În urmă cu exact 9 luni, conducerea Bătrânei Doamne anunța încheierea colaborării cu Laszlo Balint în urma unei serii de 10 meciuri fără victorie. În acest interval de timp, care a trecut de atunci, UTA a ratat calificarea în play-off, s-a salvat fără mari emoții de la retrogradare și a avut o primă parte de campionat foarte proastă, care a adus-o pe loc de retrogradare directă. Urmarea acestor rezultate a fost schimbarea a doi antrenori, Ionuț Badea (în vară) și Ilie Poenaru (astăzi). După două lozuri, unul care în care ți-ai recuperat banii investiți și celălalt necâștigător, UTA se întoarce astăzi de unde a plecat acum 9 luni de zile, adică la Laszlo Balint. Acesta preia echipa dintr-o poziție mult mai rea în clasament (15 față de 10 unde se afla la plecarea sa) dar ca atmosferă și moment, există ceva similitudini. E suficient să ne uităm doar la ultimul meci, pe care UTA l-a pierdut pe teren propriu cu FC Argeș, la capătul a 90 de minute în care echipa noastră a dominat copios, a ratat ocazii de gol, fiind taxată pe contraatac, pentru a ne readuce aminte de niște scenarii de meci similare cu perioada de final a primului mandat al lui Laszlo Balint la Arad.

Reacțiile la anunțul clubului au fost unele efervescente și mai ales extrem de polarizate. O parte a fanilor îl văd pe Laszlo Balint omul providențial, o altă parte au avut reacții negative vehemente; o dovadă în plus a personalității puternice a vechiului / noului antrenor, capabil să genereze o gamă largă de reacții la adresa lui, mai puțin cele de indiferență. Și, cumva, dacă ne uităm la ceea ce a reușit Balint în primul său mandat la Arad, precum și la felul în care acesta a plecat de la UTA, aceste reacții sunt firești, de anticipat. De felul în care antrenorul va știi să gestioneze toate aceste reacții, nu doar cele negative ci și cele care îl investesc cu un orizont de așteptare foarte mare, va depinde probabil în bună măsură liniștea și succesul noii sale misiuni.

Probabil primul lucru pe care Laszlo Balint va trebui să-l gestioneze la Arad, va fi relația cu galeria, cu suporterii din peluză. Culmea e că aceștia l-au contestat vehement nu atât pentru rezultatele sale nesatisfăcătoare (vorbim de acea serie de 10 meciuri fără victorie) cât pentru atitudinea sa, pe care au considerat-o ca arogantă. Un gest făcut în fața peluzei după meciul pierdut cu Gaz Metan Mediaș a declanșat conflictul iar declarațiile apreciative ale lui Balint la adresa galeriei Rapidului, fără să pomenească nimic de suporterii arădeni care au însoțit echipa la acel 1-1 de pe Arena Națională au turnat gaz pe foc, făcându-l pe Balint să lase în urmă reacții neașteptat de virulente la adresa unui tehnician care totuși a promovat echipa în prima ligă și a reușit să o mențină acolo în primul an. Apropierea sa de impresarul Bogdan Apostu, extrem de contestat și el la Arad din cauza declarațiilor sale, dar mai ales din cauza mai multor transferuri nereușite, n-a fost de ajutor, dimpotrivă. Acum Laszlo Balint se întoarce în fața acelorași fani și are de gestionat un conflict nerezolvat, o rană nevindecată, dacă este permisă metafora. În plus, lucrurile s-au și agravat în absența sa. Conflictul izbucnit în vară între suporteri și conducerea clubului, nu-l avantajează. Descoperind o serie de nereguli în felul în care este manageriat clubul, în felul în care se gestionează banii acestuia, sunt numeroase voci deja care vorbesc despre o axă Meszar – Apostu – Balint, în ceea ce privește comisioanele rezultate din jucătorii care vin ori pleacă de la UTA. Bazată pe realitate sau nu, suspiciunea există iar antrenorul trebuie să fie pregătit să o gestioneze.

Periculoasă va fi și presiunea pozitivă. Majoritatea celor care acum aplaudă cu entuziasm revenirea lui Laszlo Balint pe banca UTA-ei, o fac cu gândul la jocul spectaculos practicat de echipă în prima parte a sezonului 2021-2022. Sunt mulți care probabil își imaginează că Balint va apăsa pe un buton și UTA va redeveni, peste noapte, echipa care o domina cvasi-total pe CFR, care era îngenuncheată doar de arbitri în fața FCSB-ului și care își crea ocazii „fără număr“ în fieful Universității Craiova. Socoteala „readuce Balint același joc, acum avem atacant, vor curge victoriile“ este una, iertați-ne dacă-i jignim pe cei care o promovează, de-a dreptul infantilă. Lumea uită că Balint a avut nevoie de un sezon de Liga 1 pentru a aduce echipa la acel joc, că lotul a suferit modificări importante și că în momentul de față echipa este la retrogradare, cu o apărare șubredă, fără repere tactice clare, cu jucători care evoluează sub randament, unii dintre ei în stadii de pregătire fizică incertă și chiar cu destule absențe pe termen scurt. Pe Balint îl așteaptă o muncă grea în față și prima lui grijă va fi să obțină puncte, nu să facă spectacol. UTA e pe locul 15 în clasament iar cel mai probabil, primul lucru pe care va încerca noul tehnician să-l facă, va fi să oprească hemoragia din apărare, să aducă stabilitate și echilibru la mijlocul terenului dar și să aducă la un numitor comun un vestiar cu multe personalități puternice și care a generat destule tensiuni, inclusiv în spațiul public. Așadar, mi-e teamă că cei exagerat de optimiști, vor trebui să mai aștepte până vor vedea acea echipă care ajunsese să-și domine orice adversar.

Dincolo de toate acestea, părerile personale, impresiile fiecăruia despre Laszlo Balint ar trebui să treacă în planul 2. Așa cum am tot repetat, UTA este într-o situație critică iar ieșirea din criza în care se află în clasament, nu că este prioritară, este chiar unicul obiectiv care contează cu adevărat în acest moment. Nu trăim în lumi iluzorii, nu militează nimeni pentru „refacerea lanțului de iubire“, dar ținând cont de moment, un armistițiu e absolut obligatoriu. Interesul UTA-ei dictează ca toată lumea, antrenor, jucători, suporteri, să pună măcar pentru moment în sertar orgoliile personale sau de grup și să pună umărul la scoaterea căruței din noroi. Va fi timp destul după aceea de a vedea dacă putem vorbi despre restabilirea încrederii și refacerea spiritului despre care vorbeam atât și pe care-l și simțeam acolo, în jurul sintenticului de pe Motorul. Altfel, n-ar fi exclus să rămânem cu toții doar cu orgoliile și fără obiectul acestora.

(foto: uta-arad.ro)

  • Utist spune:

    Ar trebui să lase la o parte AROGANȚA și să își CEARĂ SCUZE SUPORTERILOR UTIȘTI pt a APLANA SUPĂRAREA OAMENILOR

  • Crs83 spune:

    Giuliano, sincer te admir cu cata luciditate si impartialitate poti analiza diferite situatii.

    Daca presa sportivă din Romania va ajunge macar umpic la valoare si corectitudinea cu care relatezi tu anumite situații, am avea un campionat mult mai atragator si din prisma presei.

    Bafta si multa sănătate
    #DoarUTA

  • Ioan spune:

    Lăsați l sa lucreze sâmbăta dacă bate petrolul santem pe garduri!!! Haide UTA!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției