Suporter Club UTA a anunțat în această după-amiază că a primit și ultima aprobare necesară pentru evenimentul de luni, 25 iulie, anume autorizația pentru marșul care va avea loc pornind de la locul de desfășurare a mitingului și până la Arena „Francisc Neuman“. Fanii au făcut publice toate detaliile organizatorice, într-un comunicat pe care îl publicăm integral:

„Dragi utiști, dragi arădeni

Așa cum vă informam în urmă cu câteva zile, mitingul „VREM UTA LIBERĂ“ a fost avizat favorabil de către comisiile de specialitate din cadrul administrației locale. De asemenea, în urmă cu câteva ore, am primit și ultimul aviz necesar, cel legat de traseul marșului pe care îl vom parcurge în drumul nostru către stadion. Așadar, în acest moment suntem în măsură să vă oferim toate detaliile legate de evenimentul de luni, 25 iulie:

Mitingul va începe la ora 18.30 în Piața Avram Iancu (în spatele Teatrului), unde timp de o oră, prin discursuri, cântece și scandări, ne vom exprima nemulțumirile pe care le avem față de situația în care se află clubul nostru. La ora 19.30 ne vom deplasa cu toții în marș, cântând și scandând pentru UTA, pe traseul: Piața Avram Iancu – Piața Primăriei – Piața Podgoria – Consiliul Județean – Strada Banu Mărăcine – Calea Victoriei – Arena „Francisc Neuman“, acolo unde vom ajunge în timp util pentru a ne ocupa locurile în peluză și tribune și a încuraja echipa în meciul cu Petrolul Ploiești.

Pentru ca mitingul și marșul nostru să fie o reușită deplină din punctul nostru de vedere, în calitate de organizatori vă adresăm următoarele rugăminți, aceastea fiind angajamente pe care ni le-am asumat în fața autorităților:

– nu folosiți materiale pirotehnice neautorizate, de tipul torțelor, fumigenelor, petardelor etc

– nu răspundeți eventualelor provocări și nu incitați la violență

– nu consumați alcool pe durata desfășurării mitingului și marșului (persoanele în stare evidentă de ebrietate vor fi excluse din protest de către organizatori).

În orice situație care necesită o intervenție de orice natură, contactați cel mai apropiat reprezentant al organizatorilor. Aceștia vor putea fi recunoscuți după banderola albă pe care o vor avea pe brațul drept.

De asemenea, dată fiind perioada caniculară în care se desfășoară evenimentul, vă sugerăm să aveți la îndemână mijloace de protecție antisolară precum și surse de hidratare eficiente (apă plată sau minerală). Sugestia se transformă în rugăminte fermă în cazul în care sunteți însoțiți de copii.

Ne dorim cu toții ca mesajul pe care-l vom transmite să producă efecte și să asistăm curând la momentul eliberării UTA-ei. La fel, ne dorim cu toții ca atmosfera pe care o vom crea încă de pe străzile orașului să poarte echipa noastră spre victorie în meciul din seara zilei de luni. Însă dincolo de aceste dorințe ale tuturor, depinde doar de noi să dovedim că nu suntem „un grup mic și gălăgios“ care „pune presiune prin violență și intimidare“ ci dimpotrivă, că suntem sufletul acestui club, care s-a impus în lumea fotbalului prin valori ca integritate, demnitate și eleganță.

Vă așteptăm pe toți la miting!

Pentru noi doar UTA contează!

UTA LIBERĂ!“

Reamintim că fanii echipei UTA protestează împotriva conducerii clubului, pe care o acuză că refuză să cedeze managementul clubului către grupul de investitori reunit în jurul omului de afaceri, Simion Apreutese. Fanii arată cu degetul în special către conducătorul „de facto“ al clubului UTA, Alexandru Meszar, căruia i se impută atât lipsa de transparență în ceea ce privește relația cu grupul de investitori dar și situația financiară a clubului, în special datoriile existente, pe care fanii le suspicionează ca fiind generate de practici financiare dubioase ori chiar ilegale.

Opac față de solicitările presei (publicația noastră așteaptă și acum răspunsuri la un set de întrebări trimis în data de 17 iunie, Alexandru Meszar a decis în sfârșit să acorde un interviu, dar nu mass-mediei ci unui angajat al clubului UTA. Nu ni se pare normală această practică, la un club care clamează tocmai transparența, dar ne vom adapta contextului și vom analiza răspunsurile pe care le putem extrage din acest interviu… sau nu.

În primul rând, pe linia ultimelor comunicate, și în acest interviu se vorbește despre o conspirație: „Lumea noastră de acum este plină de manipulări pentru interese mai mult sau mai puțin ascunse. Propaganda mincinoasă a devenit din nou, după o perioadă în care se părea că se intră în normalitate, o armă în mâna și în gura celor care urmăresc interese necurate.“ Însă tot ca în cazul comunicatelor, nu este specificat cine se află în spatele acestor manipulări, care este scopul și mecanismul lor.

Referitor la acuzațiile de natură financiară, Alexandru Meszar a ținut să precizeze din capul locului că: „În luna februarie, mai precis în data de 17.02.2022, la solicitarea investitorilor, ne-am dat acordul scris să se efectueze un audit la club. Nu s-a întâmplat nimic nici până în ziua de azi, spre surprinderea noastră, mai ales după declarațiile investitorilor apărute în presă.

Conducătorul UTA-ei respinge de asemenea și acuzațiile apărute în mediul online, legate de activitatea financiară a clubului. Una dintre ele se referea la faptul că se comercializează bilete și abonamente „la negru“: „Biletele și abonamentele sunt fiscalizate, se vând exclusiv prin companii de ticketing specializate, este exclus să fabrice cineva bilete sau abonamente și să le vândă ”la negru”. Vânzarea biletelor prin agențiile online este cât se poate de transparentă și se desfășoară la fel ca la multe alte cluburi din România. Pe aceleași platforme și alte cluburi de fotbal vând bilete și abonamente în acest fel“ afirmă Alexandru Meszar, fără să se refere însă la situația biletelor în format fizic, aspect greu de neglijat dacă ne gândim doar la cozile infernale de la bilete în zilele premergătoare meciurilor cu Rapid, FCSB, CFR Cluj etc.

O altă acuzație se referea la faptul că UTA nu câștigă de pe urma fan-shop-ului din incinta stadionului. „Această activitate comercială este externalizată la majoritatea cluburilor din lume și chiar din țara noastră. Așa este si la noi. De fan-shop se ocupă o societate compusă din doi membri din galeria UTA, care ne-a fost recomandată de Suporter Club UTA, mai precis de domnul Dani Proca. Această societate, de a cărei activitate suntem de altfel foarte mulțumiți, nu a dispus de un buget necesar pentru demararea afacerii, adică bani pentru marfă. Din acest motiv am inclus încă o societate de profil. Din profitul rezultat au beneficiat și beneficiază atât clubul cât și cele două societăți.“ Problema este că răspunsul la această întrebare nu se verifică în actele publicate chiar pe site-ul clubului. Domnia sa afirmă că din profitul rezultat beneficiază și clubul însă în documentul cu situația fiscală pe anul calendaristic 2021, în dreptul veniturilor din activități comerciale apare cifra 0!

În sfârșit, Alexandru Meszar justifică și „punctul mort“ în care au ajuns din nou discuțiile cu „Grupul Apreutese“: „ Firma de avocatură care este mandatată pentru negocierea și încheierea unei eventuale tranzacții așteaptă de două săptămâni ca investitorii să facă primul pas pentru demararea negocierilor, mai precis semnarea acordului de confidențialitate. E bine de știut că asta este o condiție a negocierilor în afaceri oriunde în lume. Negocierile nu se fac în audiența publicului neavizat și cu atât mai puțin la presiunea lui. Mai mult, actuala conducere a clubului a decis să contraatace pe această speță: „ Pentru că lucrurile nu avansează, clubul a luat inițiativa de a contracta o firmă independentă de specialitate pentru a demara un audit. Asta ca să anihilăm orice bănuială și să prevenim ca aceste atacuri să se agațe de orice, numai să arunce o umbră de îndoială asupra clubului și a conducerii acesteia. Noi nu avem pentru ce să ne temem, cunoaștem situația care este cât se poate de clară și în conformitate cu legile în vigoare. Firma pe care am contractat-o pentru efectuarea auditului este din București, societate de prestigiu, de top 10 în domeniu.“

Referitor la acuzațiile aduse grupului de investitori, i-am contactat pentru un punct de vedere pe această temă, iar aceștia ne-au transmis că este în pregătire un comunicat de răspuns.

Nouă nu ne rămâne decât să așteptăm amănunte legate de auditul de care vorbea președintele de facto al UTA-ei dar în același timp încă sperăm la o ieșire adevărată în fața presei (implicit a suporterilor) a domnului Alexandru Meszar; de preferabil într-o conferință de presă, unde avantajul pentru un dialog real, cu răspunsuri reale, e că întrebările nu sunt știute dinainte și orice răspuns poate fi dezvoltat și argumentat, în beneficiul celor care doresc să își facă o imagine cât mai clară a situației.

(foto: facebook/UltrasArad)

Recomandările redacției