UTA are în față mâine o echipă cu multă calitate tehnică, o echipă și un antrenor care preferă să pună mingea jos, să aibă posesie și care încearcă să se impună printr-un joc combinativ. Din acest punct de vedere, bătălia de la mijlocul terenului va fi foarte importantă, mai ales că și echipa noastră va propune un modul tactic (noul 4-3-3 implementat de Ilie Poenaru în ultimele partide) în care motorul echipei este tot în zona mediană. Ținând cont de acest aspect, unul dintre jucătorii cei mai în măsură să vorbească despre această partidă, este Paul Anton, creierul UTA-ei de la mijlocul terenului. Acesta crede că formula câștigătoare poate fi reprezentată de combinația dintre agresivitatea din teren și adrenalina din tribune: „Va fi o luptă foarte grea și foarte importantă la mijlocul terenului și cred că cine va reuși să câștige această luptă, în mare parte va câștiga și partida. Sperăm să fim noi cei care vor face asta pentru că în special acasă suntem o echipă foarte agresivă și trebuie să arătăm că de aici nu poate să plece nimeni, nici măcar cu un punct. De la început publicul un factor decisiv pentru mine în a alege UTA. Atmosfera aceasta mă face să mă simt fotbalist și sper ca suporterii să continue pe această linie și să fie stadionul plin. Ați văzut și la ultimul meci cred că golul 2 a venit și datorită lor, suportul lor ne-a împins de la spate. Din acest motiv și consider că trebuie să abordăm fiecare meci la victorie, UTA este o echipă foarte puternică acasă și sperăm să întărim această idee printr-o victorie.“

Jucător cerebral, cu o bună viziune asupra jocului și care prin calitățile sale poate ordona și disciplina jocul echipei, Anton este avantajat și de noul sistem de joc, pus în practică de UTA la ultimele partide și care, spune mijlocașul, îl avantajează atât pe el personal cât și echipa în general, ale cărei calități ar fi mai bine puse în valoare prin acest sistem:  „Consider că de la meci la meci am reușit să am un ritm cât mai bun, sper ca în curând să fiu la 100%. Îmi place și sistemul acesta în care joc acum, așa am jucat majoritatea carierei, e un sistem pe care îl înțeleg și îl stăpânesc foarte bine. De asemenea și evoluția echipei în ultimele meciuri în acest sistem a fost mult mai bună, am fost mult mai periculoși și am reușit să ajungem cu mai mulți oameni în careu, să avem mai multe ocazii de gol. Odată cu această schimbare de sistem am devenit și noi o echipă căreia îi place să aibă mingea, în ultimele 3 meciuri, deși am jucat cu adversari foarte puternici, am avut momente de posesie, de atac prelungit, ceea ce e o dovadă că avem o echipă tehnică. Sigur în anumite momente jocul îți cere să ai o abordare directă, cum a fost de exemplu cu CFR, când Chindriș cu o pasă lungă l-a lăsat pe Otele singur cu portarul, sunt situații care le cere jocul.“

Dincolo de rolul său esențial în sistemul de joc, Anton iese în evidență și prin faptul că este principalul executant al fazelor fixe, rol pe care fostul mijlocaș al echipei naționale, îl consideră foarte important în fotbalul modern: „Lucrăm mult fazele fixe pentru că în fotbalul de astăzi, care este atât de echilibrat, o fază fixă îți poate aduce victoria“ spune Anton.

7 meciuri a jucat Paul Anton pentru UTA, de la venirea sa la Arad, 5 în campionat și 2 în Cupă. A fost titular în 5 partide, 2 dintre ele fiind finalizate ca integralist. Are o pasă decisivă, excutând cornerul din care Alexandru Benga a egalat în partida cu CFR Cluj.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției