Atmosfera foarte frumoasă de la partida dintre UTA și Petrolul Ploiești (asupra căreia vom reveni într-un material separat) a fost umbrită de niște incidente care au semănat panică într-un grup masiv de copii, aflat la peluza în care se află și sectorul oaspeților. Autorii, niște băieți din galeria Petrolului, cu creierul „varză“, au beneficiat și de un lanț de decizii organizatorice, dintre care unele pot fi catalogate ca discutabile iar altele de-a dreptul iresponsabile. Dar să vedem în amănunt ce s-a întâmplat:

Context: sute de copii au primit acces gratuit în peluza oaspete!

Cu o zi înainte de meci, clubul UTA a anunțat că în acest sezon toți copiii înscriși la un club de fotbal de pe raza județului Arad, vor beneficia de intrare gratuită la meciurile Bătrânei Doamne. Aceștia urmau să primească acces în peluza opusă galeriei. De precizat că până acum, de această facilitate beneficiau doar copiii de la Academia UTA, care aveau locuri „rezervate“ (veți vedea mai târziu rostul ghilimelelor) în peluza galeriei utiste.

Reacțiile la apariția acestui anunț au fost împărțite. O parte considerau decizia de a muta copiii în peluza opusă galeriei, ca fiind una proastă. Argumentul era că puștilor le place să stea în peluza gazdă și, participând la spectacolul galeriei utiste, sunt pătrunși mai ușor, de mici, de spiritul acestui club. În plus, mulți și-au pus întrebarea cum de cei mai mici dintre utiști au fost mutați din peluza galeriei, exact acum când aceasta se află în conflict cu conducerea clubului. Pe de altă parte alți părinți au considerat că în peluza galeriei este prea multă aglomerație, agitație iar momentele „pirotehnice“ de la meciurile derby, nu sunt foarte sănătoase pentru cei mici.

Nimeni (sau aproape nimeni) nu s-a întrebat însă dacă e o decizie înțeleaptă să plasezi grupuri masive de copii în aceeași peluză în care stau de obicei și suporterii oaspeților. Teoretic, între aceștia și restul publicului există o zonă tampon dar…

Decizie iresponsabilă și de neînțeles. Galeria Petrolului a intrat în zona tampon, gard în gard cu cei mici

Nu știm cine a fost responsabil de intrarea pe stadion a oaspeților dar e clar că acea persoană și implicit instituția sau societatea pe care o reprezintă a „comis-o“ grav de tot. Fanii Petrolului au intrat abia în minutul 20 pe stadion însă ei nu au fost introduși în extremitatea peluzei (spre Tribuna I), unde este creat special sectorul oaspeților, ci în mijloc, în sectorul care reprezintă de fapt acea zonă tampon între suporterii adverși și publicul local, sector care de obicei este lăsat gol și reprezintă un spațiu de manevră pentru forțele de ordine în caz de nevoie. Astfel, fanii Petrolului au intrat în stadion și s-au trezit separați de publicul arădean doar de un gard și vreo câteva rânduri de scaune libere, unde stăteau „de strajă“ vreo trei oameni de ordine.

Dezaxații găzari provoacă panică între copii. Intervenție târzie a forțelor de ordine

Din prima secundă în care au intrat pe stadion, un grup de circa 10-15 indivizi, care fie au consumat marfă de proastă calitate în drumul spre Arad, fie pur și simplu au fost victimele curentului care i-a tras în vidul ce le ține loc de creier, s-au repezit direct spre gardul despărțitor și, ignorând cu desăvârșire faptul că 90% dintre „dușmanii“ din partea cealaltă erau copii, au început să tragă cu sălbăticie de acel gard și să arunce cu petarde. Inutil să descriem spaima copiilor, în special a celor mai mici, care au fost repede împinși către extremitatea cealaltă a peluzei de către cei câțiva oameni de ordine aflați în locul respectiv. În acest timp, „pitecantropii“ continuau să tragă de gard încercând (de ce? ca să ce?) să ajungă dincolo, până ce în sfârșit, atât firma de securitate de la stadion cât și Jandarmeria a decis să intervină.

A urmat un scurt moment de conflict, publicul arădean s-a încins și a cerut evacuarea scandalagiilor, dar până la urmă s-a ajuns la un compromis. Cei mai înfierbântați ultrași ai „găzarilor“ au fost îndepărtați de la gard, zona a fost împânzită de oameni de ordine dar nici măcar în acest moment nu s-a luat măsura normală de mutarea a galeriei oaspete în sectorul special destinat. Aceștia au rămas în zona tampon și, chiar dacă nu au mai creat incidente, cele câteva petarde aruncate de-a lungul partidei către sectorul ocupat de copii, au avut darul de a menține tensiunea la cote ridicate.

Pentru cei mai mulți dintre copii, bucuria meciului a fost iremediabil afectată de spaima prin care au trecut iar unii dintre aceștia chiar au fost mutați, fie de părinți, fie de antrenorii care îi însoțeau, la Tribuna II sau la peluza galeriei utiste.

Gentili cu oaspeții, zbiri cu ai noștri

În timp ce galeria Petrolului a intrat unde a vrut și cu ce a vrut în stadion, în peluza opusă și nu numai, chiar și la Tribuna II, controalele au fost draconice. Fanii au fost percheziționați cu foarte multă rigoare, lucrul acesta (coroborat cu numărul insuficient de puncte de acces) cauzându-le multora dintre suporteri deserviciul de a pierde începutul meciului, unii fiind surprinși la porți chiar și la momentul deschiderii scorului. De altfel a fost evident că organizarea a fost deficitară din moment ce la primul fluier al arbitrului, erau în stadion aproximativ 7.000 de oameni în timp ce la momentul pauzei arena era aproape plină, fiind cel puțin 10.000 de spectatori în stadion.

De altfel, astăzi rețelele de socializare au explodat. Numeroși fani au acuzat că au venit la meci cu mai bine de jumătate de oră înainte dar au intrat în stadion după startul partidei. Alții reclamau (și îi puteți contrazice domnilor din conducere?) că de când a început conflictul dintre suporteri și conducerea clubului, stadionul este păzit permanent, în fiecare zi, de dimineața până seara. de angajați ai firmelor de securitate, precum un sediu de ambasadă, dar aceeași conducere n-a fost capabilă să asigure protecția a sute de copii pe care tot ea i-a plasat „în gura lupilor“ și la propriu și la figurat.

Cine, cum și unde intră pe Arena „Francisc Neuman“?

Din păcate ceea ce s-a întâmplat aseară pe stadionul UTA-ei  nu este o întâmplare nefericită ci un incident care la un moment dat era inevitabil, ca o consecință a amatorismul și iresponsabilității cu care clubul tratează accesul pe stadion. Și aici ne referim la modul dubios (ca să nu-l catalogăm altfel) în care se vând bilete la meciurile UTA-ei.

Nu odată în sezonul trecut, copiii de la Academiei, care aveau intrare liberă la meciuri în peluza UTA-ei, s-au trezit că nu au unde să stea deoarece clubul le-a oferit acces liber dar nu le-a rezervat locuri. Iar la meciurile în care stadionul a fost „sold out“, în peluza utistă a fost „nenorocire“.

La fel s-a întâmplat și aseară. Deși copiii de la Academie nu mai ocupau locuri acolo, deja de la jumătatea primei reprize se vedea cu ochiul liber că peluza galeriei era plină ochi, nu aveai loc să arunci un ac, erau pline inclusiv scările de acces. Așa ceva nu s-ar fi putut întâmpla decât în două scenarii: ori spectatori fără bilet, sau fără bilet în acea peluză, au fost lăsați de oamenii de ordine de la porți să intre, ori clubul a vândut mai multe bilete decât locuri existente.

Amatorismul și dezorganizarea nu s-au oprit aici. Grăbiți să puncteze „la impresia artistică“ în mijlocul valului de contestări, cei din conducere au luat o decizie pompieristică, pe genunchi, fără să se gândească la consecințe. Dacă la un meci cu Petrolul, la doar o zi de la anunțarea acestei facilități, au fost prezenți în peluza dinspre Gară sute de copii, ce se va întâmpla la un meci cu Rapid, CFR sau FCSB? Nu-i greu de estimat că numărul de copii care practică fotbalul organizat, pe toată raza județului, este mult mai mare decât cel prezent aseară pe stadion, la o oră târzie, într-o zi de luni. Ce se întâmplă dacă la un asemenea meci vin măcar 75% dintre toți acești copii?; copii care, atenție nu au locuri rezervate, sau nu au avut până acum. Pentru că, să fim foarte clar înțeleși, la ore bune de la anunțul clubului referitor la grupele de copii, toate locurile din peluza dinspre Gară erau disponibile la vânzare pe platforma online!

Întrebări în loc de concluzii

În final, pentru a nu fi acuzați din nou că suntem tendențioși și căutăm nod în papură, le dăm cuvântul domnilor din conducerea clubului, care sunt rugați să ne răspundă la următoarele întrebări:

1. În cazul în care decideți să păstrați același loc pentru grupele de copii, cum le garantați părinților securitatea acestora, la meciurile cu grad mare de risc (cum vor fi cele cu Rapid, U. Cluj sau FCSB)?

2. În cazul în care decideți să mutați grupele de copii, care este zona stadionului unde veți putea avea în vedere rezervarea a cel puțin 1.000 de locuri necesare în scenariul că la un meci foarte atractiv, marea majoritate a acestor copii vor dori să vină la meci?

3. De ce, deși dotat cu turnicheți și sistem de monitorizare a intrării pe stadion, la meciurile UTA-ei nu este afișat sau anunțat numărul exact de spectatori aflați pe stadion, așa cum se întâmplă nu doar la meciurile din campionatele civilizate dar cum s-a demonstrat că se poate chiar și pe acest stadion, la Supercupa României?

4. Dacă tot clamați transparență și sinceritate, vă rugăm să ne spuneți care a fost numărul de bilete vândute la meciul cu Petrolul, care a fost numărul de abonamente existente în acel moment și care a fost numărul exact de spectatori care au intrat prin turnicheți?

Epilog: La scrierea acestor rânduri se împlinesc exact 24 de ore de la incidentele relatate. Nimeni din conducerea clubului nu și-a „asumat“ încă vreun comunicat pe pagina oficială, prin care măcar să își prezinte scuzele acestor copii și părinților lor.

  • Robert spune:

    Așa e Dle Ziarist.Șoni Mesar în loc să stea la poartă stătea la telefonu și vorbea cu Falcă-PNL

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției