Am ajuns iată și la ultima etapă a turului de sezon regular în Superliga și, în această fază a competiției, meciurile încep deja să capete o tot mai importantă miză de clasament. Din acest punct de vedere, înfruntarea din această după-amiază de pe Arena „Francisc Neuman“ din Arad, dintre UTA și CS Universitatea Craiova, are o importanță de natură diferită pentru cele două echipe.

Bătrâna Doamnă a alunecat deja pe loc de baraj, după punctul obținut aseară de FC U. Craiova 1948 și, în cazul unei înfrângeri, lucrurile se pot complica și mai rău dacă Universitatea Cluj învinge cumva în derby-ul cu CFR, aspect la care se adaugă și faptul că cei de la Chindia, care în urma victoriei de ieri au ajuns la egalitate de puncte cu echipa noastră, mai au și o restanță de disputat. Nici un egal nu schimbă foarte mult datele problemei, UTA rămânând în continuare în zona fierbinte a clasamentului. În schimb o eventuală victorie îi poate urca pe elevii lui Ilie Poenaru până cel puțin pe locul 10 la finalul etapei.

Oaspeții în schimb își propun atât consolidarea locului de play-off pe care-l ocupă în acest moment, cât și micșorarea distanței față de primele clasate. Remiza dintre Rapid și Farul le-ar permite să facă acest lucru în cazul unei victorii la Arad însă din punct de vedere al clasamentului, Rădoi & co. nu vor putea urca mai mult de locul 4 în clasament. În schimb, egalul sau înfrângerea pot echivala cu o alunecare pe poziția 6, dacă Sepsi învinge mâine seară pe FCSB.

UTA se prezintă la ora meciului într-o formă care nu lasă foarte mult loc de optimism. Bătrâna Doamnă n-a mai câștigat în campionat de pe 9 septembrie, când a învins la Botoșani, iar ultima victorie pe teren propriu a fost pe 26 august, victimă fiind cealaltă echipă care se revendică din tradiția Craiovei Maxima, FCU 1948. În rest, au fost puține bucurii pentru fanii Bătrânei Doamne: o calificare cu forcepsul în grupele Cupei, o remiză cu FCSB pe teren propriu în aceeași competiție, obținută in extremis cu 3 oameni în plus pe teren și o altă remiză, tot pe teren propriu, dar în campionat, cu CFR Cluj, după probabil singurul meci foarte bun cap-coadă, făcut de UTA în această toamnă. Mai mult, Ilie Poenaru are în această seară probleme importante de lot: jumătate din linia de apărare este indisponibilă (Vukcevic accidentat și Chindriș suspendat) și, de asemenea, cei mai folosiți jucători pe poziția „under 21“, anume Raul Șteau și Damian Isac, sunt de asemenea accidentați. La acest ultim capitol însă echipa noastră are și motive de speranțe, puștii de 17 ani Rareș Pop și Fabiano Cibi, evoluând foarte bine în ultimul meci de cupă, cu FCSB. Și, un alt motiv de încredere pentru echipa noastră este faptul că, indiferent de competiție sau adversar, UTA a marcat la fiecare meci de pe teren propriu în acest sezon.

Oaspeții stau ceva mai bine din punct de vedere al formei, venind după două victorii consecutive, 2-1 în campionat pe teren propriu, cu Petrolul și 2-0 în deplasare cu Hermannstadt, în Cupa României. Altfel, în campionat, Universitatea n-a câștigat niciun meci în deplasare de când pe bancă a fost instalat Mirel Rădoi. Singura victorie „externă“ a echipei patronate de Mihai Rotaru a fost reușită tot în Craiova, în derby-ul local cu FCU 1948, desfășurat pe același stadion pe care-l folosesc ambele echipe, meci care din punct de vedere al programării a fost considerat în deplasare. Mai mult, în ultimele trei partide jucate în deplasare, în Superliga, Universitatea Craiova n-a reușit să marcheze. În plus, nici Rădoi nu este scutit de probleme de lot, fundașul central Raul Silva și atacantul Elvir Koljic fiind accidentați.

De la revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc a UTA-ei, cele două echipe s-au întâlnit de 4 ori. Oltenii s-au impus în două rânduri, iar Bătrâna Doamnă o singură dată, un alt meci încheindu-se la egalitate. La Arad, în primul sezon „juveții“ au câștigat cu 2-1 însă în campionatul următor, prezența publicului în tribune a înclinat balanța în favoarea UTA-ei, care s-a impus cu 1-0, prin golul marcat de Liviu Antal. La acel moment, cele două echipe erau conduse de Laszlo Balint și Laurențiu Reghecampf însă acum, în ambele tabere, staff-ul tehnic este schimbat. Astfel Ilie Poenaru și Mirel Rădoi se vor afla pentru prima oară față în față din postura de antrenori, carierele lor neintersectându-se până acum.

Meciul va fi condus de bucureșteanul Andrei Chivulete, purtător al ecusonului FIFA, arbitru cu care, din 5 partide, UTA n-a pierdut niciuna, înregistrând 3 victorii și 2 remize. E adevărat însă că între cele două remize se află chiar acel 0-0 cu cântec dintre cele două formații, din decembrie anul trecut. Atunci, pe „Ion Oblemenco“, UTA a ratat victoria nu doar din cauza șanselor risipite cu lejeritate de atacanții săi ci și din cauza unor decizii discutabile ale lui Chivulete, printre care un penalty neacordat pentru echipa noastră. În relație cu oaspeții de astăzi, de punctat că CS Universitatea Craiova este echipa pe care bucureșteanul a arbitrat-o de cele mai multe ori în carieră, meciul de azi fiind cel cu numărul 26. Cu el la centru, oltenii au câștigat 11 partide, au remizat în 6 iar de 8 ori au fost învinși. Ultima dintre aceste înfrângeri a fost consemnată  în acest sezon chiar, este vorba de eșecul din Gruia cu CFR Cluj, scor 0-2. Pe UTA în schimb Chivulete n-a „fluierat-o“ în această ediție de campionat, ultima sa descindere la Arad fiind pe 5 martie la un UTA – CS Mioveni 2-1. 12 meciuri are arbitrate Andrei Chivulete în acest sezon, dintre care 8 în Superliga. A acordat 33 de cartonașe galbene (o medie de puțin peste 4 pe meci), o eliminare pentru cumul de avertismente, un cartonaș roșu direct și două penalty-uri.

Ceilalți componenți ai brigăzii de arbitri de astăzi sunt tușierii Andrei Constantinescu (București) și Bucsi Imre (Sfântu Gheorghe), rezerva Florin Andrei (Târgu Mureș) respectiv arbitrii VAR Kovacs Szabolcs (Carei) și Romică Bârdeș (Pitești). Observator pentru arbitraj este băimăreanul Szekely Zoltan iar observator de joc din partea LPF a fost delegat Octavian Goga (Brașov).

Partida începe la ora 18.15 și are mari șanse să fie declarată din nou sold-out. În online tichetele disponibile au fost epuizate iar clubul UTA a anunțat că ultimele tichete se află în vânzare la casa de bilete din spatele Peluzei Sud. Pentru cei care nu vor mai reuși să își asigure accesul de intrare în stadion, menționăm că partida este transmisă în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției