Primul eșalon al unui fotbal al cărui echipă națională tocmai a fost bătută de Bosnia și Muntenegru (de două ori!) și al cărui campioană a fost umilită de Pyunik Erevan, pornește astăzi la drum; nu ne este clar însă către ce duce acest drum și care mai este sensul parcurgerii acestuia. Să lupți timp de 10 luni de zile pentru „onoarea“ de a fi scos din competiție de luxemburghezi, armeni sau cine s-o mai nimeri prin calea campioanei, pare un demers de domeniul absurdului. Și pentru ca gluma chiar să poarte proporții cosmice, în cel mai negru moment al istoriei ei, prima divizie românească a căpătat (grație sponsorului) numele de… Superliga! Gluma e atât de bună că mai puțin și îi suspectăm pe șefii LPF de o autoironie demnă de cele mai bune reviste de satiră.

Nu-i cazul însă, oamenii sunt pătrunși de importanța funcției sau chiar misiunii lor. La fel de mult se iau în serios conducătorii cluburilor, antrenorii, jucătorii, întreg mecanismul care susține această șaradă menită să mănânce timpul multora înspre îngrășarea buzunarelor (doar ale) unora. Cu toții se dedau la discursuri găunoase în timp ce departamentele media muncesc cu tenacitate la împachetarea în folie colorată cu sclipici a nimicului. Un adevărat festival al formei fără fond.

Sigur că din peisajul ipocriziei naționale nu putem lipsi nici noi jurnaliștii și nici voi, cei mai mulți dintre suporteri. Ne jelim de dimineață până seara că fotbalul nostru „e praf“ după care la ora meciului echipei favorite, totul este uitat. Favoriții noștri sunt extrași din peisajul mizerabil, spălați, parfumați și gata de pupat în frunte. Fularul cade pe umeri, vocile devin sonore iar chinurile groaznice din teren produc trăiri când isterice când filosofice, demne de o cauză (mult) mai bună.

Cert este că, mimată sau reală, pasiunea fanilor (câți au mai rămas și ei) pentru echipele lor ține mortul în viață pentru ca unii să-i încaseze pensia. Evident că de cele mai multe ori această pasiune este legată mai mult de trecutul, tradiția cluburilor sau bucuria experienței oamenilor de a fi împreună. Ceea ce n-ar fi deloc rău dacă cei care administrează acest patrimoniu de devotament nu și-ar însuși roadele lui înspre folosul propriu, exploatând ticălos sentimentele a mii și mii de oameni care parcă într-o transă colectivă continuă să depună coroane la un soclu de pe care a fost furată statuia.

În sfârșit, precum în proverbul „câinii latră, caravana trece“, până spre seară când se va da startul (râdeți oameni buni) Superligii, vom fi uitat cu toții de armeni, luxemburghezi, bosniaci sau muntenegreni și vom mai arunca odată cu zarurile în această ruletă fără sens. Jocurile sunt făcute, astfel că circul poate începe. Așadar, iată programul primei etape:

  • Vineri, ora 18:30  Hermannstadt – CS Mioveni
  • Vineri, ora 21.30  CS Universitatea Craiova – Sepsi OSK
  • Sâmbătă, ora 18.30  FC Argeș – UTA
  • Sâmbătă, ora 21.30  CFR Cluj – Rapid
  • Duminică, ora 18.30  Farul Constanța – FC U Craiova 1948
  • Duminică, ora 21.30  FCSB – Universitatea Cluj
  • Luni, ora 18.30  FC Botoșani – Chindia Târgoviște
  • Luni, ora 21.30  Petrolul – FC Voluntari

Toate meciurile sunt transmise de posturile Digi Sport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 1.

(foto: lpf.ro)

  • Liviu Alexe spune:

    Cam scremut articolul, cu greșeli gramaticale și de exprimare, dar rezistă prin tragicul adevăr transmis celor care știu și vor. Poți mai bine, Giuly!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției