Federația Română de Fotbal a dat publicității clasamentul pe anul 2022 în urma clasificării academiilor cluburilor din fotbalul românesc. Spre deosebire de anul trecut, când  au fost 61 de cluburi participante în competițiile de copii și juniori, anul acesta numărul s-a redus la 50.

UTA a înregistrat un punctaj de 82,4, cu 1,6 puncte față de anul trecut. Însă, dacă la punctaj Bătrâna Doamnă a crescut, în ceea ce privește locul în clasament, ea a căzut de pe 11, unde se află anul trecut, până pe locul 13. Academia UTA a impresionat prin numărul de jucători din propria Academie care au fost debutați în Liga 1 (Marcel Mercioiu, Alexandru Pătlăgică, Fabiano Duarte Cibi, Denis Hrezdac și Rareș Pop), prin prestațiile a doi jucători tineri care sunt tot „produse“ ale Academiei, anume Damian Isac și mai ales David Miculescu, cel care a fost și golgheterul echipei, cu 8 goluri, dar și parțial prin rezultatele din Liga Elitelor, acolo unde echipa U17 s-a calificat în play-off iar cea de la U19 a terminat play-out-ul pe prima poziție.

În fața UTA-ei se află în clasament academii recunoscute pentru investițiile majore și condițiile foarte bune, cum ar fi Farul, Csikszereda, FCSB, FC U. Craiova 1948, dar și surprize precum Poli și Ripensia Timișoara sau FC Voluntari.

O altă academie din județul Arad, ACB Ineu a înregistrat 48,6 puncte, cu 3,7 mai mult decât anul trecut, urcând de pe locul 45 pe 40. Acest salt a fost realizat în special grație parcursului din campionatul republicanilor U17, unde au atins faza optimilor.

Liderul acestui clasament este și în acest an Farul Constanța (care a și crescut la punctaj, 96,7 față de 96,11 anul trecut) însă următoarele echipe de pe podium au inversat locurile. Csikszereda a urcat pe 2, cu 90,9 puncte (față de 86,7 anul trecut), aici câștigarea Logii Elitelor U19 și a participării în Youth League fiind decisivă, iar FCSB a trecut pe 3, deși la rândul ei a înregistrat o ușoară creștere de punctaj (90,6 față de 90,25).

De anul trecut, punctajul în acest clasament a devenit criteriu de acordare a licenței pentru Liga 1. Astfel, pentru a lua fără penalizări licența, echipele din Superliga (noul nume al primului eșalon) au trebuit să acumuleze cel puțin 75 de puncte. Echipele din primul eșalon care acumulează între 60 și 74 de puncte vor primi o amendă de 100.000 de lei. În această situație se află în acest sezon FC U. Craiova 1948 și FC Hermannstadt. Echipele situate sub baremul de 60 de puncte nu primesc licența de primă ligă însă în acest sezon nu s-a înregistrat niciun asemenea caz.

Procedura de evaluare a academiilor acoperă 7 domenii  fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total. Iată cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:

  • Strategie și Filozofie – 10,4%
  • Echipe și Juniori – 12,6%
  • Staff tehnic – 19,7%
  • Staff suport – 7,1%
  • Antrenamente și meciuri – 9,6%
  • Infrastructură și facilități – 20,3%
  • Rezultate – 20,3%

În acest an 77% dintre academiile care au intrat în procesul de reevaluare au obținut punctaj mai bun față de 2021.

(foto : uta-arad.ro)

Recomandările redacției