Deși reacțiile la ordinul ministrului Eduard Novak au fost aproape în totalitate negative, deși au fost numeroși specialiști în legislație europeană, care i-au atras atenția că ordinul său nu poate fi aplicat deoarece contravine legislației europene, Ministrul Tineretului și Sportului s-a încăpățânat să meargă mai departe și să publice acest ordin în monitorul oficial.

Așadar, cu o săptămână înaintea debutului campionatului, cluburile din România au aflat că trebuie să aibă pe teren cel puțin 5 jucători români. Reacțiile au fost de stupoare pentru că e și greu să te raportezi la o situație care îți cere practic să demontezi o lege care spune că 2+2=5. Aberația e atât de mare încât în momentul ăsta nimeni nu prea știe ce e de făcut, toată lumea fiind de acord însă cu un singur lucru: ordinul de ministru nu poate fi aplicat, oricât ar fi el de… ordin.

Printre cei consternați de ceea ce se întâmplă, e și antrenorul UTA-ei, Ilie Poenaru, care sâmbătă, la finalul partidei cu Ripensia, a declarat: „Nu am cum să respect această regulă, este ridicolă. Totuși, ești ministru, conduci un minister, cum să nu te informezi când iei asemenea decizii? Gândiți-vă ce înseamnă pentru noi dar și pentru alte echipe; am semnat contracte pe 2-3 ani cu jucătorii, acum ce facem le reziliem contractele? Vă dați seama ce se întâmplă dacă ne dă un străin în judecată și ne cere contractul pe doi ani? E vorba de sute de mii de euro. Vine domnul Novak cu banii pentru asta? Nu e vorba că nu vrem să jucăm cu români, doar nu suntem nebuni, dar acest lucru trebuie făcut cu cap, nu de azi pe mâine, pentru că ai nevoie de o perioadă în care să te pui la punct. Gândiți-vă numai la CFR care practic a și început deja sezonul, că ei au jucat în cupele europene. Nu poți să faci așa ceva.“

Poenaru a mai mărturisit și că a avut reacții de îngrijorare în vestiar din partea jucătorilor străini, care nu înțeleg ce se întâmplă și se simt amenințați profesional: „Jucătorii străini au venit și au întrebat, Mister, ce se întâmplă, că nu înțelegem care este situația. Ni se ia dreptul la muncă, au vorbit și cu agenții lor, agenții sună. Nu e chiar ok, în loc să am liniște, să ne conectăm și să ne concentrăm la ceea ce avem de făcut, stăm să dăm explicații la ce face domnul Novak.“

Deocamdată reacția Federației Române de Fotbal a fost aceea de a cere lămuriri, anunțând că se află în imposibilitatea de a aplica ordinul. UTA are până în acest moment 8 jucători străini care oricând pot fi titulari. Dacă ordinul ministrului ar trebui aplicat, doi jucători dintre Vukcevic, Erico, Hoxhallari, Aly Abeid, Batha, Cascini, Otele și Ubbink ar trebui să rămână pe bancă. Iar dacă unul sau chiar amândoi atacanții care urmează să sosească la echipă vor fi la rândul lor străini, misiunea lui Ilie Poenaru s-ar complica și mai tare.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției