După aproape 10 zile de tensiune, joia trecută Alexandru Meszar și grupul celor 4 investitori au căzut de acord, într-o întâlnire mediată de primarul Călin Bibarț, să reia negocierile pentru cedarea / preluarea clubului. Acestea se vor desfășura de acum încolo prin intermediul unor companii de avocatură și ar trebui să demareze astăzi.

Finalizarea cu succes a acestor discuții este, dincolo de preferința opiniei publice pentru una sau alta dintre părți, o condiție foarte importantă pentru ca UTA să își mențină stabilitatea. Nu este neapărat o speculație partizană a noastră ci o concluzie care se desprinde chiar din declarațiile lui Alexandru Meszar și din informațiile oficiale furnizate chiar de clubul UTA prin raportul financiar postat pe pagina clubului.

În conferința de presă din 31 mai, când a fost prezentat oficial Claudiu Keserü, președintele „de facto“ al UTA-ei a declarat că bugetul clubului pentru sezonul următor va fi unul de 6 milioane de euro. Dacă facem legătura între această sumă și veniturile pe care clubul le-a înregistrat anual, conform raportului financiar amintit, concluziile nu sunt deloc încurajatoare.

Astfel, în anul 2021, UTA a realizat din vânzarea de bilete și abonamente aproape 1,7 milioane de lei de lei. Ținând cont că a fost un an în care jumătate din timp s-a jucat fără spectatori, am dublat această sumă și am rotunjit-o în sus, până la o sumă de 750.000 de euro. Din sponsorizări, UTA a mai obținut anul trecut puțin peste 2 milioane de lei. Chiar și dacă anticipăm o creștere a acestor sume prin renegocierea contractelor și venirea unor sponsori noi, e greu de crezut că în club ar putea intra mai mult de 750.000 de euro. Cam acestea ar fi singurele surse de venituri generate de club prin activitatea proprie deoarece, surprinzător (dar ăsta va fi subiectul unui material separat), UTA nu a declarat niciun leu provenind din activități comerciale.

Așadar, la cei 1,5 milioane de euro produși de club, se mai adaugă încă alte aproximativ 1,5 milioane din drepturi tv plus 1 milion de euro de la primărie, totalul fiind unul de aproximativ 4 milioane de euro, cu 2 milioane mai puțin decât bugetul anunțat de către Alexandru Meszar. Cum UTA deja avea în decembrie 2021 alte 2 milioane de euro datorii, este evident că în acest moment, fără niște surse de venit suplimentare, clubul se îndreaptă spre dezastru. Ținând cont de dimensiunile diferenței, e aproape imposibil de crezut că UTA poate acoperi acest deficit doar din creșterea veniturilor generate din activitățile comerciale, sponsorizări sau vânzări de jucători. Nu vedem cum același management care până azi a produs o sumă, o poate dubla de acum încolo. Soluția nu poate fi decât o infuzie de capital iar aceasta nu se poate face prin sponsorizări (sumele de acest gen sunt mici în fotbalul românesc, mai ales pentru un club cu statutul UTA-ei) ci prin atragerea de investitori care să-și asume atât completarea bugetului cât și reorganizarea și schimbarea managementului, astfel încât clubul să producă din activitatea sa mai mulți bani; adică exact ceea ce a pus pe masă grupul celor patru investitori.

Dincolo de necesitatea clară de a accepta oferta grupului de investitori, trebuie spus că interesul UTA-ei cere ca acest lucru să fie făcut cât mai repede. Starea de tensiune, agitația suporterilor deja au atins cote care nu au cum să nu influențeze negativ și elementul sportiv. Deocamdată, aflată în cantonament la Rogla, echipa e protejată de aceste frământări dar odată reveniți acasă, Ilie Poenaru și băieții săi nu vor mai putea să se autoizoleze de acest zgomot de fond. Și nu cred că cineva își dorește ca ultima „sută de metri“ a pregătirilor pentru noul sezon să se desfășoare într-o stare de tensiune. Echipa are nevoie și merită să facă aceste pregătiri în liniște și cu o stare mentală direcționată exclusiv către fotbal.

Ținând cont de toate acestea, putem concluziona că această săptămână este una foarte importantă pentru viitorul UTA-ei, atât din punct de vedere al stabilității cât și din punct de vedere al rezultatelor de pe teren în sezonul care stă să înceapă.

(foto: facebook/primariaarad.ro)

Recomandările redacției