Runda cu numărul 13 a Superligii își programează epilogul în această seară pe Arena „Francisc Neuman“, acolo unde se întâlnesc UTA și CFR Cluj. Este prima partidă a UTA-ei dintr-o serie extrem de dificilă, care mai cuprinde o dublă cu FCSB (în deplasare în campionat și acasă în cupă) urmată de vizita la Arad a celor de la CS Universitatea Craiova.  

Ora de start a meciului de azi va găsi cele două echipe în pozițiile 11 respectiv 4, adversarele fiind despărțite în clasament de 6 puncte, cu mențiunea că echipa campioană are două meciuri mai puțin disputate.

Pentru UTA o victorie ar însemna un salt spectaculos până pe locul 7 sau chiar 6 (în funcție de ce va face FC U. Craiova 1948 în partida de după-amiază cu Chindia, oltenii lui Croitoru fiind la egalitate de puncte cu UTA). Și un rezultat de egalitate i-ar aduce Bătrânei Doamne o urcare de 1-2 locuri în clasament. De cealaltă parte, cu o victorie CFR ar urca pe podium, la 6 puncte de liderul Farul și cu două meciuri în minus față de constănțeni, în timp ce o remiză ar consemna de asemenea un salt pe treapta a treia a clasamentului dar fără a câștiga o poziție din care să o aibă „în cătarea puștii“ pe echipa de pe primul loc.

Este o evidență faptul că CFR este echipa favorită în această partidă. Valoarea lotului, statutul de campioană și evoluția din acest sezon a celor două echipe, converg toate către această premisă de la care va începe meciul din această seară. Speranțele UTA-ei se leagă de parcursul mai bun de pe teren propriu, unde are 3 victorii din 5 partide însă la fel de adevărat este faptul că cele 3 victorii au venit în prima parte a sezonului, ultimele rezultate ale echipei lui Poenaru în fața propriilor fani fiind o remiză cu Chindia și o înfrângere cu Hermannstadt. Eșecul de la Constanța și mai ales circumstanțele lui întregesc un tablou care descrie mai degrabă o formă proastă a gazdelor din această seară. De partea cealaltă, CFR a jucat în acest campionat doar 3 partide în deplasare, câștigând două și pierzând una, însă eșecul cu FC U. Craiova 1948 datează din 24 iulie. Trupa lui Dan Petrescu vine cu pieptul înainte după o victorie foarte importantă obținută la Praga în Conference League, care se adaugă altor două succese consecutive anterioare în campionat. Aspectul problematic în tabăra echipei din Gruia este legat de starea fizică a jucătorilor, în condițiile în care având numeroși accidentați în lot, Dan Petrescu nu-și poate roti formulele de joc așa cum și-ar fi dorit.

Meciul din această seară reprezintă întâlnirea cu numărul 45 dintre cele două echipe. Dintre acestea, 26 de meciuri s-au jucat pe prima scenă a fotbalului românesc. UTA are în palmares 10 victorii, CFR 11 iar 5 partide s-au încheiat la egalitate. În ceea ce privește meciurile jucate la Arad, din 13 dispute UTA a câștigat 8 iar CFR 5; niciodată la Arad meciurile dintre cele două echipe nu au generat vreo remiză. Evident, majoritatea succeselor UTA-ei datează din perioada 1947 – 1974 când UTA era o forță a campionatului iar CFR o trupă care alterna prezențele în primele două eșaloane. O dovadă în acest sens este faptul că în perioada amintită, ceferiștii clujeni au câștigat doar două partide împotriva UTA-ei, niciuna dintre ele la Arad. Spre finalul anilor 70 dar mai cu seamă în noul mileniu, raportul de forțe s-a echilibrat iar apoi s-a schimbat radical, fiind rândul UTA-ei să bifeze doar două succese în fața adversarului de astăzi. Prima înfruntare dintre UTA și CFR a avut loc chiar la Arad, pe 24 august 1947. Atunci ITA era în postura echipei campioane și s-a impus cu 1-0 prin golul marcat de goleadorul Bonyhadi. Făcând un arc peste timp, ultimul meci disputat pe Mureș între cele două, s-a încheiat cu același scor, 1-0, dar pentru echipa oaspete. Pe 26 septembrie anul trecut, Chipciu marca unicul gol al meciului pentru CFR, într-o partidă dominată cvasi-total de UTA, care a ratat însă 5-6 ocazii imense. Ultima victorie a UTA-ei la Arad împotriva CFR-ului datează din 23 septembrie 2006 când a fost din nou 1-0, golul fiind marcat de Dănălache.

Nici în ceea ce privește statistica înfruntării dintre cei doi antrenori, nu sunt semne încurajatoare pentru fanii Bătrânei Doamne. Ilie Poenaru și Dan Petrescu s-au aflat de 5 ori față în față și de fiecare dată a câștigat echipa antrenată de fostul fundaș dreapta al Generației de Aur.

Revenind la meciul de astăzi să spunem că în privința absențelor, marile probleme sunt în tabăra oaspeților: pe lângă Debeljuh care reprezintă o accidentare de dată mai veche, nu vor putea juca în această seară tot din cauze medicale, Bălgrădean, Burcă, Bordeianu, Buș, Billong și Mistrati iar Braun este dat ca incert. La UTA va lipsi Florentin Matei accidentat iar Ademi este și el cu semnul întrebării, tot din cauze medicale.

Arbitrul duelului de astăzi este Ionuț Coza (Cernica – Ilfov). UTA l-a avut la centru pe acest oficial în 6 partide, bilanțul fiind unul pozitiv: 3 victorii, un egal și două înfrângeri, însă aceste ultime două înfrângeri sunt chiar ultimele în ordinea cronologică: este vorba de înfrângerea din iarna trecută de la Voluntari (1-2) și de meciul din primăvară din play-off, pierdut de UTA la Botoșani, cu 0-1. Pe CFR în schimb, centralul ilfovean a condus-o doar de 3 ori, două meciuri încheindu-se cu victoria vișiniilor iar unul cu înfrângerea lor. În acest sezon Ionuț Coza a condus la centru trei partide de Superliga, în care a arătat 9 cartonașe galbene și două eliminări directe (în meciuri diferite). Nu a acordat până acum niciun penalty.

Ceilalți oficiali ai partidei sunt asistenții Radu Ghinguleac și Mircea Grigoriu (amândoi din București) și rezerva Florin Andrei (Târgu Mureș). În camera VAR se vor afla Kovacs Szabolcs (Carei) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Observator pentru arbitri este Aron Huzu (Sibiu) iar observator de joc a fost desemnat Eduard Alexandru (Ploiești).

Partida începe la ora 20.30 și se va juca în fața unei asistențe extrem de numeroase. Din informațiile pe care le avem, la Tribuna I și Tribuna II biletele sunt epuizate iar în cele două peluze, numărul celor disponibile este foarte mic. La ora meciului, conform site-ului weather.com, vor fi 16 grade, temperatura urmând să scadă cu 2 grade până la ora 23. Cerul va fi înnorat dar șansele de ploaie sunt neglijabile (9-11%).

Pentru cei care nu vor fi pe stadion, meciul poate fi vizionat în transmisiune directă pe posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1. Cei care nu au posibilitatea să urmărească video desfășurarea meciului, pot afla principalele evenimente în timp real, de pe site-ul nostru, care, așa cum v-am obișnuit, vă va oferi detalii despre ceea ce se întâmplă pe Arena „Francisc Neuman“ în format live-text.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției