Etapa a doua a Superligii se încheie astăzi cu partida de pe Arena „Francisc Neuman“, dintre UTA și Petrolul Ploiești, două dintre echipele de tradiție ale fotbalului românesc. Într-un ipotetic meci de poker cu toată „averea“ la bătaie, am avea deseară pe masa de joc 10 titluri de campioană (6 UTA, 4 Petrolul) și 5 Cupe ale României (2 UTA, 3 Petrolul). Din păcate însă pentru ambele cluburi, gloria trecutului e departe. UTA reușește în acest sezon să lege pentru prima dată trei prezențe consecutive pe prima scenă a fotbalului românesc după mai bine de patru decenii, iar Petrolul vine la Arad în calitate de nou promovată după ce a trecut și ea prin infernul falimentului și al purgatoriul renașterii și al parcurgerii ligilor inferioare. Asta însă n-a impietat cu nimic asupra pasiunii cu care sunt încurajate aceste două echipe de către fanii lor, sau asupra interesului pe care-l degajă în comunitățile lor; dovadă efervescența permanentă care se manifestă în viața celor două, efervescență care uneori se traduce și printr-o stare de tensiune, generată de așteptările, pretențiile și rigorile suporterilor, care nu acceptă din partea celor implicați direct în activitatea cluburilor, nimic mai puțin decât profesionalism și dedicare totală.

Vedem aceste lucruri la UTA unde o tensiune mocnită timp de luni de zile, a explodat sub forma unui conflict deschis între galerie și o parte importantă a suporterilor pe de o parte și conducerea clubului de cealaltă parte. Refuzul acesteia din urmă de a ceda managementul clubului către un grup de investitori, dornic să vină cu o infuzie de capital dar și cu un management superior celui existent în prezent, i-a înfuriat pe fani, care acuză actuala conducere că s-a „înstăpânit“ peste un club pe care trebuia doar să îl administreze. Suporterii organizează astăzi, înainte de meci, un miting și un marș către stadion, menit să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă clubul; iar una dintre aceste probleme este chiar de natură financiară. Din informațiile pe care le avem, deși echipa e cu salariile la zi, situația nu e roză la UTA; ba dimpotrivă. Datoriile mai vechi au absorbit toate fondurile intrate recent în club din sponsorizări sau comercializarea de abonamente și, tot conform acelorași informații, mare parte din prima tranșă a drepturilor tv (dacă nu chiar toată), care încă nici nu a fost alocată cluburilor, este deja cheltuită în avans. Asta pune actuala conducere în situația de a face marcaj strâns autorităților locale pentru o nouă infuzie de bani publici; ceea ce evident că vulnerabilizează clubul în fața influenței politice, ceea ce reprezintă exact unul dintre cele mai importante „capete de acuzare“ care vin dinspre suporteri.

Probleme și mai mari sunt la Petrolul. Acolo datoriile sunt chiar recunoscute și, la fel, chiar dacă staff-ul afirmă că echipa e cu banii la zi, diferența dintre fondurile necesare la buget și cele existente sau care pot fi anticipate, e considerabilă. În acest context, semnalul de alarmă tras săptămâna trecută de unul dintre sponsorii importanți, anume că se gândește la retragere deoarece nu beneficiază de respectul cuvenit din partea oficialilor clubului, a încins din nou atmosfera la Ploiești, însuși antrenorul Nicolae Constantin atrăgând voalat atenția la ultima conferință de presă, că în situația în care se află, clubul nu-și permite să piardă surse de finanțare.

Revenind la fotbal, să spunem că cele două echipe au început cu stângul campionatul. UTA a pierdut 0-2 la Pitești, iar fanii au fost extrem de supărați, nu neapărat pe înfrângere cât pe jocul foarte slab și pe atitudinea necorespunzătoare arătată de trupa lui Poenaru în Trivale. Oaspeții de azi, la primul meci de la revenirea în Superliga, au jucat bine, pe alocuri chiar foarte bine, pe teren propriu în fața Voluntariului, dar au pierdut la ultima fază a meciului, dintr-un penalty comis de veteranul Gabi Tamaș.

Să mai spunem că au trecut mai bine de doi ani de zile de când cele două echipe nu s-au mai întâlnit. Ultima partidă avea loc în vara lui 2020, în play-off-ul de promovare în Liga 1, când UTA și Petrolul au terminat la egalitate, 1-1, într-un meci disputat în plină pandemie, fără public, pe arena „Motorul“. UTA urma să promoveze atunci, la capătul unui sezon în care a învins Petrolul în sezonul regular de două ori, cu același scor, 3-0.

Cele două echipe nu au mari probleme de lot dar totuși anunță câteva absențe certe și câțiva jucători cu ceva probleme. La UTA va lipsi sigur Aly Abeid care încă nu a ajuns din Franța și evident, Wesley Jobello, care abia ieri a semnat contractul cu formația arădeană. Virgiliu Postolachi e și el cu semnul întrebării deoarece încă nu i-a venit cartea verde din Franța. Erico da Silva încă resimte dureri după accidentarea de dinaintea meciului cu FC Argeș dar în mod cert va fi în lot. Va lipsi însă cel mai probabil Rareș Pop, care a suferit o entorsă la unul dintre antrenamentele acestei săptămâni. De partea cealaltă, problemele sunt legate tot de amănunte birocratice, noile transferuri Mathaus și Irobiso având încă situația nerezolvată din punct de vedere al legitimării. Vor fi însă la dispoziția lui Nicolae Constantin, toți ceilalți nou veniți, dintre care numele cele mai importante sunt portarul Vâlceanu, fundașul Gabi Tamaș, mijlocașii Lucian Dumitriu și Jair plus jucătorii ofensivi Gicu Grozav și Mirko Ivanovski.

Arbitrul de centru al partidei este bucureșteanul Iulian Dima. Asistenți la cele două tușe vor fi Valentin Avram (tot din București) și George Neacșu (Câmpulung-Muscel). Al patrulea oficial este un alt arbitru din capitală, Marcel Bîrsan. În camera VAR se vor afla Iulian Călin (Ștefănești-Argeș) și Daniel Mitruți (Craiova). Observator de arbitri din partea FRF este Cornel Fecioru (București) iar observator de joc din partea LPF este fostul mare fotbalist hunedorean, Romulus Gabor.

Partida începe la ora 21.30 și se anunță una cu o mare afluență de public. În urmă cu 10 zile UTA a anunțat 4.000 de abonamente vândute iar în zilele premergătoare jocului s-au vândut alte câteva mii de bilete, în special pe platformele online. Totuși, cei care vor să vadă meciul pe stadion, mai au posibilitatea de a-și achiziționa un tichet de acces, fie online (pe site-ul clubului, secțiunea Ticketing) fie de la stadion, începând cu ora 15.00. Pentru ceilalți, partida poate fi urmăriră la tv, pe canalele Digi Sport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 1.

(foto: facebook/UltrasArad)

Recomandările redacției