La Pitești, muntenegreanul Marko Vukcevic a făcut în mod cert, cel mai slab meci al său de când joacă la UTA. A luftat în propriul careu în minutul 2, fază în urma căreia gazdele au deschis scorul, după care trei minute mai târziu a și luat cartonaș galben. A mai avut apoi 3-4 situații în care a trimis mingea direct la adversar ori a făcut alte greșeli care au pus în pericol imediat poarta noastră și, în general, a fost dominat total de eroul meciului, Bertrand, jucătorul din Madagascar făcând tot ce-a vrut în flancul drept al defensivei noastre.

În mare măsură însă evoluția slabă a fundașului nostru dreapta este explicabilă și era cumva de anticipat. Accidentat la echipa națională, chiar în ultimul meci din grupa de Liga Națiunilor, contra României, Vukcevic a pierdut prima parte a pregătirii. A ratat complet primele două săptămâni de antrenamente, a prins doar ultimele zile de cantonament la Rogla, iar primul lui meci amical jucat a fost sâmbăta trecută cu Ripensia. Încă de atunci s-a văzut că muntenegreanul are probleme, fiind cu o viteză în minus față de colegii săi, dar Ilie Poenaru l-a forțat 80 de minute și a dat asigurări că până la meciul cu FC Argeș, Vukcevic va fi bun de joc.

N-a fost așa, după cum am văzut cu toții, iar antrenorul UTA-ei a explicat în felul următor, prestația mult sub nivelul așteptat, e elevului său: „Într-adevăr, la Marko s-a văzut o lipsă totală de jocuri, dar nu am avut alte variante, ținând cont și de faptul că Erico s-a accidentat cu o zi înainte de meci. El a vrut să riște și a intrat așa cum a intrat. A fost clar că la Marko am avut niște probleme, Betrand l-a dominat puțin, dar chiar și așa ar fi trebuit să aibă dublaj, ori din partea lui Idriz, ori a lui Benga sau a lui David. Nu s-a întâmplat în multe momente și Bertrand ne-a creat probleme. Dar și Marko trebuie să-și revină și nu are cum altfel decât tot prin meciuri. E un jucător bun, de care avem nevoie și trebuie să-l recuperăm rapid, la capacitatea sa maximă.“

Constatăm aici că Ilie Poenaru se contrazice puțin și în acest moment nu reușim să ne dăm seama dacă Vukcevic a fost folosit pentru că nu avea înlocuitor sau pentru că problema sa legată de lipsuri în picioare nu se rezolvă decât prin jocuri. A doua explicație pare mai logică și, în contextul în care UTA nu are o echipă a doua, unde jucătorii în recuperare să joace 1-2 partide pentru a prinde ritm de joc, nu ai ce face decât să riști cu ei în meciurile primei echipe, pentru a-i pune pe picioare.

Justificarea prin lipsa de alternative pare însă ciudată. Într-adevăr, Dobrescu, cel care e prima rezervă a lui Vukcevic (dar care n-a fost nici el de parte de muntenegrean ca și calitate a evoluției) a trebuit folosit în banda stângă, însă Poenaru mai are doi fundași dreapta în lot: Pătlăgică și Maxim. În special cel de-al doilea a fost foarte lăudat de antrenor, care l-a avut elev și la Mediaș. Însă dacă nu are curaj să se bazeze pe el nici măcar atunci când este cert că titularul are mari probleme și folosirea sa implică un risc, atunci cum se mai justifică prezența sa în lot?

(foto: argesfc.ro)

Recomandările redacției