În Arad nici măcar tramvaiele purtătoare ale unei reclame cu Laszlo Balint, n-au apucat să primească o altă față și antrenorul care a repromovat UTA în prima ligă în 2020, s-a întors la cârma Bătrânei Doamne. Au fost 9 luni de zile în care Balint spune că a urmărit parcursul echipei din calitate de suporter însă acum UTA înseamnă din nou pentru el, un loc de muncă; mult mai mult decât atât totuși, după cum mărturisește: „Mă încearcă sentimente de emoție pe care nu le-am mai trăit în calitate de antrenor. Am revenit acasă. Tot ce s-a întâmplat pentru mine aici reprezintă un mare plus, nu atât ca antrenor ci mai ales ca om. Aici am învățat că adevăratele provocări profesionale nu le treci singur ci împreună cu oamenii care alcătuiesc un spirit greu de egalat în fotbalul românesc și greu de simțit în alte medii. Mă bucur nespus că fac parte din nou din această familie a clubului UTA. De când am plecat am văzut fiecare secundă din meciurile echipei și m-au încercat sentimente contradictorii, simțite din perspectiva unui suporter utist care poate înțelege mai mult și partea aceasta tactică.“

Balint spune că un principiu al vieții sale profesionale este acela de a nu prelua echipe în mijlocul campionatului, mai ales între două etape, dar UTA nu este o simplă echipă, motiv pentru care a făcut rabat de la acest principiu: „Pentru un antrenor, să ia o echipă în mijlocul campionatului, mai ales într-o situație dificilă, reprezintă un mare risc. Nu vă ascund că au fost discuții și oferte concrete dar am preferat să aștept până la o întrerupere a campionatului. Dacă nu ar fi intervenit discuția cu UTA și ar fi venit o ofertă în 13 noiembrie, probabil că aș fi acceptat pentru că atunci venea acea întrerupere a campionatului, cauzată de Campionatul Mondial. Însă UTA este pentru mine un club special încă de când am îmbrăcat tricoul ei, acum mulți ani. Este un club drag sufletului meu și așa va rămâne până în momentul în care voi închide ochii.“

Cum vrea să scoată Balint echipa de la retrogradare? Eficiența și încrederea sunt ingredientele principale

Nou instalatul antrenor al UTA-ei a dat de înțeles că situația în care se află echipa în clasament nu este una conformă cu valoarea lotului, astfel că principala sa misiune va fi să-i facă pe jucători să joace la adevăratul potențial: „Avem o mare responsabilitate să scoatem echipa cât mai repede din această zonă a clasamentului. Situația nu este una tragică, clasamentul este extrem de echilibrat și două rezultate te pot scoate în zona ferită de emoții. Din păcate statistica ultimelor meciuri nu este una care să ne dea liniște dar vreau să fie un moment 0 și încercăm să nu ne uităm la clasament pentru că mai sunt multe meciuri de jucat și e la îndemâna noastră să remediem situația din clasament. Trebuie să muncim, evident țin cont de faptul că sunt jucători care au anumite probleme, dar consider că dacă există suflet se poate trece și peste anumite probleme de ordin medical sau de uzură. Nu va fi ușor dar, mereu le spun jucătorilor că dacă ar fi ușor ar reuși oricine.“

Balint a admis că va încerca să se plieze pe calitățile jucătorilor în alegerea strategiei de joc pentru viitorul apropiat, astfel încât ceea ce le va cere jucătorilor, să ducă la rezultate concrete pe termen scurt. În schimb, antrenorul așteaptă devotament total pentru cauză, din partea elevilor săi: „Esențial este să fim eficienți pentru că eficiența este cea care ne aduce puncte. Eficiența este cuvântul de ordine. Nu contează cine intră pe teren, cei care o vor face trebuie să își facă treaba nu 100% ci 110%. Toată lumea trebuie să se autodepășească, inclusiv eu. UTA nu poate să se găsească într-o asemenea poziție. Avem calitate și potențial, trebuie să găsim acel imbold pentru a ne arăta adevărata valoare. Nu putem trăi în trecut, este obligatoriu ca la nivelul vestiarului să fie un restart, mai ales la nivel mental. Jucătorii au nevoie de încredere, curaj, convingerea că se pot exprima pe teren la adevăratul potențial. Probabil că vor exista greșeli sau jucători care uneori vor juca sub potențialul lor dar jucătorii mei vor da totul pe teren.“

Despre lideri: „banderola e doar un accesoriu“… și tineri: „acord încredere dar vreau rezultate“

Pentru ca acel spirit de luptă și de sacrificiu să se materializeze, este clar că orice echipă are nevoie de lideri în vestiar, în teren. Venit în mijlocul unor polemici referitoare la purtătorul de banderolă, Balint propune cel puțin pentru moment, închiderea în sertar a discuției despre căpitanul echipei, sugerând că fondul problemei este mai important decât forma: „În situația în care suntem, problema căpitanului este la coada priorităților mele. Banderola este doar un accesoriu. Liderul se poate detașa de restul grupului prin maniera în care abordează tot ce înseamnă activitatea la un club și în maniera în care simte spiritul unui club. Din acest punct de vedere cred că avem lideri adevărați în vestiar. Important nu este cine poartă banderola ci spiritul grupului.“

Balint a mai lansat și un alt semnal către vestiar: jucătorii vechi din lot nu vor avea parte de tratament preferențial, chiar dacă au mai lucrat cu el: „E adevărat că sunt jucători cu care am lucrat și astfel le cunosc potențialul dar forma nu stă în conexiunea dintre antrenor și jucător. Forma sportivă cunoaște momente de inconstanță“ a declarat Balint.

Nici jucătorii tineri din lot nu se vor bucura de protecție exagerată. Chiar dacă un loc din echipă este rezervat prin regulament unui jucător „under 21“, acesta va trebui să se afle la același nivel de profesionalism și eficiență cu restul colegilor: „Academia UTA-ei a avut întotdeauna un potențial uriaș. Trebuie exploatat acest potențial dar trebuie să ținem cont și de vârsta lor deoarece, de exemplu, nu putem să-l punem pe același palier pe Isac, care are o experiență la nivel de seniori, cu Rareș Pop. Asta nu înseamnă că voi face diferențe între ei. Eu sunt impresionat de calitățile pe care le are Rareș Pop, de dezinvoltura și personalitatea sa. Sunt și alte variante, Cibi, Negoescu, important e să le transmitem încrederea de care au nevoie la această vârstă, încredere pe care însă trebuie să o transpună în teren prin realizările lor. Sigur, trebuie răbdare, oscilațiile sunt normale, mai ales la tinerii fotbaliști, dar indiferent de vârsta jucătorilor, toată lumea trebuie să înțeleagă importanța momentului și ceea ce trebuie să facă pentru ca să strângem puncte.“

Solicitare pentru suporteri: „nu vreau răbdare, vreau unitate“

Laszlo Balint este conștient că nu toți suporterii au fost foarte încântați de revenirea sa. Plecarea lui inițială s-a petrecut și pe fondul unui conflict cu peluza utistă și e clar că din acea zonă există multă rezervă față de persoana lui. Însă presiunea și mai mare vine poate din partea celor cuprinși de euforie la auzul reîntoarcerii sale pe banca tehnică. Probabil mulți se așteaptă ca jocul echipei să semene peste noapte cu cel din prima parte a sezonului trecut, dar Balint însuși atrage atenția că UTA se află într-un context cu totul diferit: „Acea identitate de joc la care ajunsesem anterior plecării mele, a fost muncită de-a lungul multor luni și la capătul unei perioade competiționale de 6 săptămâni în care am avut obiective clare. Am lucrat mult pe dezvoltarea atacului pozițional, pe pressing, pe contra-pressing. Situația actuală însă e una presantă deoarece nu avem timp. Acum este foarte important să facem puncte. Până la urmă chiar dacă vom obține acele puncte în urma unui joc nu foarte spectaculos, asta este realitatea cu care ne confruntăm acum. Nu vreau să fac apel la răbdare sau înțelegere ci la acceptarea realității în care ne aflăm. Este o situație pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții și doar dacă o să fim uniți vom trece peste acest moment. Îmi doresc să retrăim momentele pe care le-am trăit în liga 2 la Motorul, apoi în pandemie. Au fost momente unice într-o generație. A fost o situație tristă, dezarmantă, cu întreruperea, cu schimbarea de regulament, cu tribunele goale, dar am rămas uniți, solidari în acest spirit utist și am realizat niște lucruri care pentru noi am fost importante. Vreau să retrăiesc acele momente într-un context social mai liniștit. “

Referitor la conflictul sau răceala dintre Laszlo Balint și peluză, din informațiile pe care le avem, în cursul serii de astăzi va avea loc o întâlnire între antrenor și câțiva lideri ai Suporter Club UTA și ai grupărilor din peluză, pentru o discuție ce se dorește lămuritoare vizavi de cauzele care au generat conflictul din iarna trecută.

De asemenea, ca măsuri imediate în ceea ce privește refacerea unității și aducerea liniștii în vestiar, Balint a confirmat reprimirea lui Desley Ubbink în lot, precum și acceptul conducerii de a debloca salariile jucătorilor.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției