În această seară are loc, pe Arena „Francisc Neuman“, una dintre confruntările istorice pentru primul eșalon al fotbalului românesc: UTA – Universitatea Cluj. Deși din punct de vedere al palmaresului, doar Bătrâna Doamnă se poate lăuda cu trofee (ce-i drept și acestea, cucerite în urmă cu mult timp), Șepcile Roșii reprezintă una dintre echipele etalon pentru jocul cu balonul rotund de la noi din țară, datorită prezențelor numeroase în prima divizie, a susținerii de care se bucură în oraș și nu numai și a statutului de echipă fanion a capitalei Ardealului, statut care n-a putut fi răsturnat nici măcar de ultimii 15 ani, în care concitadina CFR a câștigat trofee pe bandă rulantă și a participat în cupele europene. Iată de ce, plasarea acestui meci într-o zi și la o oră cu audiență foarte bună, nu este decât o recunoaștere a puterii de seducție pe care o are această confruntare, chiar și în rândul spectatorilor neutri.

UTA și U s-au întâlnit de 63 de ori în prima ligă, confruntările inițiale având loc chiar în prima ediție de campionat de după Al Doilea Război Mondial, când irezistibila ITA condusă magistral din lojă de Baronul Francisc Neuman și din teren de inegalabilului Iosif Petschovski, a câștigat cu 4-0 la Arad și cu 5-3 la Cluj, încununându-se după cel din urmă meci menționat, cu primul titlu de campioană națională. Timpurile s-au schimbat și, pentru ambele cluburi, prezența în prima ligă a devenit o performanță în sine. Drept dovadă este faptul că ultimul meci în această competiție, între cele două, a avut loc acum 15 ani, când în etapa a patra a sezonului 2007-2008, UTA și Universitatea remizau la Arad, 1-1, prin golurile marcate de Norbert Varga respectiv sud-coreanul Park. În retur, la Cluj, va fi tot egal, 2-2, aceea fiind ultima vizită a Bătrânei Doamne pe vechiul „Ion Moina“. La capătul acelui sezon UTA retrogradat, câțiva ani după aceea a urmat-o și U, cele două având un deceniu zbuciumat cu peripluri prin ligile inferioare și stadioane de împrumut. Revenite acum în luminile rampei, cu arene noi și cu dragostea suporterilor mai caldă parcă decât oricând, UTA și Universitatea Cluj speră ca în anii viitori să ofere campionatului mult mai mult decât conectarea la istorie și tradiție.

Deocamdată prezentul este destul de anevoios. Gazdele au în patru etape disputate o singură victorie, obținută pe teren propriu, în fața unei alte noi promovate, Petrolul. Acest amănunt, precum și remiza scoasă de Ilie Poenaru & co. etapa trecută, la Sfântu Gheorghe, sunt argumentele suporterilor arădeni pentru a spera la un deznodământ fericit în această seară. Oaspeții au început bine campionatul, cu două remize în fața a două echipe care trag la titlu, FCSB și CS Universitatea Craiova, remize care ușor puteau fi victorii. Au urmat însă apoi înfrângerile cu FC Argeș și Petrolul, venite însă tot pe fondul unui joc bun, sabotat de ratări și, atâta timp cât echipa arată bine în teren, fanii ei speră la rândul lor că prima victorie nu este departe.

Speranțele celor două grupuri de fani se vor ciocni deseară pe cocheta arenă din Calea Aurel Vlaicu. Sperăm că doar speranțele se vor ciocni, nu și fanii la propriu, asta ținând cont că avem de-a face cu două dintre cele mai fierbinți galerii din țară și care nu sunt în relații deloc apropiate una cu cealaltă. Oricum atmosfera va fi cu siguranță electrică, la orele dimineții mai fiind în vânzare doar câteva sute de bilete. În această ambianță de mare meci se va auzi la ora 19, fluierul de start al arbitrului Marcel Bîrsan din București, care va fi ajutat la cele două tușe de Adrian Popescu din Craiova și Ciprian Danșa din Satu Mare. De gardă între Ilie Poenaru și Eric Lincar, se va afla rezerva Viorel Flueran (tot din Craiova). Observații din camera VAR vor face Szabolcs Kovacs din Crei și Mircea Grigoriu din București. FRF l-a trimis la acest meci ca observator de arbitraj pe Ioan Onicaș din Zalău în timp ce organizarea jocului va fi din partea FRF, ploieșteanul Cătălin Cursaru.

Cei care nu se vor afla pe stadion, vor putea urmări partida pe posturile Digi Sport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 1.

Recomandările redacției