O echipă aflată la retrogradare, de regulă acceptă tactic sacrificarea Cupei, în favoarea misiunii mult mai importante, aceea de a ieși din zona roșie a clasamentului, în campionat. Prin „sacrificare“ nu se înțelege înfrângerea intenționată, ci evitarea folosirii jucătorilor importanți, în vederea menajării lor fizice și a prevenirii unor accidentări.

Cu perspectiva meciului de duminică, împotriva Voluntariului, în față, UTA are această grijă însă, din păcate, nu se află în situația de a putea menaja prea mulți jucători. Nu mai puțin de 8 fotbaliști sunt absenți din lotul deplasat de Laszlo Balint la Buzău: Vukcevic, Chindriș, Aly Abeid, Anton, Cascini, Isac și Ademi din motive medicale plus Șteau suspendat. În aceste condiții e greu să faci rotire pe posturi deoarece, în defensivă și mai ales la mijloc, nu prea ai ce roti, numărul jucătorilor disponibili fiind cam același cu numărul posturilor ce trebuie ocupate în teren.

Convenind că în avanposturi, antrenorul are la dispoziție dubluri, e greu de identificat cine sunt în acest moment titularii și rezervele la UTA. Pe cine menajezi în vederea partidei cu Voluntari, spre exemplu, între Postolachi și Keserü? Și dacă cel trimis astăzi în teren arată o dispoziție foarte bună de joc? Nefolosirea lui în meciul următor ar fi o eroare dar dacă-l folosești, îți asumi automat că va plăti tribut efortului depus astăzi iar celălalt jucător va deveni frustrat că menajarea de la mijlocul săptămânii nu i-a adus titularizarea la finalul ei.

Mult mai profitabilă ar putea fi însă o abordare cu maximă concentrare a acestui meci și responsabilă față de rezultat. Fără a intra în scenariile hilare ale fostului staff care visa la ridicarea trofeului deși echipa pregătită de domniile lor nu putea să bată pe nimeni în campionat, importanța meciului de azi nu trebuie neglijată. Sigur, să bați Buzău în Cupa României nu reprezintă vreo mare realizare sau vreun titlul de glorie, dar în acest moment particular, echipa are nevoie ca de aer de o victorie, pentru ca jucătorii să prindă încredere în capacitatea lor de a câștiga. În același timp, mare nevoie de victorie au și fanii. În jurul echipei s-a instalat o stare de depresie, de defetism, după ultimele săptămâni, iar încă un eșec astăzi ar spori această energie negativă din jurul echipei, care vrând – nevrând, se transmite și jucătorilor. În plus, referințele la episodul Filiași din sezonul trecut, n-ar face decât să adauge prima presiune și pe antrenor, Laszlo Balint fiind încă judecat de fani și pentru acea umilință, pe care suflarea utistă n-a digerat-o nici acum.

Să spunem că pe UTA o așteaptă astăzi un adversar care se află pe locul 6 în campionat, cu 22 de puncte după 13 etape. Adrian Mihalcea a preluat echipa în urmă cu o lună și a reușit să urce două locuri în clasament, fiind neînvins, bilanțul său cuprinzând 2 victorii și 3 remize în campionat. Singura înfrângere a buzoienilor cu fostul atacant dinamovist la timonă, este cea din această grupă de Cupa României, unde în prima etapă, roș-albaștrii din Crâng au pierdut pe teren propriu, cu 0-1, în fața celor de la FC Botoșani. Mihalcea are și un ascendent asupra UTA-ei în acest sezon, el reușind să remizeze la Arad împreună cu fosta sa echipă, Chindia Târgoviște, dar la fel de adevărat este că pe banca UTA-ei stătea atunci Ilie Poenaru. Însă și în duelurile cu Balint, fostul antrenor al Bătrânei Doamne din startul sezonului 2017-2018, are câștig de cauză, triumfând în 2 dintre cele 3 întâlniri față în față. Vorbim însă de meciuri de acum aproape un deceniu, când Balint era antrenor la Tărlungeni și Clinceni.

Revenind la partidă și la competiția sub egida căreia se desfășoară, să punctăm că aseară, în primul meci al etapei a 2-a a Grupei B, CS Mioveni a învins cu 1-0 pe FC Botoșani și s-a instalat în fruntea clasamentului, cu 6 puncte. Dacă învinge astăzi, UTA urcă pe 2, cu 4 puncte, depășindu-i pe moldoveni, care au 3 în acest moment. FCSB joacă mâine la Galați și, dacă se respectă calculele hârtie, vor veni și ei la 4 puncte, ceea ce va transforma ultima etapă într-una de foc. Încă e prematur să facem calcule, variantele fiind numeroase, dar un lucru este cert: dacă UTA vrea să rămână la mâna ei în ceea ce privește calificarea, trebuie să învingă astăzi. Orice alt rezultat o face să depindă de jocul rezultatelor celorlalte echipe.

Partida de astăzi va fi condusă la centru de Sorin Vădana din Cluj. La cele două tușe se vor afla un alt clujean, George Suciu și un bucureștean, Cosmin Vatamanu. Rezervă este Ionuț Eduard din Tulcea. Meciul nu va beneficia de arbitraj video. Observatorii trimiși de FRF la această partidă sunt Adrian Comănescu din Râmnicu Vâlcea, pentru arbitraj și Marin Iancu din Urziceni, pentru organizarea jocului.

Meciul va începe la ora 14 și, la fel ca și cel din play-off de la Suceava, va putea fi urmărit doar online, pe platforma frf.tv. Vizionarea este gratuită, însă pentru cei care nu au urmărit partida amintită mai devreme, informația importantă este aceea că trebuie să își creeze un cont pe platforma amintită (gratuit, cum spuneam). Este recomandabil să faceți din timp acest lucru deoarece confirmarea creării contului poate dura de la câteva minute la 1-2 ore.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției