finanțăm și vom continua să finanțăm UTA cu o sumă de aproximativ un milion de euro anual pentru că este un brand al Aradului și singura noastră pretenție este ca echipa să se mențină în Liga 1, să aibă rezultate bune și să le aducă bucurii arădenilor.“

Și atunci, dacă Primăria nu este interesată să facă parte din club, pentru cine erau cele trei locuri? Reamintim că Suporter Club UTA a prezentat ieri dovada fotografică a unei discuții în care Alexandru Meszar le transmitea investitorilor că este de acord cu toți termenii înțelegerii care urma să fie semnată, dar că în privința structurii de conducerii a clubului, acordul trebuie să vină de la factorii locali cu care au discutat și anterior. Reprezentanții SCU spun că pe parcursul ultimelor săptămâni, singurele persoane din zona politico-administrativă locală, cu care au discutat, au fost europarlamentarul Gheorghe Falcă și deputatul Sergiu Bîlcea.

Deși nu este deloc normal (dar despre ce normalitate putem vorbi în contextul în care la club taie și spânzură un om care nu are funcție executivă?), să admitem că cei doi politicieni sus amintiți au discutat cu noii investitori, din postura de lideri politici ai partidului care dă primarul și majoritatea în consiliul local, având pâinea și cuțitul administrației locale (deși dacă nu ne facem că nu știm că în respectivul partid sunt două tabere iar primarul se află într-o tabără opusă cu cei doi, lucrurile devin și mai ciudate). Dar din moment ce primăria, prin vocea cea mai autorizată, afirmă răspicat că nu este interesată să aibă reprezentanți în club, atunci pentru cine au negociat cei doi locurile în conducerea clubului? Și cu ce scop? Sau, la fel de legitimă este întrebarea, a venit respectiva cerință de la cei doi politicieni locali sau este doar invenția lui Alexandru Meszar?

Încă nu am primit niciun răspuns din partea lui Gheorghe Falcă sau a lui Sergiu Bîlcea la întrebările adresate. Însă fostul primar al Aradului a declarat pentru gsp.ro că „Nu cunosc, despre UTA vă rog să vorbiți cu cei de la UTA. Ar fi ca și cum m-ați întreba despre un câmp cu ghiocei, care nu-mi aparține“. Un răspuns care aduce puțin în memorie scena cu Pilat din Pont spălându-se pe mâini. Doar că această declarație este încă prea ambiguă pentru concretețea întrebărilor.

Concluzionând așadar, deși în fața opiniei publice Alexandru Meszar și-a asumat răspunderea totală în luarea deciziei de a respinge oferta grupului de investitori, în spatele ușilor închise, acesta a avut o atitudine exact opusă, pasând rezolvarea în cârca a doi politicieni locali; doi politicieni locali care fie nu răspund, fie o fac foarte laconic. În acest timp, foarte „asumatul“ Alexandru Meszar și-a închis telefonul și nu răspunde la întrebările presei. De altfel întreg clubul UTA pare să se fi cufundat într-o stare de tăcere, din care a ieșit doar cât să anunțe transferul lui Bautista Cascini, într-un comunicat demn de odele închinate „bravului cârmaci“ al RSR de dinainte de 1989 (dar asupra acestui subiect vom reveni). Probabil că toți cei implicați s-au dat la fund și așteaptă să treacă furtuna; doar că nu sunt semne că această furtună se va „fâsâi“ ci dimpotrivă. Nu credeți? Aruncați un ochi pe flyerele care au început să fie lipite prin diferite locuri ale orașului.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției